Här testas nomadiserande arbetsplatser

Ett nomadiserande co-working­space som flyttar mellan tillfälligt lediga lokaler i centrala Göteborg. Med The Nomad Inn vill föreningen Gapactors testa någonting nytt.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-11-10 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Den första lokalen ligger här, på Skeppsbron 4.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Bakom The Nomad Inn står tre arkitekter; Sofia Park, Anna Gustafsson och Klara Mörk. Lokalnytt träffar två tredjedelar av konstellationen på Skeppsbron 4 där man har öppnat sin första lokal. Idén uppkom genom ett examensarbete i design för hållbar utveckling som Anna Gustafsson och Sofia Park genomförde under våren 2015.

– Vi ville, som en kontrast till att många arkitekter tittar på nybyggnation, se vad man kan göra med befintlig miljö, säger Sofia Park.

De var nyfikna på att studera tillfälligt lediga lokaler och startade efter examen den ekonomiska föreningen Gapactors.

– Vi fick då finansiering för att undersöka hur det skulle kunna fungera att driva ett co-workingspace i lokaler som är vakanta på grund av exempelvis kommande rivning, ombyggnation eller i väntan på en ny hyresgäst, säger Anna Gustafsson.

Ett pilotprojekt


Bland annat tittade man på vilka målgrupper som skulle kunna vara intressanta och intresserade av tillgång till lokaler och hur många vakanta lokaler det fanns.
Artikelbild

Sofia Park och Anna Gustafsson på Gapactors.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


– Vi fick en bild av att det fanns ett stort behov, en stor efterfrågan och många tomma lokaler, säger Sofia Park.

The Nomad Inn är ett pilotprojekt där Gapactors hyr tre olika lokaler fram till slutet av mars – och varje gång flyttar med sig hela verksamheten. Projektet är ett samarbete med Higab som ger Gapactors tillgång till tre tomma lokaler i centrala Göteborg. Higab blev delaktiga redan under examensarbetet då de har hjälpt till genom att svara på frågor kring hyresmarknaden och tomställda lokaler. Kontakten har sedan behållits under den utökade studien.

Hållbarhetsprofilen viktig


– När de sedan ville testa skarpt i form av The Nomad Inn blev vi lockade att testa om det fanns bärighet för idén, säger Johan Carlsson, affärsområdeschef på Higab.

Han är positiv till konceptet – även om det finns en del hinder att ta sig över.

– Det finns en del utmaningar rent hyresjuridiskt och ekonomiskt, men det är en otroligt spännande tanke ur ett hållbarhetsperspektiv, att ta vara på de här oanvända resurserna. Skulle det vara ett fungerande koncept öppnas en helt ny möjlighet som kan vara lockande för fastighetsägare, säger Johan Carlsson.

Just hållbarhetsprofilen är viktig för The Nomad Inn och de vänder sig framför allt till företag eller organisationer som arbetar med social och ekologisk hållbarhet.

– Eftersom The Nomad Inn som koncept tar till vara på outnyttjade resurser vill vi gärna rikta dem på de delar av samhället som kanske missgynnas av exempelvis marknadshyror, säger Sofia Park.

– Målgruppen är därför värderingsdrivna och kulturella eller kreativa aktörer, lägger Anna Gustafsson till.
Artikelbild

Lokalerna som används i projektet ska ligga i centrala Göteborg.
Bild: Sofia Park


Ingen bindnings- eller uppsägningstid


Den femte september flyttade The Nomad Inn in på Skeppsbron 4. Här kommer verksamheten att finnas till sista november, då de istället flyttar till en lokal i Landala. Efter ytterligare två månader flyttar man till en tredje lokal, som ännu inte är klar. Under piloten är tanken att man ska testa olika typer av lokaler – både med öppen planlösning och mindre rum. Lokalerna ska ligga i centrala Göteborg och vara mellan 150 och 300 kvadratmeter stora.

I lokalen på Skeppsbron finns tio fasta skrivbord och med flexplatserna finns det möjlighet för upp till 15 användare. Här finns också flera mötesrum. I dagsläget finns fyra användare utöver Gapactors själva på plats. Som användare förskottsbetalar man en månad i taget och har varken bindningstid eller uppsägningstid.

– Det är för att skapa flexibilitet, praxis är tre års bindningstid för en lokal och det finns många som varken har möjlighet till sådana ekonomiska åtaganden eller som behöver en lokal under så lång tid, säger Sofia Park.

Än så länge finns det lediga platser kvar. För några veckor sedan hade man öppet hus – och uppmuntrar intresserade att komma och knacka på dörren.

Vad som händer efter mars är än så länge öppet, bland annat beroende på hur projektet går och om Gap­actors hittar någon samarbetspartner.

– Staden står inför många stadsomvandlingsprojekt och när hela områden töms kommer det finnas stora möjligheter att nyttja lokaler under kortare perioder, säger Sofia Park.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration