Härskartekniker på arbetsplatsen

Undanhållen information, förlöjligande och osynliggörande. Tre av fyra har blivit illa behandlade på arbetsplatsen.

Skriven av Erika Johansson 2017-03-08 | Arbetsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det kan handla om subtila saker, som att titta ner i telefonen under morgonmötet eller avbryta den som har ordet. De flesta har någon gång blivit utsatta för härskartekniker, kvinnor i högre utsträckning än män, enligt tidningen Kollega.

Få personer i undersökningen medger att de indirekt försökt styra eller nedsätta andra. Knappt en av tio har använt härskartekniker medvetet. Fyra av tio är osäkra om de använt teknikerna.

Undersökningen visar att män i större utsträckning än kvinnor undanhåller information, medan kvinnor i större utsträckning än män använder osynliggörande.

Osynliggörande

När en person blir bortglömd, förbigången eller överkörd. Osynliggörandet fråntar personen deras identitet och påminner dem om att de är mindre värda.

Förlöjligande

En persons insats blir hånad eller utskrattad. Exempelvis en grupp kvinnor som liknas med en hönsgård, eller en kvinna som anses vara för känslig. Detta är en metod som oftast betecknar kvinnors beteende.

Undanhållande av information

En härskarteknik som inträffar när en grupp behandlar viktiga frågor när vissa personer inte är närvarande, exempelvis på informella platser som ett omklädningsrum.

Dubbelbestraffning

Det är fel hur personen än gör. Det kan handla om att du anses framfusig när du är spontan eller osäker när du är eftertänksam. Du förväntas arbeta över på jobbet men samtidigt hämta barnen tidigt på förskolan.

Skuld och skam

Någon tillskriver dig skuld och skam för en egenskap eller händelse, ofta ett resultat av andra härskartekniker. Det kan exempelvis handla om att känna skuld för att du inte hinner med familj och karriär på det sätt som förväntas av dig.


Källa:
kollega.se
umearegionen.se
kjonnsforskning.no


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration