De bästa chefsegenskaperna

Vilka egenskaper värdesätter de anställda hos sin chef? Och vilka är de bästa tipsen för att utvecklas i sin chefsroll?

Skriven av Erika Johansson 2017-01-04 | Arbetsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

I en undersökning från 2016 har Manpower frågat svenskarna vilka egenskaper de värdesätter hos sina chefer. Resultaten visar med stor marginal att de tillfrågade föredrar en chef som är coachande och lyhörd. De som själva sitter i chefspositioner tycker att visionen är viktig, samtidigt som de yngre personerna i undersökningen föredrar en drivande chef.

Undersökningen visar att svaren från de tillfrågade inte skiljer sig nämnvärt mellan generationer och kön. De tillfrågade är eniga och listar den resultatorienterade chefen som minst populär.

Våra chefer och kollegor utgör en bidragande faktor för vårt välmående. Om vi trivs på arbetsplatsen kommer både hälsan och resultaten att bli bättre.
Artikelbild

Jörgen Kihlgren är karriärrådgivare och ledarskapsutvecklare. I en artikel på chef.se listar han tips för den som vill utvecklas i sin chefsroll:

- Reflektera över dina styrkor och svagheter. Anteckna dina känslor och tankar efter du fattat beslut och haft möte. Gör färdiga personlighetstester för att samla data som en del i självreflektionen.
- Be om feedback och återkoppling från anställda, kollegor och överordnade chefer.
- Skriv ner dina mål och förväntningar och stäm av dessa efter några månader. På detta sättet kan se om förväntat resultat har uppnåtts och lära dig av eventuella misstag.
- Diskutera perspektiv och utmaningar med en mer erfaren person.

De tillfrågade fick även svara på frågan vilken drömchef de gärna skulle haft.

På första plats över manliga chefspositioner hamnar Ikeas grundare Ingvar Kamprad. På andra plats placeras SAS före detta vd, Jan Carlzon. Tredje plats går till entreprenören och Virgingrundaren Richard Branson.

Bland kvinnor hamnar Sveriges utrikesminister och statsministerns ställföreträdare Margot Wallström på första plats bland drömchefer. På andra plats hamnar medieentreprenören Amelia Adamo. På tredje plats hamnar Antonia Ax:son Johnson, styrelseordförande i Axel Johnson AB.

Källa:
Manpowergroup.se
Chef.se


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration