Funkisfastighet på Polhemsplatsen blir Kvarter ETT

För fyra år sedan köpte Platzer GP-huset av Stampengruppen. Nu byter funkisfastigheten namn, och görs om från en sluten enbrukarfastighet till flerbrukarfastighet som är öppen för alla.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2015-10-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild


Bild: Okidoki! Arkitekter


I dagsläget är Stampen Media Group, Nettbuss, Bombardier och Erik Olsson hyresgäster i det välkända kontorshuset vid Polhemsplatsen. När Stampen Media Group minskade ner sina ytor vid årsskiftet fick fastighetsägaren Platzer tillgång till flera stora ytor.

– Först och främst var det många gemensamma ytor, bland annat på entréplan, men även kontorsytor på plan sex, säger Ulrica Sjöswärd, marknadsområdeschef på Platzer.

Hon berättar att tanken med ombyggnationen är att skapa liv och aktivitet i ljusgården och dess omgivande ytor. Fastigheten har länge varit förknippat med Göteborgs-Posten, och enligt Ulrica Sjöswärd har det varit svårt för andra företag att se hur de ska kunna profilera sig där.

– Det har ansetts vara ett ganska slutet hus, så nu har vi tagit ett nytt grepp för att öppna upp det, säger hon.

Bland annat har Platzer valt att flytta hela entrépartiet så att man kommer direkt in i den stora ljusgården. Vid entrén kommer det att öppna ett bistrocafé som ska drivas av Compass group. Bistrocaféet gör att huset kommer att användas och vara levande även efter kontorstid. Compass group kommer förutom bistrocaféet att ha ansvar för en gemensam reception och konferensavdelning. Konferensavdelningen är till för husets hyresgäster, men ska också gå att hyra externt. På andra sidan huset har entrén rustats upp.

– Det som tidigare har upplevts som en baksida har nu blivit en väldigt fin entré med ny markbeläggning, bänkar och planteringar, säger Ulrica Sjöswärd.

Där personer möts


Ljusgården har fått en ny ljusare kulör och en trappa kommer att byggas med tillgång till samtliga våningsplan. Ljusgården kommer att möbleras med ambitionen att inbjuda till spontana möten, både för hyresgästerna och besökare till huset.

– Du ska kunna ta en kopp kaffe och sätta dig i ljusgården, oavsett om du kommer utifrån eller om du arbetar i huset. Vi vill att det ska kännas inbjudande, säger Ulrica Sjöswärd.

I och med ombyggnationen kommer flera nya hyresgäster att ta plats i huset. En av dem är European Furniture Group, EFG, som säljer kontorsmöbler. De kommer både att ha kontor och showroom i huset. Längst upp, på våning sex, kommer arkitektkontoret Semrén & Månsson flytta in.

– Semrén & Månsson sökte efter ett hus med en själ och en historia, som samtidigt gav dem möjlighet att skapa öppna mötesplatser i effektiva och kreativa lokaler. Vi är mycket glada att de fann allt det här, säger Ulrica Sjöswärd.

Anpassat efter hyresgästerna


Stampen Media Group kommer att finnas kvar i byggnaden på våning tre, fyra och fem, och är fortfarande en stor hyresgäst.

Just nu pågår arbete med att riva ett bjälklag i den nya entrén för att få en välkomnande och inkluderande känsla och samtidigt skapa ett entresolplan till bistrocaféet.

Det görs även lokalanpassningar för de kommande hyresgästerna. Alla förändringar beräknas stå klara under andra kvartalet 2016.

I samband med ombyggnationen väljer Platzer även att byta namn på huset. Det nya namnet blir "Kvarter Ett".

– Namnbytet är viktigt för att välkomna alla bolag och branscher. Det nya namnet Kvarter Ett berättar att det är den första fastigheten i kvarteret, men det är även ett namn som relaterar till tidningsvärlden och den mest åtråvärda sidan i en tidning, ettan, förklarar ­Ulrica Sjöswärd.

Lediga lokaler


I dagsläget finns en ledig kontorsyta i huset om 700 kvadratmeter, som även kan delas i två. Det finns även en del ytor en våning ner, nedanför ljusgården, som exempelvis kan fungera som showrooms.

– I dag finns där bland annat ett omklädningsrum och en konferenslokal, men vi har ungefär 200 kvadratmeter ­ledigt, säger Ulrica Sjöswärd.

– Kvarter Ett ligger väldigt centralt och vi tillför en mötesplats till området, dit du kan gå och äta lunch eller ha ett möte i ljusgården. Det blir ett hus för alla, inte bara för hyresgästerna, tillägger hon.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration