Som en stad i staden

Under lång tid var industriområdet Munksjöstaden stängt för Jönköpingsborna. Nu har området öppnats upp med nya bostäder och verksamheter – och än så länge har det bara börjat.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-03-06 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Munksjöstaden består av 17 kvarter som utvecklas i två etapper.
Bild: Munksjöstaden


Jönköpingsbolagen Tosito och Lustgården köpte området i maj 2007 och inledde arbetet med en detaljplan för förändring. Köpet omfattade 110 000 kvadratmeter mark på den södra delen av Munksjös industriområde tillsammans med Munksjös kontorsfastigheter om 6 000 kvadratmeter. Målsättningen för utvecklingen har varit att bygga med variation, både att blanda bostäder med kommersiella verksamheter och att erbjuda bostäder med varierande upplåtelseformer. Enligt Tommy Fritz, vd för Tosito, innebär Munksjöstaden en unik utveckling i landet.

Mer liv i området


– Det här är en rejäl byggnation i en medelstor stad som Jönköping, totalt kommer Munksjöstaden att omfatta 17 nya kvarter, säger han.

De 17 kvarteren är fördelade på två etapper och innehåller 1 600 nya bostäder och kring 20 000 kvadratmeter kommersiell verksamhet. Inom den kommersiella verksamheten ska de framtida besökarna hitta såväl service och kontor som upplevelser och café/restaurang.

– Då ett kvarter byggstartas varje kvartal växer den nya stadsdelen fram snabbt, vilket dels innebär mer liv i området och dels en kortare periods störning, säger Tommy Fritz.
Artikelbild

Tommy Fritz.
Bild: Tosito


Byggnationen startade 2014 och målet är att hela området ska stå klart om åtta till tio år. I dagsläget är bostäderna fördelade på 60 procent hyresrätter och 40 procent bostadsrätter. I slutändan tänker man sig en 50/50-fördelning.

– Vi blandar hyresrätter och bostadsrätter i kvarteren bland annat för att främja integrationen, säger Tommy Fritz.

– Målet är att bygga en stadsdel där Jönköpingsborna kan arbeta, bo och komma som besökare, det ska vara till för alla i staden, fortsätter han.

Unikt att bygga mitt i staden


Först inflyttningsklart var det 16 våningar höga kontorshuset i den södra delen av området – som därmed blev den högsta byggnaden i Jönköping. Här har bland annat Nordea, advokatbyrån Gärde Wesslau, IT-bolaget Evry och träningscentret Cardio Club flyttat in. På entréplan och högst upp på plan 16 driver Vy restaurang- och konferensverksamhet.

Efter det har hittills ytterligare fem kvarter startat produktion med cirka 500 bostäder tillsammans med en förskola, Hemköp, Apotek Kronan och vårdcentralen Wetterhälsan. 80 av lägenheterna var inflyttade i december förra året.

Den andra etappen byggs norrut, längs med stranden. Etapp två innebär att det gamla industriområdet förnyas och bebyggs norrut mot Jönköpings centrum. Här ligger fokus på bostäder, men det kommer också att finnas andra kommersiella verksamheter i bottenvåningarna.

Vad betyder utvecklingen för Jönköping som stad?


– Det är ganska unikt att bygga mitt i staden som vi gör, och det innebär en ökad attraktionskraft för Jönköping med fina boenden, besöksmål, kajpromenad och arbetsplatser, säger Tommy Fritz.
Artikelbild

Först klart för inflyttning var det 16 våningar höga kontorshuset i den södra delen av området.
Bild: Munksjöstaden




Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration