"Jag har väldigt duktiga anställda"

Han är vd för bolaget med nöjdast kontorshyresgäster i branschen, men Aspelin Ramms Lennart Karlsson är ödmjuk inför sin roll i det hela. Här träffar vi vd:n som värderar trovärdighet, utveckling – och BK Häcken.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-12-11 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Lennart Karlsson på Aspelin Ramm.
Bild: Aspelin Ramm


När CFI Group tidigare i höst presenterade sitt nöjd-kund-index stod Aspelin Ramm som ­vinnare i kategorin kontor. När Lokalnytt ­träffar vd Lennart Karlsson på kontoret i Mölndal är ­allting fortfarande ganska nytt.

Vi börjar med den klassiska sportkommentatorfrågan; Hur känns det?


– Det är självklart jätteroligt att kunderna är så nöjda. Vi har själva uppfattat att vi har en bra relation med väldigt många av våra kunder och nu gäller det att börja jobba för nästa år, säger Lennart Karlsson.

En fråga om respekt


Han tror att mycket att den positiva kritiken handlar om deras bemötande av hyresgästerna.

– Jag har väldigt duktiga anställda som alltid är noga med att vara tillgängliga och att återkoppla till våra hyresgäster. Mycket är helt enkelt en fråga om respekt – att vi bemöter våra hyresgäster som vi själva vill bli bli bemötta, säger han.

Efter utmärkelsen har man på Aspelin Ramm börjat gå igenom resultatet för att kunna arbeta vidare och bli ännu bättre.

– På de punkter där vi har fått svaga resultat ska vi bli starkare och där vi har fått bra resultat vill vi bli ännu bättre, säger Lennart Karlsson.

Vad är din roll i det hela tror du?


– Att jag har anställt många av de här människorna! Sedan har jag också en ganska hög ribba för hur jag tycker att våra kunder ska ha det och det tror jag smittar av sig på de andra som arbetar här.

De är totalt 15 anställda på Aspelin Ramm – och samtliga är enligt Lennart Karlsson viktiga i kundrelationen.

– Alla träffar våra kunder, oavsett om de hyr ut, ställer i ordning, administrerar eller driftar lokaler. Det är en kedja och alla delar är viktiga, säger han.
"Det är självklart jätteroligt att kunderna är så nöjda"
Han har varit på norskägda Aspelin Ramm sedan de för 16 år sedan bestämde sig för att starta verksamhet i Sverige. Allt eftersom åren har gått har bolaget vuxit och kollegorna blivit fler. Aspelin Ramms ledord är att de arbetar med fastighetsutveckling med människan i centrum. Lennart Karlssons favoritdel av jobbet är just att vara med där det händer saker – och känna att han varit med och bidragit till något positivt.

– Här i Pedagogen Park ser vi det exempelvis varje dag. Det är vi som har bidragit till att det jobbar 500 personer här i huset och att det lyser i fönstren och är en levande miljö. Det är väldigt roligt, säger han.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?


– Oj, det var en svår fråga faktiskt. Det blir många ­möten, både internt och externt, med personer som på olika sätt spelar roll i den fastighetsutveckling som vi arbetar med.

Ett sätt för Lennart Karlsson att få nya idéer är via sitt resande. Även om han, som han själv formulerar det, inte har åkt på några riktiga vandringsresor tycker han om att se nya platser runt om i världen.

– Just när det gäller stadsutveckling tar jag ofta med mig någonting hem från mina resor, man kan få bra idéer, säger han.

Är en lagspelare


Att umgås med vänner och bekanta är ett annat stort intresse, och ytterligare något som han kan relatera till sitt jobb.

– Jag tycker mycket om att knyta relationer till människor och att göra saker tillsammans, jag är en lagspelare. Jag menar, klart att jag gärna skulle vara världsmästare i någon individuell idrott … men det är ändå roligast om man gör saker ihop.

Just idrottsintresset är stort och Lennart Karlsson var under 15 år ordförande i hemmaföreningen Sävedalens IF. Han var också mellan 2010 och 2016 ordförande i elitfotbollslaget BK Häcken.

– Ja, du kan skriva att jag håller på BK Häcken, det är vi ju inte så många som gör!

Varför brinner du för just BK Häcken?


– Dels känner jag människor som är engagerade i laget och som jag tycker gör ett väldigt bra jobb. Sedan gjorde även arenafrågan, där mitt intresse för fotboll och fastigheter länkades samman, att jag tyckte att det var ett intressant lag att vara delaktig i.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration