"Det är roligt med innebandy"

Hans Wallenstam hade tidigt bestämt sig för att han aldrig skulle gå i pappas fotspår. Nu har han arbetat i 30 år på familjeföretaget. – Ja, jag insåg att det var rätt kul ändå, säger Wallenstams vd, som förutom fastigheter har innebandy som största intresse.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-01-24 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Hans Wallenstam har jobbat på familjeföretaget sedan 1986.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Lokalnytt träffar Hans Wallenstam på hans kontor på översta våningen i bolagets hus på Avenyn. Det är två veckor kvar till jul och det bjuds på pepparkakor.

– Vi får väl hoppas att inte artikeln publiceras i juni eftersom jag har julslipsen på mig …

När började du jobba på Wallenstam?


– I stort sett när jag föddes! Nej, men skämt åsido ­började jag arbeta extra hos min pappa på somrarna när jag gick i skolan, då var företaget mer en byggfirma så det var grovarbete som gällde.

Var det naturligt för dig att ta över som vd efter din pappa?


– Det var nog vad alla andra tyckte, men jag hade bestämt mig för att jag aldrig skulle börja här. Det var dels en liten protest, men också för att jag ville göra något som var mitt eget.

Det var när han hade gått ut handelshögskolan 1986 som pappa Lennart frågade om han ändå inte skulle ge det en chans.

– Jag bestämde mig då för att testa, med premissen att jag skulle ha mitt eget ansvarsområde. Så då blev jag finanschef, för att senare bli regionchef för Göteborg 1989 och 1991 tog jag över vd-posten – då hade jag hunnit inse att det här ändå var rätt kul, berättar han.

De första åren som vd inträffade under krisen – något som Hans Wallenstam menar gjorde honom mer tävlingsinriktad än orolig.
"Det gäller att vara anpassningsbar och lyhörd"
– Såklart innebar det hårt jobb, under mitt första år som vd gick aktiekursen från 220 till nio, så det var fullständig katastrof. Men det var också en jätterolig tid och vi tog oss ur det på ett bra sätt, säger han.

En av de största på börsen


I dag är Wallenstam, som startades av Lennart Wallenstam 1944, ett av de största fastighetsbolagen på börsen och landets största hyresrättsproducent för egen förvaltning. När Hans Wallenstam började på bolaget var man 15 personer – i dag har Wallenstam 240 anställda. En stor del av fastighetsbeståndet i Stockholm och Göteborg består av bostäder, men i Göteborg har man även en hel del kommersiella lokaler i innerstaden. Just nu satsar Wallenstam på Avenyn och har byggt om ett flertal kvarter. Förhoppningen är att även resten av Avenyn ska rustas upp.

– Jag tycker att det hade varit roligt att göra om det till ett strövarstråk, att ta bort spårvagnen och kanske ha butiker eller caféer mitt på Avenyn. Vi har även fått in det nya kontorshotellskonceptet Convendum, vilket är väldigt roligt, säger Hans Wallenstam.

Han berättar att han under sina tidigare år var betydligt mer operativ.

– Nu har jag i stället mängder av väldigt duktiga medarbetare som ser till att allting på de olika avdelningarna fungerar, säger han.

Har du fortfarande kontakt med hyresgäster?


– Ja, så fort de inte är nöjda brukar de ringa, haha! Sedan är det också som tur är en hel del som är nöjda som hör av sig. Det är det roligaste med jobbet, att bidra med något som påverkar många och att se de projekt som man planerar för få liv, säger han.
Artikelbild


Bild: Maria Olsson Äärlaht


Han menar också att det är viktigt att vara serviceinriktad och att visa för kunden att man bryr sig hela tiden – både i uthyrningsprocessen och löpande under kontraktsperioden.

– Det gäller att vara anpassningsbar och lyhörd, så att man är rädd om sina hyresgäster, säger han.

Vad gör du när du inte jobbar?


– Jag brukar försöka träna några gånger i veckan, då går jag till ett nytt gym i våra lokaler på Vasagatan som är jättefint. Sedan är det ju roligt med innebandy också …

Engagemanget för innebandy och för klubben som numera bär hans namn kom enligt Hans Wallenstam till i samband med flytten till Mölnlycke i början av 1990-talet.

– Jag har alltid varit väldigt intresserad av sport, och när vi flyttade till Pixbo och Mölnlycke var det innebandy som gällde, alla spelar ju innebandy där, förklarar han.

Det började med sponsring och han blev senare flicklagstränare för Pixbo Wallenstam i samband med att hans äldsta dotter började spela. Efter det har han hunnit med att träna samtliga fyra döttrar.

– Det har varit väldigt roligt. Just nu är jag tränare för mina två yngsta döttrar.

Sist men inte minst; var kommer myran i loggan ifrån?


– Det var min pappa som ville ha en symbol som passade för byggande, och fick då idén av en bekant som arbetade med reklam att ha en myra. En arbetsmyra. Och något som visar att tillsammans är vi starka.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration