Plusfastigheter bygger nytt i Högsbo

Plusfastigheter bygger nytt kontor till Specma Seals i ett område som man tror starkt på. – Det har inte byggts nyproduktion här i Högsbo på väldigt länge utan det har ofta handlat om att bygga om och bygga till på befintliga fastigheter. Vi vill nu bidra med någonting helt nytt, säger Johan Gunnarsson, vd för Plusfastigheter.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-12-19 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Specmas nya kontor ska stå klart i januari.
Bild: Plusfastigheter


Plusfastigheter, med partners, köpte skogsområdet mitt i Högsbo av Platzer i november 2015. Totalt omfattar området 21 000 kvadratmeter mark.

– Vi hade lite idéer om vad vi skulle göra med området, men vi gick också ut till mäklare och frågade om det fanns någon intressent som ville verka här. På det sättet fick vi hjälp att hitta Specma, förklarar Johan Gunnarsson.

Det nya huset placeras i det sydvästra hörnet av området och kommer att omfatta cirka 3 200 kvadratmeter lokalyta. Specma Seals har redan sitt kontor i Högsbo, då de i dag sitter tillsammans med andra företag inom Latour-koncernen, men hade behov av någonting nytt.

Ville sitta kvar


– De var väldigt sugna på att sitta kvar i Högsbo, och var glada för denna lösningen där de dessutom får ett nyproducerat hus anpassat efter sin verksamhet, säger Johan Gunnarsson.

En viktig del i utformandet av Specmas nya lokaler har varit att lyfta fram produktionen. Därför kommer det bland annat att finnas gott om fönster riktade in mot produktionen.

– De ville också gärna att all personal ska arbeta tillsammans och har därför skapat gemensamma ytor för exempelvis matsal.
Artikelbild

Johan Gunnarsson.
Bild: Marie Ullnert


I mitten av oktober kom väggar och tak på plats och nu börjar de invändiga arbetena. Slutbesiktning av den nybyggda fastigheten sker i mitten av januari och inflyttning sker i direkt anslutning till detta. Därefter vill Plusfastigheter fortsätta med utvecklingen.

– Vi har planer på att utveckla ytterligare ett hus här bredvid, för att även senare arbeta vidare med markområdet längst upp på berget, säger Johan Gunnarsson.

Tack vare att Plusfastigheter vågade satsa på nyproduktion i Högsbo tror Johan Gunnarsson att fler kan lockas till området – ett intresse som de redan märker av.

– Nästa "tårtbit" som vi nu har börjat projektera finns det redan flera intressenter för, säger han.


Vilken typ av verksamhet passar här?


– Jag tror att det i dagsläget är rätt att bygga en kombination av lager, industri och kontor. I framtiden skulle det vara roligt med rena kontorshus, vem vill inte sitta sju minuter från Linnéplatsen, utanför tullarna?

Att bygga kontorshus i Högsbo menar han är lite okonventionellt då området tidigare har kantats av industrier. Men som ny aktör ser han möjligheter fram­över.

– Eftersom vi bara har funnits i Högsbo i 1,5 år tror jag att vi ser området på ett annat sätt, vi ser det som ett område som ligger nära Linnéplatsen, nära allmän kommunikation och stora tillfartsvägar, säger Johan Gunnarsson.

Just nu drivs och planeras flera bostadsprojekt i Högsbo – något som Johan Gunnarsson ser positivt på. Han tycker dock att det är viktigt att också bidra med nya arbetsplatser.

– Nu för tiden vill många inte längre pendla långt till jobbet och därför finns det ett stort behov av att ha kvar en viss mängd kontor och industri. Det bästa hade ju varit att kombinera bostäder med kontor för att få till den där blandstaden.

Stort intresse


Han vittnar om att det finns ett stort intresse för området bland företag som arbetar med exempelvis logistik och distribution.

– Företag med internethandel och hemleverans ser läget som optimalt då det är lätt att ta sig till Älvsborgsbron, det går snabbt till Mölndal och på under tio minuter är du i centrala Göteborg, säger han.

"Frälsta på det här området"


Plusfastigheter har just nu sitt kontor på A Odhners gata där de har rustat upp och hyrt ut till nya hyresgäster. Enligt sin affärsmodell; att köpa fastigheter för att utveckla och förbättra för att sedan vidareförsälja, ser Plusfastigheter flera intressanta fastig­heter i området som man tror sig kunna utveckla ytterligare. I början av oktober sålde de fastigheten på A Odhners gata till Vättersnäs. Men man vill fortsatt verka i Högsbo.

– Ja, planen är absolut att vara kvar här. Vi är helt frälsta på det här området, avslutar Johan Gunnarsson.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration