Allt fler lokaler i Uppsalahems projekt

Uppsalahem är stadens ledande bostadsbolag och när kommunen önskar blandstad blir fokus på lokaler allt större. – Vi ska inte bara tänka byggnad eller boende, utan på hela miljön runt omkring, säger Mimmi Calles Heden­berg, chef för förvaltningsutveckling på Uppsalahem.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2017-01-10 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Åpromenaden på Kungsängen kommer att innehålla 276 lägenheter och åtta verksamhetslokaler.
Bild: Diakrit


Lokalnytt träffar Mimmi Calles Hedenberg i Upp­sala­hems Bobutik tillsammans med Carolina Lindberg som är uthyrningsansvarig för kommersiella lokaler.

Mimmi Calles Hedenberg är ganska ny på sin tjänst och började på Uppsalahem i augusti.

Vad lockade med Uppsalahem?


– Jag hade hört väldigt gott om bolaget och det händer mycket här nu, vi fick en ny vd i våras och har en otroligt hög byggtakt, säger hon.

Uppsalahem, som i år har firat sin 70-årsdag, är ­ledande aktör på Uppsalas bostadsmarknad och ett av de bolag som bygger flest hyresrätter i Sverige. Vid årsskiftet hade de 1 100 nya bostäder på gång och de bygger 500 nya bostäder per år.

Uppsalahems uppdrag är dock större än att bygga nya bostäder, det handlar om att utveckla staden genom att skapa bra boendemiljöer för de som nu och i framtiden väljer att leva och bo i Uppsala. Det innefattar allt från att erbjuda den service som efterfrågas i och kring boendet till att bygga bostäder där hyres­gästerna ska kunna leva och bo klimatsmart.
Artikelbild

Carolina Lindberg och Mimmi Calles Hedenberg.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


– Människor vill ha nära till allt, bra kollektivtrafik, förskola, skola, kvällsöppna livsmedelsbutiker och naturliga mötesplatser. Närheten ger en ökad trygghet och bidrar också till en hållbar stad, säger Mimmi Calles Hedenberg.

Bolagets bestånd finns utspritt i hela staden och innefattar kring 16 000 bostäder varav 4 000 är studentbostäder. Men förutom bostäder har även Uppsalahem ett stort antal lokaler.

– Vi har 259 lokaler och räknar man bara verksamhetslokaler omfattar det cirka 35 000 kvadratmeter yta, säger Carolina Lindberg.

Vilken typ av verksamhet sker i era lokaler?


– Det är en stor blandning – allt från restaurang, kontor och butiker till vårdcentraler och förskolor, säger Carolina Lindberg.

De har även märkt tydligt att lokalandelen ökar i alla deras nya projekt.

– Det har att göra med att kommunen ofta vill ha verksamheter i bottenvåningarna då man vill ha ­levande stadsdelar. Vi ska inte bara tänka byggnad ­eller ­boende, utan på hela miljön runt omkring, säger ­Mimmi Calles Hedenberg.

Uppsalahems största projekt just nu är Åpromenaden på Kungsängen där de bygger 276 nya lägenheter med åtta verksamhetslokaler i bottenplan.

– Åpromenaden ligger på gångavstånd från Uppsala resecentrum. Området växer i snabb takt och förutom hyresrätterna byggs det även ett stort antal bostadsrätter i området. Man räknar med att området ska ha ha 10 000 nya invånare på sikt, säger Carolina Lindberg.

I takt med att invånarna ökar i stadsdelen så ökar även behovet av service. Hälften av bottenvåningarna har därför utformats för lokaler och verksamheter.

– Våra lokaler har ett strategiskt läge i direkt anslutning till Willys och är väldigt tillgängliga både för de som bor i området och de som kommer utifrån. Uthyrningen har precis börjat och vi ser fram emot verksamheter som blomstrar både för lokalhyresgäster och de boende i området.

Har ni några andra hjärtefrågor?


– Hållbarhetsarbetet genomsyrar allt vi gör, varje avdelning ska sätta sina miljökrav och ha uppföljning på det, säger Carolina Lindberg.

– Vi lägger stor vikt vid att locka unga talanger till företaget och jobbar mycket med sommarjobbare, praktikanter och traineer. Det är en viktig del av hållbarhetsarbetet, vi behöver kunna ligga steget före för att kunna driva utveckling. säger Mimmi Calles Hedenberg.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration