Nytt och säkert på Garnisonsområdet

De senaste fyra åren har det varit i princip fullt uthyrt på Garnisonsområdet i Linköping. Därför har Garnisonsfastigheter nu satt spaden i backen för ett nytt hus – i början av 2016 är 6 500 kvadratmeter moderna kontorslokaler klara för inflyttning.

Skriven av Nicklas Tollesson 2014-04-01 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild


Bild: Tengbom


Den gamla parkeringsplatsen i korsningen Brigadgatan/Regementsgatan utgör områdets sista byggbara tomt.

Grunden för kontorshuset är redan klar och de första bjälklagen är på väg upp.

– Vi bygger med en prefabricerad betongstomme så det går ganska snabbt när man väl har kommit igång, säger Steve Andersson, vd för Garnisonsfastigheter.

Han har sedan nedläggningen av I4 och A1 1997 lett utvecklingen av området, som har förvandlats från en öde före detta militäranläggning till ett i allra högsta grad levande företagsområde.

De 75 000 kvadratmeterna lokalyta som finns här i dag är fullt uthyrda, mycket till offentligt ägda hyresgäster – som Statens kriminaltekniska laboratorium, Rättsmedicinalverket, Domstolsverket, Polisen, Linköpings kommun och Landstinget – men här finns också en hel del privata företag.

Den nya byggnaden har i nuläget en klar hyresgäst, Ekobrottsmyndigheten, som hyr 1 080 kvadratmeter, nästan ett och ett halvt våningsplan.

– Jag ska väl inte sticka under stol med att vi gör detta mycket för att våra nuvarande hyresgäster ska ha någonstans att kunna växa. De senaste åren har vi inte haft några lokaler att erbjuda, trots att behovet har funnits, säger Steve Andersson.

– Men självklart är vi öppna även för privata företag utifrån. Vi strävar efter mångfald och tror att en blandning av verksamheter är stimulerande för alla.

Viktigt med säkerheten


De flesta av byggnaderna på Garnisonsområdet uppfördes på 1920-talet och har i dag en så kallad liten q-klassning och även det nya huset – som går under namnet Skvadronen – gestaltas exteriört för att passa in bland de äldre husen, vad gäller färger, taklutning och så vidare. Men interiört blir det givetvis toppmodernt vad gäller material, belysning och tekniska installationer.

Säkerheten är en viktig aspekt i Skvadronen och lokalerna kommer att få skyddsklass 2, vilket bland annat innebär förstärkta lås, dörrar, väggar och fönster.

– Ekobrottsmyndigheten är en hyresgäst som kräver höga säkerhetskrav, och eftersom vi vet att det finns efterfrågan på skyddsklassade lokaler, inte minst bland våra befintliga hyresgäster, är det en självklarhet att skyddsklassa hela huset, säger Steve Andersson.

I den första etappen byggs en L-formad byggnad, men tanken är att i ett senare skede också bygga upp en pendang till det större huset, så att det blir en U-formad byggnad.

Mellandelen som förbinder husen blir lägre och kommer att ha stora glaspartier.

– Det kan mycket väl bli kontorsytor här också, men vi är också öppna för andra lösningar, man kan tänka sig någon form av service- eller konferensverksamhet.

Skvadronen blir den fjärde större nyproduktionen som Garnisonsfastigheter genomför på området. Tidigare har man byggt för SKL (2001), Rättsmedicinalverket (2005) och Domstolsverket (2010).

Tidigare har ni haft klara hyresgäster när ni har byggt, nu har ni bara en sjättedel uthyrt. Hur känns det?


– Vi känner oss väldigt trygga med det här. Som sagt, vi har inte haft en vakans på fyra år och ett stort tryck på nya lokaler. Vi har offerter ute i dagsläget på ett par tusen kvadratmeter till, så det finns ett stort intresse och det här har utvecklats till ett väldigt attraktivt område.

När andra etappen av projektet är färdigt är också den sista byggrätten på området utnyttjad.

– Det känns lite speciellt att vi får göra ett historiskt avtryck i Linköping. Det här projektet utgör den sista pusselbiten i den långa utvecklingsprocess som regementsområdet har genomgått.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration