Sju av tio gör privata saker i smyg på jobbet

Klickar du också bort Facebook när chefen närmar sig? Du är inte ensam. Sju av tio svenskar gör privata saker på kontoret som de inte vill att någon annan ska upptäcka.

Skriven av Nicklas Tollesson 2015-03-06 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Artikelbild

Fastighetsbolaget Vasakronan gör regelbundet undersökningen Kontorsbarometern om våra kontorsvanor. Den senaste undersökningen handlar om de hemliga kontorsvanorna, den tid vi lägger på privata angelägenheter på arbetstid.

Privata telefonsamtal är vanligast, följt av nöjessurf på webbsajter samt mejl och sms med familj och vänner.

Alltmer flytande gräns


Kontorsbarometern visar att de yngre medarbetarna i allra högst utsträckning gör saker som de inte vill att andra ska upptäcka – det gör hela 82 procent av de kontorsanställda mellan 18 och 30 år.

– Gränsen mellan arbete och fritid blir alltmer flytande. Kontorsanställda tar med sig jobbet hem, samtidigt tar de också med sig privatlivet till kontoret. Vi smyger sällan med att vi jobbar kvällar eller helger, men Kontorsbarometern visar att det fortfarande är ett laddat ämne att göra privata saker på arbetstid. Det är intressant, säger Cecilia Söderström, utbildad socionom och HR-chef på Vasakronan.
Artikelbild

Frihet under ansvar


Cheferna är inte lika hemliga av sig eller gör inte privata saker i lika hög utsträckning. 64 procent av dem anger att de gör privata saker på kontoret.

Bland dem som svarar att de inte gör privata saker på kontoret anger en majoritet att skälet är att de inte har tid. En fjärdedel svarar att det inte är schyst mot ­arbetsgivaren och lika många att det är omoraliskt. Kvinnor är mer moraliska än män, 30 procent av kvinnorna ägnar sig inte åt privata saker på jobbet. Mot­svarande siffra för män är 20 procent.

På Vasakronan, som är Sveriges största fastighets­bolag, har man frihet under ansvar.

– Vi har det senaste året arbetat intensivt med våra grundvärderingar och följer man bara dem är det inga problem. De flesta vet att man inte ska porrsurfa eller skriva olämpliga saker, då känns det överflödigt att sätta upp ett regelverk, nästan nedvärderande. Därför är det helt okej att göra privata saker på arbetstid hos oss men vi förväntar oss också att våra medarbetare följer vår uppförandekod och levererar det som förväntas av dem, säger Cecilia Söderström.
"De flesta vet att man inte ska porrsurfa eller skriva olämpliga saker."

Våga släppa detaljstyrningen


Den ökade digitaliseringen innebär också att det blir allt svårare att ha kontroll över medarbetarna.

– Hos oss var Facebook låst för några år sedan, det gick inte att ta sig in på Facebook från våra datorer. Men det gick ju att gå in via smartphonen. Det gick ju inte att ha det så, att kontrollera det ena men inte det andra. Den nya tekniken gör att det är viktigare än någonsin att våga släppa detaljstyrningen och istället tydligt kommunicera vad frihet under ansvar innebär, säger Cecilia Söderström.

Vad smyger du själv med på jobbet?


– Haha, med barn på andra orter blir det väl något besök på Facebook och några sms då och då.

ArtikelbildDela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration