Jyma vill växa i sin egen takt

Jyma Fastigheter är ett litet fastighetsbolag som bildades redan på 1960-talet. För hyresgästerna betyder det långsiktighet och korta beslutsvägar. – I större fastighetsbolag måste beslut förankras bland flera och sådant tar tid, säger Mats Andersson, vd på det Malmöbaserade bolaget.

Skriven av Henrik Ekberg 2015-08-01 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Jyma Fastigheter startades upp i slutet av 60-talet av Mats Anderssons far Yngve Andersson. Företaget äger 29 fastigheter – 75 procent kommersiella och 25 procent bostäder – i Malmö och Lund. Den största delen av beståndet finns i Malmö där man också har sitt kontor. Totalt äger Jyma Fastigheter 50 000 kvadratmeter som inhyser bland annat kontor, bostäder, butiker, restauranger och vård- och skolverksamheter. Den största hyresgästen är Nytida/Provita som driver ett behandlingshem på Vanåsgatan i Malmö. Till de kändare fastigheterna hör Claus Mårtensson 24 på Stortorget, som bland annat rymmer Apoteket Lejonet och som man köpte 2008. Jyma äger även den intilliggande, gula restaurangfastigheten Claus Mårtensson 34 och Galten 27 vid Mårtenstorget i Lund. Nyligen köpte man två fastigheter på Södra Förstadsgatan om 700 och 1 300 kvadratmeter som rymmer kontor, bostäder samt butik i bottenplan.

– Vi är inte nischade på något sätt utan äger olika typer av fastigheter. Nyligen sålde vi Hotel Duxiana i Lund efter att operatören gått i konkurs. Men det var inte självklart att sälja, utan vi sökte även efter en ny operatör. Valet föll på att låta marknaden styra. Vi har gjort på samma sätt med industrifastigheter där hyresgästen har flyttat, berättar Mats Andersson.

Jyma Fastigheter ägs av fyra personer där Mats Andersson är huvudägare. På kontoret på Skomakaregatan i Malmö arbetar fem personer. All teknisk drift och specialkompetens köps in.


Hur skulle du beskriva er som hyresvärd?


– Vi är en långsiktig ägare. Jag är andra generationen som driver företaget och det tror jag är en trygghet för hyresgästerna. Även det faktum att vi är lokala och därför har en närhet till vårt bestånd. Vi har snabba beslutsvägar, det är enkelt att få kontakt med oss. Långsiktigheten gör också att vi inte lever efter kvartalsrapporter som större företag gör.


Har ni några projekt på gång?


– Vi renoverade våra båda fastigheter vid Stortorget nyligen. Något roligt är att vi kan erbjuda nyproducerade kontorslokaler på några hundra kvadratmeter vid Stortorget. Vi gjorde en tillbyggnad på fastigheten Claus Mårtensson 24 och detta är något unikt eftersom det är en så pass gammal fastighet. Dessa kontorslokaler står klara vilken dag som helst.


Vad tror du om framtiden för Jyma Fastigheter?


– Vi har ambitionen att växa. Men inte för växandets skull. Utan i vår egen takt och med fastigheter som passar vårt befintliga bestånd.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration