"Opinionen har vänt – det känns fantastiskt"

Visionen för Ångfärjetomten vid hamninloppet är en ny pulserande och central mötesplats. Nu är arbetet igång med Helsingborgs nya hotell- och kongressanläggning. – Det här blir en plats för spontana möten, säger Johan Svedström på Midroc.

Skriven av Anthon Näsström 2016-12-12 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Visionen för Ångfärjetomten.
Bild: Anthon Näsström


Arbetet med det nya hamnområdet började i vintras när Ångfärjestationen med The Tivoli flyttade till den utbyggda kajen bredvid Tullhuset. Nostalgiker i staden var säker­ligen skeptiska men resultatet har blivit lyckat.

– Det har varit en lång process för att nå hit. Det stora flyttkalaset i vintras när vi bjöd in helsingborgarna att följa flytten av Ångfärjestationen knappt 100 meter till hamninloppet blev ett lyckat och viktigt startskott för utvecklingen av tomten, säger Jessica Engvall, kommunikationsstrateg i Helsingborgs stad.

Många som varit skeptiska har ändrat uppfattning när de sett hur självklar placeringen av Ångfärjestationen vid hamninloppet är. Här har rockklubben The Tivoli fått helt nya möjligheter att utveckla sin verksamhet.

– Opinionen har verkligen vänt, det har blivit fantastiskt bra. Det är en väldigt positivt laddad stämning kring allt det här så nu är det full fart framåt som gäller, säger Johan Svedström, biträdande affärschef på Midroc i Helsingborg, som är byggherre för projektet.
Artikelbild

Johan Svedström.
Bild: Anthon Näsström


Perfekt utsikt


Utöver bostäder ska även ett hotell med cirka 250 rum och en kongressanläggning med 1 200 platser stå klart i början av 2020 med perfekt utsikt vid kajen. Och det är en viss Petter Stordalen med sitt Nordic Choice ­Hotels som kommer driva anläggningen.

– Tanken med kongressanläggningen är att man ska kunna lägga sina möten här, ett så kallat living room med utrymme för spontanmöten men också större konferenser. Man kan hyra ett rum för några få personer och ha konferenser för hela ytan på 1 200 platser, och allt däremellan. Det ska vara en flexibel kongressanläggning, säger Johan Svedström.
Artikelbild

Jessica Engvall.
Bild: Anthon Näsström


Unik kreativ mötesplats


När Lokalnytt besöker platsen, mitt i centrala Helsingborg, är man i full färd med schaktnings- och spontningsarbete. Sedan börjar byggnation.

– Vi börjar med bostäderna och jobbar oss söderut. Den närmsta halvåret kommer det inte se ut som det händer så mycket då arbetet pågår att färdigställa källaren, det är inte förrän vi börjar resa huskropparna som det ser ut som bygget tar fart, säger Johan Svedström.

Jessica Engvall säger att det konkreta arbetet har startat i flera stora stadsutvecklingsprojekt.

– Efter flera år av planering och utredningsarbete är det fantastiskt spännande att vi nu bygger, säger hon om stadsutvecklingsprojektet H+ där byggstarten av den nya stadsdelen Oceanhamnen planeras till nästa år.

Redan nu pågår ett projekt för att locka ner helsingborgarna till hamnen.

– Vi har en unik ny kreativ mötesplats som heter Pixlapiren, på Oslopiren. Under de närmaste åtta–tio åren lånar Helsingborgs stad ut ett stort område till helsingborgarna för att de tillsammans ska skapa och utveckla en ny typ av mötesplats. Här kan helsingborgarna låna en ruta/pixel för att testa sina egna idéer och genomföra olika aktiviteter. Det här sättet att involvera invånarna är helt nytt och det är spännande att vi gör det i Helsingborg, säger Jessica Engvall.

Ytterligare exempel på ett aktuellt projekt för Oceanhamnen är att man kommer vara först i världen med ett nytt system för insamling och hantering av mat- och toalettavfall. För detta ska det även byggas en testbädd för utveckling av nya tekniska lösningar och ett showroom.

– Det händer mycket i Helsingborg. Tillsammans med Stockholm är vi den stad som växer mest i Sverige, det är ­fantastiskt roligt, säger Jessica Engvall.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration