Kontorets värsta personligheter

Tumrullaren, skitsnackaren eller maktgalningen. Så hanterar du dina kollegors mindre charmiga sidor.

Skriven av Erika Johansson 2017-03-15 | Arbetsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Vi tillbringar mycket tid på jobbet. Visst gillar vi våra kollegor, även fast de kan gå oss på nerverna ibland. Kontorsliv.se listar kontorets värsta personlighetstyper.

Tumrullaren

Personen lyckas alltid undvika alla former av ansträngning som är mer än nödvändigt. Förmodligen gör personen inte detta av elakhet, utan det kan handla om Oförståelse.

Denna personlighetstyp hanterar du genom att vara tydlig. Dock är tumrullaren sannolikt duktig på att vända otydligheter till sin fördel. Specificera därför vad, när och varför.

Skvallerbyttan

Personen behöver skvaller som en eld behöver ved. Om skvallret sinar spekulerar skvallerbyttan gärna flitigt på egen hand.

Denna personlighetstyp hanterar du enklast genom att inte berätta något du inte vill att andra ska veta.

Slusken

Slusken prioriterar inte hygien. Att sitta bredvid en ofräsch kollega åtta timmar om dagen är påfrestande.

Om denna personlighetstyp drabbar andra finns det inget annat att göra än att ta det jobbiga snacket. Hygien är känsligt så var ödmjuk, kanske kan ni enas om en viss renlighetsnivå.

Skitsnackaren

Skitsnackaren känner sig bättre och mer lyckad genom att snacka illa om andra. En personlighetstyp som givetvis tenderar att skapa ovänner.

Denna personlighetstyp är beroende av folk som lyssnar och ger bekräftelse. Vill du inte bidra ska du inte delta i konversationen eller säga säg rakt ut att du inte gillar skitsnack.

Offerkoftan

Den missnöjda kollegan som tycker att hen alltid gör jobbet. Offerkoftan säger saker som: "Det är alltid jag som får styra upp det här i slutändan, lika bra att göra det själv från början. Bry er inte om det!".

Denna personlighetstyp hanterar du bäst genom att ifrågasätta varför personen säger som den gör och hur personen skulle vilja ha det istället. Få personen att sluta tycka synd om sig själv.

Maktgalningen

Kollegan som styr och ställer över dig och din tid. Kanske måste du omotiverat jobba dagen du sökt ledigt för. Maktgalningen använder en retorik som får dig att känna dig dum, och njuter av det.

Denna personlighetstyp måste du lära dig att stå upp mot. Identifiera maktspelets metoder, samla mod och säg ifrån!

Mansplainaren

Personen som tycker sig veta allt och ger dig föreläsningar om det ena och det andra. Eller också upprepar hen det du precis sagt och tar det som sin egen idé.

Denna personlighetstyp kan du hantera genom att låta hen prata men ignorera det som sägs. Eller också avbryter du och går vidare till nästa ämne.

Källa: Kontorsliv.se


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration