Vill vara en del i samhällsbyggandet

Finspångs största privata fastighetsägare Amasten tror på att finnas i mellanstora städer med stora utvecklingsmöjligheter – och det är precis vad man hittar i Finspång. – Vi ser ljust på framtiden här, säger David Dahlgren, vd för Amasten.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kalkugnen 3 i Finspång.
Bild: Amasten


David Dahlgren har varit vd för Amasten i cirka tre år. När han började var bolaget litet med fyra anställda och ett fastig­hetsvärde på 350 miljoner kronor. I dag är de cirka 40 personer som arbetar på Amasten och man har nått ett fastighetsvärde på 2,5 miljarder kronor.

– Som noterat bolag är det i sig inte jättestort, men vi har gjort en väldig tillväxtresa och kommer också att fortsätta den resan, säger David Dahlgren.

Vill höja renoveringstakten


Under 2017 är målet för Amasten, förutom att fortsätta växa, också att renodla geografiskt och höja sin renoveringstakt. Amasten äger till 65 procent bostäder och bolagets ledord är bra bemötande, kunskap och engagemang. Syftet är att äga och förvalta långsiktigt. I Östergötlandsregionen har Amasten valt att lägga sin tyngdpunkt i Finspång, där de i dag är den största privata fastighetsägaren med 700 lägenheter i sitt bestånd. Dessutom har man nyligen köpt ytterligare drygt 200 lägenheter som man tillträder i april.

Kluster kring regionstäder


Amasten äger också en stor del av handeln i Finspång centrum, där man under året kommer att påbörja en om- och tillbyggnation av handelsytorna. Utvecklingen kommer att ske i flera etapper och avslutas under nästa år. Målsättningen är dels att bygga om befintliga lokaler, men också att utöka för att möjliggöra för nya etableringar.
Artikelbild

David Dahlgren.
Bild: Amasten


– Det handlar om att vi vill göra handeln mer attraktiv, vilket i sin tur gör Finspång till en mer attraktiv ort att bo och verka i, säger David Dahlgren.

För att utveckla centrum satsar de på att utöka och få in fler aktörer inom kläder, caféer och restauranger.

Amastens affärsidé går ut på att äga framför allt bostadsfastigheter i mindre och mellanstora svenska städer där det finns goda tillväxtmöjligheter och en stabil hyresmarknad. Målet är att bilda kluster kring regionstäder.

– Ofta har vi fastigheter där det finns goda pendlingsmöjligheter, från Finspång tar det exempelvis en kvart till Norrköping och 45 minuter till Linköping. I Finspång ligger Norrköpings största privata arbetsgivare, Siemens, vilket innebär att det är många som pendlar in och ut varje dag, säger David Dahlgren.

Att Amasten har valt att finnas på just den typen av orter har flera anledningar. Ofta är konkurrensen mindre än i större städer, men David Dahlgren pekar också på att det är enklare med förvaltningen.

– Man blir en aktiv del i samhällsbyggandet i stället för att bara vara en aktör i mängden, förklarar han.

Finns det fler fördelar?


– Ja, vi har ofta en nära relation med kommunen och andra bolag som verkar i samma stad, det blir lättare att driva planfrågor och man känner sina samarbetspartners på ett annat sätt.

Slutligen, hur ser ni på framtiden i Finspång?


– Det ser jätteljust ut tycker vi, det går bra för näringslivet och för staden i stort, och i och med vår fortsätta utveckling av centrum kommer staden att bli ännu mer attraktiv.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration