NCC utvecklar Järva krog

En helt ny stadsdel vid Järva krog ska växa fram med jämn fördelning av bostäder, kontor och handel. Mycket av NCC:s arbete genomsyras av ett hållbart tänk, både miljömässigt och socialt. – Vi vill göra något roligt och annorlunda, säger Mats Fryxell, fastighetsutvecklare på NCC.

Skriven av Anthon Näsström 2016-12-08 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kontor, handel, service och bostäder ska det bli när NCC utvecklar vid Järva Krog.
Bild: NCC


I snart 30 år har NCC haft sitt huvudkontor på Vall­gatan, ett stenkast från Ulriksdals station, i Solna. Man märker att historien sitter i väggarna, och att de 25 000 kvadratmeterna har hängt med och genomgått flera moderna faser.

Men snart är Startboxen, som fastigheten heter, ett minne blott – kontoret ska rivas och ersättas av bostäder.

– Vi har tittat på den här fastigheten och vi har ägt den i omgångar, och nu har vi haft den i fem år. Ambitionen var att göra något roligt och annorlunda med den här byggnaden, berättar Mats Fryxell och fortsätter:

– I dialogen med Solna stad utvecklades det till ­något annat, när vi tog fram detaljplanen. Så nu ska vi upprätta 500 bostäder, kontor med lokal handel och service.

Levande dygnet runt


En integrerad blandstad väljer Mats Fryxell att kalla det, där exempelvis bostädernas inner­gård delas med kontoren. Järva krog ska vara en hållbar och innovativ stadsdel, som ska vara levande dygnet runt.
Artikelbild

Irene Öman och Mats Fryxell.
Bild: Anthon Näsström


– I dag är det en rätt så tråkig miljö efter klockan fem, när det inte är så mycket människor här. Så då vill vi byta ut den hårda miljön med markparkering och kontorsfastigheten till något som lever även efter kontorsarbetstider, såsom restauranger och caféer och aktiviteter för barnfamiljer.

Irene Öman, kundansvarig på NCC, fyller i:

– Det ska vara en småskalig stadsdel där du ska kunna ha närhet till det du behöver under dygnet. I Järva krog har du korta avstånd till shopping, naturen, kommunikationer och service.

Till framtida hyresgäster är budskapet tydligt från NCC: Du som hyresgäst flyttar in i ett nybyggt, modernt, kontorshus där du själv väljer hur stor yta du vill ta i anspråk. Läget är också viktigt, kontoret kommer att exponeras mot E4, E18 och Enköpingsvägen, precis vid Scandics hotell Järva krog.

Uthyrningsarbetet påbörjat


I dagsläget är uthyrningsarbetet precis påbörjat, där man jobbar för inflyttning kring 2019/2020 i första etappen. NCC ser att de företag som väljer att flytta hit är företag som banar vägen och vill ta ytterligare ett kliv framåt kring hållbarhetsfrågan.

Till sin hjälp för detta har NCC under hösten lanserat det "Hållbara hyresavtalet". Det är ett avtal som hjälper företagen att bidra till ett socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbart samhälle. Gå från ord till handling när det kommer till inomhusmiljö, trivsel, återvinning, materialval och hälsa. Men först ska NCC själva flytta in i det som ska bli den nya levande och hållbara stadsdelen Järva krog.

– Vi ser en stor efterfrågan i Solna och vi tror, liksom många andra, på en stark tillväxt i det här området, säger Irene Öman.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration