Vallastaden – en plats för nya idéer

För fem år sedan föddes visionen för Vallastaden, och under 2017 kommer den nya stadsdelen till liv på riktigt. För Stångåstaden innebär det tre färdigställda projekt – och ett nytt kontor.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-03-21 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I Torgkvarteret kommer det att rymmas både bostäder och kontor.
Bild: Stångåstaden


Sedan 2012 har Valla­staden ­vuxit fram mellan universitetet och Linköpings city. Enligt Stångåstadens fastighetschef Michael Stenberg var det naturligt för bolaget att vara en del av utvecklingen.

– Vi vill gärna vara med och utveckla Linköping som stad, och tycker bland annat att det är viktigt att staden växer åt det här hållet. Så för oss var det självklart att vara en del av Vallastaden, säger han.

Från och med september kommer de att vara ännu mer närvarande i den nya stadsdelen. Då öppnar man nämligen ett nytt kontor här. Det nya kontoret innebär inte en flytt av någon av de befintliga enheterna, utan är helt enkelt ett komplement för att komma närmare sina nya hyresgäster. Kontoret kommer också att delas med dotterbolaget Studentbostäder.

Energisnålt


Under året kommer tre projekt att färdigställas och vara klara för inflyttning för Stångåstadens del. I det första som ligger på Lärdomsgatan har inflyttningen precis inletts. Här erbjuder Stångåstaden totalt 34 hyres­rätter fördelade på två sexvåningshus där det ena byggs som ett plusenergihus.
Artikelbild

Michael Stenberg.
Bild: Stångåstaden


– Här satsar vi på väldigt låg energiförbrukning och har exempelvis solceller på taket. Målsättningen är att du som hyresgäst ska kunna bo med samma komfort som i en vanlig lägenhet – det är huset i sig som ska vara energisnålt, förklarar Michael Stenberg.

Nästa projekt som kommer att stå klart är de så kal­lade "Designradhusen", fyra radhus på vardera 160 kvadrat­meter med fyra olika inredningskoncept och unik design. Tre av dem kommer att hyras ut under våren, och det fjärde kommer att användas som ett visningsexempel på den bo- och samhällsexpo som tar plats i september i Vallastaden.

180 nya studentlägenheter


Det så kallade Torgkvarteret utgör Stångåstadens tredje projekt i Vallastaden. Här har det byggts 31 hyres­lägenheter och dessutom har man byggt cirka 180 studentlägenheter för Studentbostäders räkning. I de nya studentbostäderna satsas på ett helt nytt koncept som är framtaget av studenterna själva.

– Det hela bygger på en idé om ett kollektiv, alltså att alla bor kring en gemensam yta. Överlag i Vallastaden vill vi prova nya saker för att kunna ligga ett steg före – för just det är vår vision, säger Michael Stenberg.

I Torgkvarteret byggs också 2 500 kvadratmeter kontors­yta tillsammans med Sankt Kors – och det är också här som Stångåstadens nya kontor kommer att öppna till hösten. Även här satsar man på att sammanställa kontor som ligger ett steg före; de nya kontors­lokalerna kommer dels att hänga ihop med den studiemiljö som erbjuds för studenterna som bor i området, och dels med en ny restaurang.

– Det blir en multifunktionsyta där man kan besöka vårt kontor, studera eller ta en lunch. En yta för aktiviteter helt enkelt, och något som vi tycker är ett spännande, nytt upplägg för vårt kontor, säger Michael Stenberg.

Vill skapa en blandad stadsdel


Vallastaden omfattar totalt cirka 1 000 bostäder, och målsättningen har varit att skapa en tät, grön och blandad stadsdel. Tanken har varit att få till en stor variation, och hela fyrtio olika aktörer är med och bygger. Stadsdelen är planerad för att skapa möten och i området finns bland annat parker, koloniodlingar och andra gemensamhetsytor.

– Överlag har Vallastaden inneburit ett nytt grepp kring stadsdelsbyggande, vilket är väldigt spännande, säger Michael Stenberg.
Artikelbild

Vallastaden har vuxit fram sedan 2012.
Bild: Stångåstaden
Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration