Grand Central ger unika möjligheter i Sundbyberg

Kvarteret Orgeln är på väg upp i ny tappning. Med en investering på en knapp miljard etablerar Fabege det nya handelscentrumet som beräknas vara klart sommaren 2018. Den nya byggnaden går under namnet Grand ­Central – och ska inrymma 36 000 kvadrat­meter handel och kontor.

Skriven av Anthon Näsström 2016-11-20 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Grand Central kommer att bli en del av Sundbybergs stadskärna.
Bild: Fabege


Över hela kvarteret uppfördes 1964 ett handelshus för EPA ritat av arkitekten Rolf Runefelt.

Sedan dess har stora delar av kvarteret successivt omvandlats till kontorslokaler, ­stora förändringar i husets utseende genomfördes ­under 80-talet.

Nu skapar Fabege, tillsammans med BAU Arkitekter, Grand Central Sundbyberg.

Kvarteret kommer att byggas på och ska vara en total omgörning av den befintliga byggnaden, från ett helt varuhus till mindre butiker i bottenvåning med entréer från gata och torg.

– Det här är en unik chans för större företag som vill etablera sig i bästa kollektivtrafikläge och vi kan erbjuda upp till 30 000 kvadratmeter kontor, säger Sofia Sköld, uthyrare på Fabege.

Förstärka stadskänslan


En målsättning med kvarterets nya gestalt har varit att förstärka stadskänslan i takt med att centrala Sundbyberg växer som stad. Förutsättningarna för en livfull stadsmiljö ökar tack vare den framtida nedgrävningen av järnvägen och det centrala torg som kommer ligga i byggnadens omedelbara närhet.

Byggnaden, som totalrenoveras, får fyra nya våningar och totalt cirka 36 000 kvadratmeter kontor- och butiksytor exklusive parkeringsplatser.
Artikelbild

Sofia Sköld.
Bild: Fabege


– Med Grand Central Sundbyberg skapar vi en attraktiv och modern produkt i allra bästa kommunikationsläge. Uthyrningsarbetet pågår för fullt och jag är över­tygad om att vi kommer att teckna avtal i god tid innan fastig­heten färdigställs, säger Christian Hermelin, vd för Fabege, om uthyrningsläget.

Sofia Sköld berättar mer:

– Det finns en god efterfrågan efter kontorslokaler här. Vi jobbar för fullt med uthyrningsarbetet och är mitt uppe i processen. Någon blir klar under hösten och några till första kvartalet nästa år.

Stor efterfrågan


I och med att Grand Central ska stå klart till sommaren 2018 jobbar man med större företag som söker lokaler, runt 5 000 till 20 000 kvadratmeter som varje plan tillåter. Företag med mindre anspråk än så kommer dock att kunna ansöka om plats på längre sikt.

Sofia Sköld säger att hon får förfrågningar från alla håll.

– Det finns intresserade företag som hör av sig nu, som behöver 300 kvadratmeter också. Efterfrågan är stor i alla segment.

Sundbybergs stad har långtgående planer på att gräva ner järnvägen och Grand Central väntas då bli en naturlig blickpunkt på det nya torget med plats för både restauranger, butiker och ett pulserande stadsliv.

– Att Sundbyberg är så litet till ytan ser vi inte som en nackdel – snarare tvärtom. Det kommer bli det nästbästa kollektivläget i Sverige och så är kommunen granne med Solna, där man hjälper varandra bra. Så jag ser bara fördelar med Sundbybergs läge, säger Sofia Sköld.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration