Full fart hela tiden med Ola Serneke

Målmedvetenheten har tagit honom till toppen men nu siktar Ola Serneke ännu högre. Möt den envise före­tagsledaren som kopplar av med att trampa nio mil på cykel.

Skriven av Axel Ohlsson 2016-11-08 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Ola Serneke: "Jag har hållit på mycket med idrott i hela mitt liv."
Bild: David Schmidt/Pixprovider


Ola Serneke må vara vd för ett av Sveriges största byggbolag. Men rollen hindrar honom inte från att kombinera sitt yrkesliv med tuffa fysiska utmaningar. Under hösten har han exempelvis hunnit med att trampa nio mil i Cykelvasan på tre timmar och 17 minuter – trots en strulande trampa.

– Jag har hållit på mycket med idrott i hela mitt liv. Man mår bättre, man somnar bättre och man känner sig mer tillfreds med sig själv. För den personliga tillfredsställelsen är det viktigt, berättar Ola Serneke.

– Det enar väldigt mycket när man träffas på det ­sättet. Till exempel nu när vi åker Vasaloppet på skidor eller på cykel eller Marcialonga på skidor. Det blir en rolig tillställning, inte bara en träningsgrej. Plus att man har någonting att träna mot och träna för, det är också viktigt. Man kommer in i en bra rytm.

Idrott och byggande


Intresset för idrott och hälsa är inte det enda som har funnits hos Ola Serneke sedan uppväxten i Alingsås – det har även intresset för byggande.

– Jag har väl varit intresserad av allting. Speciellt att bygga. Oavsett om det var att jag svetsade gokart ­eller om jag höll på med cross och enduro och moppar. Jag höll på med massa sådana grejer och min far var helt galen över att garaget var fullt med grejer. Allt det gamla som man höll på med när man var yngre, det formade givetvis och satte sin prägel på vem jag är som person.

Byggintresset tog honom till Göteborg där han ­började läsa väg och vatten på Chalmers. Efter att ha klivit ut från universitetet med en civilingenjörsutbildning i mitten av 90-talet började han jobba på Peab. Ola ­Serneke blev kvar på företaget till 2002 då han lämnade för att starta Serneke.

Mer engagemang


– Att jag startade eget var nog en kombination av att kunderna frågade: "Varför kör inte du eget? Du kämpar ju och sliter som om du äger bolaget".

– Sedan tyckte jag att "det där borde jag nog kunna göra själv, och kanske lite bättre". Då direkt hade jag format tankarna på att skapa ett bolag som skulle kunna utmana de stora; Skanska, NCC och Peab framför allt. Men göra det på ett mer engagerat och positivt sätt – och mer snabbfotat framför allt, där det går snabbare till beslut än det kanske gör hos våra konkurrenter.
"Jag tror det viktiga är att kunna växla tempo"

Hur ser du på hur företaget har utvecklats?


– Det har gått som jag hade tänkt. Jag hade en affärsplan som jag gjorde 2002 där vi skulle omsätta 100 miljoner efter tre år, en miljard efter tio år och sedan vara bland de ledande 2015. Nu är vi bland de ledande i Sverige och vi klarade 100 miljoner kronor efter tre år och en miljard efter tio år. Det har vi lyckats med. Så det känns bra.

Ola Sernekes raka och orädda stil har gjort honom till en stor profil i fastighetsbranschen – men också till viss del kontroversiell.

– Så har jag alltid varit. Det är nog från mina föräldrar, speciellt min mor var väldigt sådan. Men i gengäld gav det mycket också. Man får vara rak och säga som det är och tycker man att något är galet, som är affärs­mässigt rätt att diskutera, då måste man framföra det. Det tycker jag är viktigt.

Accepterar alla det?


– Nej, nej, givetvis inte. Särskilt när kommuner är med börjar de vrida på sig och så ser man att de tycker att det är jobbigt när man är ärlig. I stället sitter de och försöker hålla sig undan. Men det är bara att förklara för folk att ska vi komma framåt måste vi ta upp saker som är störande moment.

– En del gillar det inte, en del tycker att det är jätte­skönt. Men framför allt tror jag att de flesta tycker att det är skönt efteråt när man har löst det. Sedan tror jag att det är en fördel att folk vet om att man är sådan som person, då får man oftast tillbaka.

Hur mycket av den du var när du var liten är kvar nu när du är företagsledare?


– Det är nog rätt mycket. Jag tror det viktiga är att kunna växla tempo. Ena sekunden är det allvar, nästa sekund ska man kunna unna sig ett gott skratt. Det är samma som jag var på den tiden. Har man roligt emellan­åt så blir inte problemen lika jobbiga.

Den raka stilen finns med även på hemmaplan när han är med barnen och hustrun Joanna Liszowska; känd sångerska, skådespelerska och tv-personlighet i hemlandet Polen.

– Jag är nog rätt forcerad och på även hemma. Jag är inte stillasittande över huvud taget utan jag är rätt framåt och vill att det ska hända något. Jag har alltid varit sådan så det är svårt att komma in i att slöa och slappa.

Är dina barn lika dig?


– Det är de. De är fullständigt skogstokiga hela tiden, skrattar Ola Serneke innan han fortsätter:

– Jo, men de är faktiskt väldigt lika. Det är full action hela tiden. Vilket i och för sig är skoj.

Hur slappnar du av när du inte jobbar?


– Tränar och umgås med barnen, det är det bästa. ­Sedan försöker jag komma i väg och göra någonting hela tiden. Inte bara sitta hemma i soffan och titta på tv utan åka i väg någonstans oavsett om det bara är kort över dagen eller på kvällen eller helgresor. Det tycker jag är jätteskönt.

– Jag gillar det som är lite mer compact living-stilen att åka med husbil. Att bo lite enkelt, så att det är lite jobbigt men avkopplande ändå.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration