En ny jätte i innerstan

Platserna i de två första byggnaderna i Sthlm New har gått åt som smör i solsken. Nu går Skanska in i nästa fas av jätteprojektet när man börjar bygga den 27 våningar höga skrapan Sthlm 01. – Det är ett enormt intresse för skrapan, säger Skanskas marknadschef Anna-Maria Kääriä.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-03-20 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kontoren i Sthlm 01 kommer att få en spektakulär utsikt.
Bild: Skanska


Skanska ägde två fastigheter i det område som nu utvecklas till Sthlm New och för några år sedan bestämde man sig för att satsa ännu mer i Hammarby sjöstad.

– Vi trodde väldigt mycket på det området. Vi kände att det skulle bli Stockholms nästa heta kontorsområde. Det ligger så centralt, nära Södermalm och med fantastiska kommunikationer. Det blir ännu mer attraktivt i takt med att staden förtätas, berättar Anna-Maria Kääriä.

I ett Hammarby sjöstad där det byggdes en stor mängd bostäder valde Skanska att söka markanvisningar om närmare 80 000 kvadratmeter för att utveckla kontor.

– Tanken har hela tiden varit att utveckla just kontor där. Det skulle vara fokus för området, säger Anna-Maria Kääriä.

Parallellt med processen för att skapa nya kontorshus har man utvecklat de två befintliga byggnaderna, Sthlm 03 och Sthlm Seaside. Intresse för de båda fastigheterna har varit massivt. Sthlm 03 är fullt uthyrd och i Sthlm Seaside finns bara en liten del vakant.

– Framför allt Sthlm Seaside har varit väldigt uppmärksammad med sitt speciella läge precis vid vattnet. Det finns nästan inget kontorshus i Stockholm som ligger så till att man i princip kan doppa tårna i vattnet, säger Anna-Maria Kääriä och tillägger:

– Att det har varit det här trycket på att få sitta i husen är ett kvitto på att vår tanke om områdets attraktivitet var som vi förutspådde.

Hur är det att skapa ett helt område med så många byggnader?


– Vi är vana vid det och det är så vi vill göra. Det är jättebra att få kontroll över ett helt område så att man kan uppföra mycket samtidigt. Vi kan, och brukar ta ett helhetsgrepp om ett större område. Det är så vi utvecklat till exempel västra Kungsholmen i Stockholm.

Nu går Skanska alltså in i nästa fas av projektet som till slut ska innehålla sju stycken kontorshus. Detta när man börjar bygga den 27 våningar höga skyskrapan, Sthlm 01, som kommer bli en pendang till Folksams klassiska skrapa på andra sidan Hammarbykanalen. För att färdigställa skrapan investerar Skanska 1,3 miljarder kronor i projektet. Den tyska arkitektfirman Sauerbruch Hutton står bakom skyskrapans design.

– Vi satsar väldigt mycket på arkitekturen och på att företagen ska få ett nybyggt kontor som man får vara med och påverka väldigt mycket själva. Eftersom den ligger i ett så fritt läge kommer det bli en väldigt spektakulär utsikt som få andra platser i centrala Stockholm kan motsvara, säger Anna-Maria Kääriä.
Artikelbild

Anna-Maria Kääriä.
Bild: SkanskaVad betyder det för området att få Sthlm 01 som ett landmärke?


– Det är klart att skrapan betyder mycket för området. Det har gjort att många blickar dras till det. Området skulle leva ändå, men det är klart att det är en bra hjälp. Det var därför vi ville ha en sådan byggnad och därför vände vi oss till en internationell firma, för att vi ville att den skulle sticka ut ordentligt.

Nyfikna företag


Intresset för Sthlm 01 har – likt intresset för Sthlm 03 och Sthlm Seaside – varit enormt.

– Från den stunden vi gick ut och berättade om skrapan har det ringt företag som varit intresserade och nyfikna. Det är en spektakulär byggnad som är väldigt speciell både i form och färg vilket gör att den blir väldigt iögonfallande.

Vad är det för typ av företag som är intresserade av att sitta i skrapan?


– Det är många kreativa företag som söker sig dit. Många av de som sitter på Söder i dag vill gärna sitta i Hammarby sjöstad. Det ligger så oerhört centralt och har samtidigt enastående kommunikationer med bara 370 meter från husets entré till Gullmarsplans tunnelbanestation. Det är många stora varumärken som söker sig till hela Sthlm New.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration