Dungen ger Hyllie en grön ton

Hyllie är på väg att få ett nytt flexibelt kontorshus. När Wihlborgs inleder byggandet av Dungen står det gröna i fokus både bokstavligt och bildligt. – Det är en fantastiskt fin plats att få bygga ett hus på, säger Ulrika Hallengren, projekt- och utvecklingschef på Wihborgs.

Skriven av Axel Ohlsson 2017-01-10 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Inuti fastigheten kommer ett träd att vara planterat i marken.
Bild: Fojab Arkitekter


Med sitt strategiska läge i utkanten av Malmö, med närhet till Köpenhamn och kommunikationer har Hyllie utvecklats till ett av Öresunds mest attraktiva områden. När Wihlborgs nu har köpt mark och ska bygga kontorshuset Dungen är man angelägen att komma i gång.

– Hyllie är ett populärt område så vi kommer att starta bygget så snart som möjligt, säger vd:n Anders Jarl.

För både små och stora kunder


Dungen kommer att ligga strax söder om Hyllie stationstorg. Huset byggs i sex plan med 7 700 kvadratmeter uthyrbar yta samt två våningar underliggande garage. Målsättningen är att ha fastigheten färdigställd under fjärde kvartalet 2018.

– Det är ett fantastiskt område med kommunikationer nära och vi ser en stor efterfrågan på lokaler med bra pendlingsläge. Vi bygger för både stora och små kunder i det här huset, med flexibilitet för framtiden, säger Ulrika Hallengren, projekt- och utvecklingschef.
Artikelbild

Ulrika Hallengren.
Bild: Peter Westrup


– Fastigheten får dessutom ett väldigt fint skyltläge från både Arenagatan och Hyllie allé. I och med att huset sticker fram i allén får den varma ljusgården en tydlig visuell koppling i båda riktningarna.

Skissdialog med Malmö stad


På andra sidan kontorshuset bildas en torgliknande plats mot de bakomliggande kontoren och bostäderna.

– Kvartersbildningen runt Dungen är intressant. ­Huset möter både den lite mer offensiva delen av ­Hyllie och den lite mjukare och lugnare delen mot söder.

– Vi har arbetat i en skissdialog med Malmö stad och med de andra aktörerna i området när vi utvecklat den här planen. Där har vi fått omforma huset en del för att få anpassa oss, vilket gjort att vi skapat flera olika nivåer av terrasser på ett par våningar och trappor ner mot bostäderna.

– Det är naturligtvis något som ger huset en lite mer spännande gestaltning. Inte bara rationellt och enkelt utan också ett sätt att kunna ta till vara lite andra skiftningar som vi tror kan vara välgörande.

Fanns en trädgård här


Marken som Wihlborgs köpt för att uppföra Dungen på har en historia som inspirerat utvecklingen och bidragit till det kontorshus man nu ämnar bygga. Huset är ritat av Fojab Arkitekter.

– På mikronivå kan man titta på den här platsen utifrån att det är det enda stället i Hyllie där det ursprungligen har funnits bebyggelse. Det fanns en trädgård runt den här gamla gården tidigare och det är därifrån idén om just Dungen har kommit, berättar Ulrika Hallengren.

Historien om den gamla trädgården kommer att göra handfasta avtryck inuti fastigheten där ett träd kommer att växa.

– Vi tar in riktiga träd som är planterade i marken inne i huset, i stället för att stå i en kruka eller en planteringsgrop. De höga träden kommer att skapa en grön och levande miljö i den generösa atriumgården.

Det är inte bara trädet som ger huset en grön klang. Det kommer även att certifieras med Miljöbyggnad guld – vilket för Wihlborgs dock inte är specifikt kopplat till just Dungen.

– Vår policy är att alla våra större investeringar har målnivån Miljöbyggnad guld.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration