Historiens vingslag ger Linaberg karaktär

En gammal industrifastighet har blivit vackra kontor. Linabergs popularitet har tvingat fastighetsägaren att själva flytta därifrån för att ge plats åt fler hyresgäster. – Den här typen av fastighet kommer alltid att vara populär. Den är så otroligt vacker i sin enkelhet, säger Atlasmurens vd Björn Andersson.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-02-19 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Linaberg tillhörde från början Atlas Copco.
Bild: Axel Ohlsson


På Atlasmuren vet man vad man talar om när man säger att Linaberg är lokaler att trivas i. Fram tills för bara ett par månader sedan hade fastighetsbolaget själva sitt huvudkontor i byggnaden – innan man på grund av intresset för den "tvingades" att flytta ut till Solna. En flytt som egentligen var tänkt att ske först under 2017.

– Vi renoverade lokalen vi satt i. Det var ett sätt att visa vad man kan göra med byggnaden och lokalerna för framtida hyresgäster till de andra lokalerna i fastigheten, men tanken fanns också att vi skulle kunna flytta därifrån om någon ville hyra lokalen, berättar bolagets vd Björn Andersson, när han tillsammans med Inga Hillgren, uthyrningsansvarig, träffar Lokalnytt.

– Det är så det fungerar för oss: Vi kan vara dragspelet i en byggnad och ta de ytorna som kanske inte hyresgästerna vill ha i första hand, då tar vi dem och sitter där medan vi jobbar med fastigheten – samtidigt som vi är beredda att flytta på oss, fortsätter han.
Artikelbild

Inga Hillgren och Björn Andersson.
Bild: Axel Ohlsson



– Vi har lite känsla kvar av Linaberg för vi har tagit med oss den röda färgen till vårt nya kontor, tillägger Inga Hillgren.

Klassisk industrilokal


Fastigheten skapades av den gamla svenska industrijätten Atlas Copco som tillverkade borrar i lokalerna. De gamla industrilokalerna har sedan dess bytt skepnad och tillhör sedan hösten 2013 Atlasmuren som erbjuder kontor med karaktär.

– Det är en klassisk industrilokal med fem meter i takhöjd och balkar och traverser. Stora fönster med hög fönsterbröstning, så att man nästan måste sträcka på sig för att se ut – det är en bit intressant historia som är bevarad, säger Björn Andersson och tillägger:

– Det är öppet kontorslandskap men det finns även ytor som man kan skilja av till separata rum.

Verksamhet som passar in


Atlasmuren har rustat upp lokalerna för att höja den redan höga standarden ytterligare. Bland annat för att skapa bättre inomhusmiljö.

– Klimatförhållandena brukar vara svåra att justera i gamla fastigheter men vi har lyckats bra med det där. Vi har bytt ventilation och renoverat fönster. Vi hoppas att det ska leda till att hyresgästerna får en ännu bättre inomhusmiljö, säger Björn Andersson.

I lokalerna finns i dagsläget flera profilerade hyresgäster, däribland Nespresso.

– Det är ganska starka konsumentvarumärken som sitter där. Vi märker på de som flyttar dit att de söker sig till den här typen av byggnad. Deras verksamhet passar in. De använder sig av fastighetens utformning för att marknadsföra sitt eget varumärke, säger Björn Andersson.

– Det här är något som väldigt många företag sätter upp på önskelistan över hur man skulle vilja att det såg ut. Men det är väldigt få lokaler som har den här karaktären. Våra hyresgäster är stolta över att sitta i lokalerna som har väldigt hög charmfaktor, säger Inga Hillgren.

Ett lyft för hela området


Linaberg ligger i Mariehäll i Brommas östra delar på randen till Sundbyberg, där den sävligt flytande Bällstaån fungerar som skiljelinje mellan stadsdelarna. Området har liksom huset genomgått en förvandling.

Från att ha haft en lite ruffigare karaktär har en stor satsning på bostäder gett området en rejäl ansiktslyftning.

– Området har gått från att ha varit ett av de sista lite ruffigare områdena till att bli ett väldigt fint bostadsområde. Utvecklingen av Annedal har inneburit ett lyft för hela området. Man håller på med sista delen av området där man bland annat ska få upp en skola. Det är jättebra för oss, säger Björn Andersson.

– Vi gjorde en uthyrning där en av delägarna i bolaget som hyr, bor mitt emot fastigheten. Det flyttar in mycket folk i området och i dag vill många ha nära till jobbet för att slippa sitta i köer på Essingeleden, och prioriterar då att kunna jobba och bo i samma område. Det fungerar väldigt bra att ha insprängda kontorsområden i bostadsområden på det här sättet, säger Inga Hillgren.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration