Ett stort bolag som arbetar som ett litet

För Castellum är hyresgästerna det viktigaste och medarbetarna på kontoret i Uppsala möter sina hyresgäster varje dag. Affärsområdeschef Björn Johansson berättar här om bolagets verksamhet i staden.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-02-07 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Mitt i centrala Uppsala ska Castellums Kungspassagen växa fram.
Bild: Sweco Architects/Castellum


Castellum är ett av de största börsnoterade fastighetsbolagen i landet. I Uppsala hette dotterbolaget Aspholmen tills man i juni förra året, tillsammans med övriga dotterbolag, gick in under en gemensam Castellumflagg. Men enligt Björn Johansson har verksamheten i Uppsala inte förändrats.

– Vi har blivit väldigt stora, men samtidigt arbetar vi fortfarande som ett mindre bolag med stor vikt på den lokala förankringen, säger han.

På kontoret på Dragarbrunnsgatan är de 14 personer som arbetar. Fokus ligger på projektutveckling, förvaltning – men framför allt på hyresgästerna.

– Eftersom vi finns lokalt möter vi hyresgästerna varje dag och har en nära relation till dem. Mycket handlar om att hjälpa till vid förändringar, om du behöver växa ser vi inte bara på möjligheten att utöka befintlig lokal, utan kan också tänka oss att bygga nytt, säger Björn Johansson.

Han menar att upp till 80 procent av deras tid och resurser läggs på befintliga hyresgäster.
Artikelbild

Biörn Johansson.
Bild: Castellum


– En risk är annars att man fokuserar mycket på nyproduktion eftersom det är det som syns i staden. Men minst lika viktigt är de befintliga fastigheterna.

De företag som Castellum inhyser är verksamma inom kontor, handel och industri. Störst del av beståndet utgörs av kontorsverksamhet – förutom i Uppsala där det ligger en lite större tyngdvikt på handel. Att det har blivit så just här menar Björn Johansson beror på att Boländerna, där man har många fastigheter, har omvandlats från industri- till handelsområde. Förutom i Boländerna har Castellum även fastigheter i Fyrislund och i city. Exempelvis har de kvarteret Svalan, som 2014 fick Stadsmiljöpriset i Uppsala. I östra Fyrislund har de nyligen köpt 30 000 kvadratmeter mark, där man nu har påbörjat byggnation av en distributionsanläggning om cirka 6 000 kvadratmeter. Här har man tecknat ett tioårigt hyresavtal avseende hela byggnaden med Postnord.

Viktigt med miljöarbetet


– Det är ett intressant område för att etablera industri, vi var tidiga med att köpa just där och hade en klar hyresgäst innan vi ens hade tillträtt marken. Så det är ett tydligt tecken på hur attraktivt området är, säger Björn Johansson.

Byggnaden beräknas vara färdigställd i mars 2018 och uppförs enligt kriterier för Miljöbyggnad och Green Building. Miljöarbetet är viktigt för Castellum och för framtida projekt är det Miljöbyggnad Guld som gäller.

Just nu arbetar Castellum även med att bygga upp ett industribestånd i Librobäck där de har köpt cirka 30 000 kvadratmeter mark. Även i Främre Boländerna planerar Castellum att växa.

– Det är nästa stora expansionsläge i staden. Fördelen med området är att det ligger nära centralstationen och city, säger Björn Johansson.
Artikelbild


Bild: Sweco Architects/Castellum


Planen framöver är att bli större på industrispåret, men också när det gäller kontor. Bland annat drivs detaljplanearbete för kontorsprojektet Kungspassagen mitt i centrala Uppsala. De driver också ett handelsprojekt i Boländerna som ska vara färdigt under hösten 2017, och som i dagsläget är till 93 procent uthyrt av bland andra Decathlon.

– Boländerna är väldigt stort och samtidigt speciellt då det består av flera olika delar. I den främre delen är det industriområde som omvandlas till kontor, den mellersta delen kommer att förbli industriområde och i Östra Boländerna hittar du stadens största handelsområde som omsätter 4,5 miljarder kronor om året, säger Björn Johansson.

Han har arbetat som affärsområdeschef på kontoret i Uppsala i 13 år, och har i sin roll ansvar för både förvaltning och projektutveckling.

Vad är det bästa med ditt jobb?


– Det är framför allt roligt att vara med och utveckla staden, inte bara att bygga nytt utan också att utveckla det vi har.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration