Väla Södra – ett område på uppgång

Placering, tillgänglighet och bekvämlighet. Det är ledorden för etablering av lagerlokaler och kontor i Helsingborgs industriområden – där Väla Södra vuxit rejält de senaste åren. – Jag kan inte tänka mig en bättre placering egentligen, ­säger Stefan Haslbeck på Relier Real Estate ­Advisor.

Skriven av Anthon Näsström 2016-12-11 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Vid Väla Södra finns bland annat Benzlers industrilokal sedan några år tillbaka.
Bild: Relier


Han har varit hos Relier i snart fyra år och konsult­bolaget är i dag verksamt i Stockholm, Göte­borg, Malmö/Lund och Helsingborg. Han har i 25 år jobbat i de flesta yrkesroller som branschen har att erbjuda. Relier arbetar med lokalförmedling och fastighetstransaktioner.

– Vi är inte konkurrenter till fastighetsbolagen, vi är ett bra komplement. I dag har vi förmånen att få arbeta med de stora fastighetsägarna här; Wihlborgs, Castellum, Catena och Skanska för att nämna några, säger Stefan Haslbeck och utvecklar vad Relier tillför:

– Det handlar om att få ut de lediga objekten till intressenterna. Vi jobbar väldigt nära marknaden och vi satsar väldigt mycket på internetannonsering för att exponera objekten.

Väla Norra, med Väla Centrum i spetsen, har utvecklats till att bli Sveriges största handelsplats. Det i sin tur har gjort att många företag vill etablera sig i områdena i närheten. Bland områdena märks Berga, Långeberga och Tostarp. Och så Väla Södra.
Artikelbild

Stefan Haslbeck.
Bild: Anthon Näsström


– Väla Södra har seglat upp som ett attraktivt industriområde de sista åren. Området ligger bra placerat i Helsingborg med närhet till E4, E6 samt riksväg 111/ Österleden, säger Stefan Haslbeck.

Byggs så det knakar


Med motorvägarna som kringgärdar industriområdena har många fått upp ögonen för att etablera verksamhet i Helsingborg. De traditionella industriområdena har kompletterats med flera moderna lagerlokaler, produktionsanläggningar, men också nybyggda kontorshus.

– Jag märker ett väldigt drag i Helsingborg i dag. Mycket handlar det om Väla Södra; bara nu jobbar jag med att sätta ett tiotal nyetableringar. Jag kan inte tänka mig en bättre placering egentligen. Det byggs så det knakar på Väla Södra.

Men även Långeberga är intressant, säger Stefan Haslbeck:

– Merparten av all frukt och grönt som kommer in i Sverige landar här, innan den packas om och färden går vidare. Helsingborg är en naturlig mötespunkt som har motorvägsförbindelser både söder- och norrut samt Sveriges näst största hamn.

I lager- och logistikbranschen, som föga överraskande söker lokaler i de växande delarna av Helsingborg, är det e-handeln som ökar mest. På Långeberga kan man bygga lagerfastigheter med upp till 33 meters takhöjd. På Väla Södra bygger merparten med tio–tolv meters takhöjd. Vissa delar är bebyggda sedan ­tidigare, och det finns också en del kontor.

Vad innebär e-handelns utveckling för centrum?


– Centrum töms på klädes- och serviceaffärer. I stället är det restauranger och kaféer i varenda hörna, så det är den största förändringen tillsammans med en tilltagande kontorisering av butikslokaler. Vad det sedan gäller nybyggda lager och logistikenheter i Helsingborg får du mycket lokalyta för pengarna, säger Stefan Haslbeck.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration