Flora Workspace - delade arbetsplatser i inspirerande miljö

För ett år sedan öppnade Flora Workspace vid Grönsakstorget – en drop-in-verksamhet där du över dagen kan hyra en kontorsplats i en kreativ miljö. – Vi har haft ett jättebra första år och tror på det här konceptet för framtiden, säger Carina Högberg, som äger och driver Flora Workspace tillsammans med maken Daniel.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-01-31 | Arbetsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Totalt finns cirka 40 arbetsplatser att välja på.
Bild: Carlo Baudone


Idén till Flora Workspace uppkom för flera år sedan när Carina och Daniel Högberg fick upp ögonen för konceptet när de var ute och reste.

– Vi såg liknande upplägg i storstäder som New York och London. Där handlade det dels om att undkomma dyra hyror, men vi såg också att den nya generation vill vara en del av någonting och inte bara sitta isolerade på sina hemmakontor, säger Carina Högberg.

Paret har sedan 20 år tillbaka drivit Hotel Flora vid Grönsakstorget, och har under åren upplevt ett ökande behov av mer utrymme för sin frukostgäster. Så när lokalen bredvid blev ledig slog de till – och idén om Flora Workspace blev verklighet.

– Vi behövde mer yta för restaurangen, men kom då på att vi kunde kombinera det med ett workspace, så att en sådan här fin lokal inte står tom utanför frukosttimmarna, säger Carina Högberg.

Målet var att skapa ett koncept som dels fungerade som ett komplement för hotellgästerna, men som också kunde finnas till hands för andra som bor och arbetar i Göteborg.
Artikelbild

Carina Högberg.
Bild: Maria Olsson ÄärlahtVåren 2015 tog de över lokalen, och öppningen av Flora Workspace skedde i januari 2016.

Hur har det första året gått?


– Eftersom det är ett nytt koncept tar det lite tid innan det sätter sig, men intresset har varit stort. En rolig överraskning är att det är inte bara är ensamma entreprenörer som kommer hit, utan även ganska många som redan arbetar på kontor som bara behöver ett miljöombyte. Det har varit väldigt positivt och ett behov som vi inte trodde att vi skulle täcka, säger Carina Högberg.

Att man lockas att sitta i Flora Workspace och arbeta tror hon kan ha flera anledningar.

– Läget är fantastiskt bra, det är gott om parkeringsplatser och det finns bra kommunikationer. Vi tror också att våra gäster attraheras av vår design då vi har försökt få till en rolig, kreativ miljö som ska ge energi till de som sitter här och arbetar.

Hon berättar också att alla praktiska detaljer naturligtvis finns på plats, som wi-fi, skrivare, kontorsmaterial, projektorer – och fika. Förutom kontorsytan med sina 40 platser finns också tre lite större konferensrum att tillgå.

Flora Workspace använder sig av drop-in, man bokar alltså inte en plats utan kommer förbi och checkar in vid behov. Antingen betalar man per timme eller per dag. Carina Högberg tror att konceptet med mer tillfälliga arbetsplatser kommer att bli mer och mer populärt, och pekar på liknande exempel som The House i Hovås.

– Vi samarbetar med The House och ser dem inte som en konkurrent utan som ett komplement då de erbjuder lite längre avtal medan vi har drop-in-verksamhet, förklarar hon.

Hon tror också att Flora Workspace kan passa bra för personer som kanske arbetar utanför staden, men som behöver ha ett snabbt kundmöte i de centrala delarna.

– Man har ju länge arbetat på caféer, här har vi vänt på begreppet då du betalar för platsen men i stället får fikan på köpet, säger hon.
Artikelbild

Flora Workspace slog upp portarna i januari förra året.
Bild: Carlo Baudone
Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration