Nu växer kvarteret Valand fram

I slutet av oktober togs det första spadtaget till Aranäs kvarter Valand – Kungsbackas största stadsomvandlingsprojekt någonsin. – Den här utvecklingen betyder väldigt mycket för staden, säger Jonas Håkansson, vd för Aranäs.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-12-10 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Här i kvarter ett kommer det att inrymmas cirka 90 lägenheter och 4 100 kvadratmeter kontor.
Bild: Liljewall Arkitekter


Stadsdelen Valand ska innehålla totalt 250–300 lägen­heter tillsammans med kontors- och handelsytor om cirka 12 000 kvadratmeter. Hälften av lägenheterna ska vara hyresrätter och hälften ska vara bostadsrätter. Målet med den nya stadsdelen i Kungsbacka är att den ska förena de i dag separata stadsdelarna Kungsmässan och Innerstaden till en gemen­sam stadskärna.

– Det känns väldigt roligt att vara igång. Pålkranar är nu på plats och vi gräver för fullt. Eftersom markförutsättningarna är lite besvärliga kommer det att bli 400 pålar i marken, förklarar Jonas Håkansson.

Det första kvarteret som byggs är kvarter sex som ligger närmast Kungsgatan. Här har Skanska fått bygguppdraget att uppföra kontors- och parkeringshuset som alltså blir startskottet för utvecklingen. Totalt blir det cirka 1 300 kvadratmeter restaurang- och butiksyta.

Särskild målgrupp


Avsiktsförklaring har skrivits med ett flertal hyresgäster, enligt Jonas Håkansson rör det sig om aktörer inom finans och restaurang. Just finanssektorn är en särskilt utvald målgrupp för hela kvarteret Valand. ­Generellt sett är dock målsättningen att kombinera olika verksamheter som kontor, caféer, restauranger och butiker med bostäder för att skapa ett område som lever hela dagarna, året runt.

– Den här utvecklingen betyder väldigt mycket för staden, vi förtätar hela innerstaden och skapar där­igenom ett levande centrum med fler och bättre verksamheter, säger Jonas Håkansson.
Artikelbild

Jonas Håkansson.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Om ett halvår startar byggnationen av kvarter ett som ligger i andra änden av Valand, närmast Kungsmässan. Här ska det inrymmas cirka 90 lägenheter och totalt 4 100 kvadratmeter kontor. Om drygt ett år inleds sedan arbetet med kvarter sju som ligger granne med kvarter sex. I kvarter sju ska det bli 350 kvadratmeter handel och knappt 40 lägenheter.

Utvecklingen kommer sedan att fortsätta ske genom en projektstart i halvåret. Att man väljer att göra på det sättet beror enligt Jonas Håkansson helt enkelt på att man vill få färdig stadsutvecklingen så snart som möjligt.

Hemmamarknad


– Annars väntar man ofta på att få klart med hyresgäster innan man börjar med byggnationen. Så har vi inte gjort här, eftersom vi vet att efterfrågan finns, ­säger han och fortsätter:

– Vi har funnits i Kungsbacka sedan 1941 och är här varje dag. Eftersom det är vår hemmamarknad vet vi att det här kommer att fungera.

Stadsdelen Valands sju kvarter:
Kvarter 1
92 hyreslägenheter och 4 100 kvadratmeter kontorsyta. Även 1 130 kvadratmeter butiker i gatuplan. Inflyttning beräknas till 2019.

Kvarter 2
Till det nuvarande Teliahuset tillbyggs cirka 3 000 kvadratmeter kontorsyta. Beräknad byggstart 2018, med inflyttning 2020.

Kvarter 3
65 bostadsrättslägenheter i olika storlekar. I gatuplan ytterligare butikslokaler. Byggstart beräknad till 2021, med inflyttning 2023.

Kvarter 4
42 bostadsrättslägenheter och lokalytor i direkt anslutning till Gula Villan, som kommer att bevaras. Byggstart 2022, med inflyttning 2023.

Kvarter 5
Ytterligare 50 hyresrättslägenheter, samt lokalytor. Byggstart 2021, med inflyttning 2023.

Kvarter 6
1 300 kvadratmeter restaurang- och butiksyta påbörjas under hösten, tillsammans med ett nytt parkeringshus. Byggstart oktober 2016, med inflyttning våren 2019.

Kvarter 7
Detta kvarter kommer att ha butiker ut mot Kungsgatan och mot Valands gångstråk samt 38 hyresrättslägenheter. Byggstart slutet 2017, inflyttning 2020.

Centrumhuset
600 kvadratmeter kontorsyta tillsammans med 500 kvadratmeter butiksyta.Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration