Här skapas Göteborgs nya nöjesarena

Med den nya hyresgästen 2 E Group omvandlar Castellum Kungsports­huset till Göteborgs nya nöjesarena.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-01-22 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Det karaktäristiska huset som uppfördes 1856 ska nu få nytt liv.
Bild: White Arkitekter


Kungsportshuset uppfördes 1856 och har sedan 1920-talet huserat välkända Gamle Port med restaurang- och nattlivsverksamhet. Efter att Gamle Port lades ner förra året bestämde sig fastighetsägaren Castellum för att ta ett nytt grepp om byggnaden vid Harry Hjörnes plats.

– Då var huset väldigt slitet och behövde ses över ordentligt både exteriört och interiört. Sedan ville vi naturligtvis samtidigt försöka bevara de detaljer som är tidstypiska för huset, säger Martin Gidenstam, projektutvecklingschef på Castellum Region Väst.

Ska behålla känslan


För att behålla den ursprungliga känslan har samarbete skett med Göteborgs stad där man har diskuterat allt från fönster- och fogfärger till takets utformning. Den översta våningen var tidigare en vindsvåning, men kommer nu att bli ett fullständigt våningsplan. Här byggs nya takkupor och dessutom ska tornet bli betydligt högre.

– Tydligen var tanken när huset byggdes att tornet skulle vara mer markerat, så därför har vi fått ok från kommunen att låta det bli högre. Vi har haft många diskussioner kring utformningen för att huset ska falla bra in med resten av bebyggelsen, säger Martin Gidenstam.
Artikelbild

Martin Gidenstam.
Bild: Castellum


När det kom till att fylla huset med någon ny verksamhet fanns det intressenter inom både handel och kontor. Men Castellum fastnade för nöjes- och evene­mangsaktören 2 E Group som kommer att hyra samtliga 2 500 kvadratmeter i huset. I huset blir det tre våningsplan med, vad 2 E Group kallar för, nöjes­arena och två plan med kontorsverksamhet. 2 E Group kan sedan, med Castellums medgivande, vidareuthyra kontorsplanen om de inte själva behöver nyttja hela ytan. Plan ett kommer att innehålla restaurang och bar ­medan plan två och tre ska husera nattklubb, barer och festvåning. Det fullständiga konceptet har dock inte 2 E Group valt att släppa ännu.

"Något unikt"


– Exakt vad som planeras är än så länge hemligt, men vi vet att 2 E Group kommer att erbjuda något unikt inom mat och nöje på en mycket hög nivå, säger Martin Gidenstam.

2 E Group finns sedan tidigare etablerade i Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Anledningen till att de nu väljer Göteborg är att de tycker att det är en spännande, växande stad där det händer mycket.

– Vi har haft våra ögon på Kungsportshuset länge, när vi började titta på Göteborg gick vi gata upp och gata ner men kände att det var det här huset vi ville ha. Här dansade jag själv när jag var ung – som väldigt många andra, säger Eva Persson, affärsområdeschef ­venues på 2 E Group, och fortsätter:

– Huset har ett bra och strategiskt läge och kommer att bli en pärla i Göteborg nu när det renoveras.

Totalentreprenör för projektet är Veidekke och bakom arkitekturen står White Arkitekter.

– Vi ville bevara mycket, men vill samtidigt att det ska kännas som att man går in i en ny och modern byggnad, säger Martin Gidenstam.

Bland annat bevaras stuckaturer och andra detaljer. Det blir däremot nya bjälklag och man kommer att arbeta med ljudisolering då verksamheten ligger granne med hotellet Dorsia. Det har även gjorts grundförstärkningsåtgärder för huset, som nu är pålat ned till berg för att undvika att det sjunker och på så vis riskerar att få sättningsskador.

Ombyggnationen, som sker enligt Miljöbyggnad ­Silver, inleddes vid årsskiftet 2015/2016 och inflyttningen kommer att ske successivt under hösten 2017.

– Vi har tecknat ett 18-årigt hyresavtal med 2 E Group så i princip kommer det att bli deras hus, vilket känns spännande, säger Martin Gidenstam.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration