Med ett stort ­engagemang för hyresgästerna

Genom ett nära samarbete mellan förvaltning och uthyrning vill Svenska Hus göra det enkelt för hyresgästerna. Regionchef Michael Ohlson berättar här om bolaget och dess framtidsplaner.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-12-28 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Här planerar Svenska Hus att bygga drygt 300 lägenheter.
Bild: Liljewall Arkitekter


Svenska Hus är ett privatägt bolag och ingår i Gullringsbokoncernen tillsammans med bolagen MVB, Forestry, Wangeskog Hyrcenter, Torslanda Entreprenad, Novi Real Estate och Munkbron Finans. Michael Ohlson vittnar om ett gott samarbete mellan dotterbolagen i Göteborg.

– Det är verkligen en tillgång att ha expertis inom olika närliggande områden i koncernen, säger han.

Han har arbetat som regionchef på Svenska Hus ­sedan 2005, och har varit i bygg- och fastighetsbranschen hela sitt yrkesverksamma liv. Han tycker att det bästa med jobbet är variationen – och tror att det är tre faktorer som gör att det fungerar bra.

– Jag är byggingenjör i botten så jag har ett stort ­intresse där. Sedan har jag ekonomiutbildning och är intresserad av teknik. Allt passar väldigt bra för den roll jag har i dag, säger han.

Ett av de största bostadsprojekten


Svenska Hus finns i de tre storstadsregionerna och i Göteborg finns beståendet över hela staden samt i kranskommunerna Partille och Ale. Majoriteten av beståndet i Göteborgsregionen utgörs av kommersiell verksamhet som kontor, lager och industri. Endast en liten del av innehavet i dag består av bostäder – men målet är att förändra detta. Bland annat drivs projektet Lundbypark i Rambergsstaden tillsammans med två andra aktörer. Där är planen att bygga totalt cirka 900 lägenheter.
Artikelbild

Michael Ohlson.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


– Det är ett av de största bostadsprojekten i Göteborg i närtid och Svenska Hus kommer att stå för drygt en tredjedel av lägenheterna där, säger Michael Ohlson.

Förutom i Lundby ligger ett stort fokus på Partille där Svenska Hus har framtidsplaner på mellan 1 000 och 1 500 bostäder i anslutning till Partille arena. Ett annat intressant projekt som han vill lyfta är ett större bostadsprojekt i Nol som Svenska Hus planerar tillsammans med Ale kommun. Det rör sig om 45 000 kvadratmeter mark och detaljplanen beräknas vara klar i slutet av nästa år.

– Överlag är det roligt att finnas och växa i kranskommunerna. Vi har mycket bra kontakt med kommunerna i både Ale och Partille – liksom i Göteborg, säger Michael Ohlson.

Riskspridning


Stora befintliga hyresgäster i Svenska Hus kommersiella lokaler är bland annat Friskis och Svettis, SKF, Swedbank och Göteborgs stad. Generellt sett strävar man efter att inte ha många stora hyresgäster.

– Vi försöker få en riskspridning för att inte bli så konjunkturskänsliga. Därför har har vi en variation i storlek både bland våra hyresgäster och våra lokaler, säger Michael Ohlson.

I nybyggnadsprojekt lägger Svenska Hus stor vikt vid att tidigt involvera alla entreprenörer som exempelvis bygg, el, VVS och mark för att få tydliga förutsättningar att rita efter.

– Så har vi till exempel gjort nu i projektet Lundbypark. Här arbetade vi fram planritningar tillsammans med entreprenörerna för att skapa miljösmarta hus i kombination med attraktiva boendemiljöer, säger ­Michael Ohlson och fortsätter:

– Svenska Hus har ett stort fokus på energieffektiva fastigheter och det speglas bland annat genom koncernens initiativ till utmärkelsen Årets Framtidsbyggare, som är ett av de största priserna inom hållbar utveckling och som delas ut nu i november. Det är vi på Svenska Hus väldigt stolta över.

Hur känner hyresgästerna igen er?


– Jag tror att de känner igen oss i att vi har ett väldigt stort personligt engagemang hos våra anställda, det är det som gör att det fungerar så bra och att våra hyresgäster trivs. Vi får ofta höra av våra hyresgäster att vi är prestigelösa och enkla att jobba med, säger Michael Ohlson.

Man är också noga med att ta reda på hyresgästens behov redan från start och ser till att det finns ett nära samarbete mellan uthyrning och förvaltning. I och med att förvaltningsdelen är med från början får hyresgästerna bra hjälp från alla håll.

Hur ser Svenska Hus på framtiden i Göteborg?


– Vi ser mycket positivt på framtiden i Göteborg och det händer otroligt mycket inom branschen. Vi vill gärna växa med den både vad gäller bostäder och kommersiellt. Inom bolaget har vi en önskan att skapa en bra riskspridning och att öka andelen bostäder. Det hoppas vi att vi ska lyckas med även i Göteborgsregionen, avslutar Michael Ohlson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration