Visionen: Köpenhamn och Malmö blir en stad

Sweco ligger bakom arkitekturen som bygger på en vision där Köpenhamn och Malmö slås ihop till Öresund City. – Öresundsregionen har ännu inte nått sin fulla potential och tillväxt, delvis på grund av att det bara finns en förbindelse mellan de två städerna, säger Swecos vd Jan Mattsson.

Skriven av Anthon Näsström 2016-10-20 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Köpenhamn och Malmö ska 2030 bilda Öresund City.
Bild: Sweco


Swecos vision "Ge mig era trötta" har tilldelats första pris i idétävlingen Imagine Open Skåne 2030. Swecos vd Jan Mattsson säger att det förslag man lagt fram ska binda ihop Malmö och Köpenhamn till en helt ny stad – Öresund City:

– Öresundsregionen har ännu inte nått sin fulla potential och tillväxt, delvis på grund av att det bara finns en förbindelse mellan de två städerna. Genom vårt förslag kan Öresund City bli en ny ledande europeisk metropol.

Urbaniseringstrend


Förslaget bygger på den starka urbaniseringstrend som är högst aktuell i dag. Detta tillsammans med en fortsatt migration i Europa gör att regionens städer ­kommer att fortsätta att växa, vilket det nu planeras för.
Artikelbild

Jan Mattsson.
Bild: Sweco


– Innovationerna, naturen och närheten till andra storstäder skulle göra Öresund City till en stad för människor som tillsammans vill bygga upp framtidens hållbara storstad, säger Urban Skogmar, ansvarig arkitekt på Sweco i Malmö.

Juryn skriver bland annat så här om vinnarförslaget: "Ge mig era trötta är ett modigt och visionärt förslag med stor genomslagskraft som väger in flera av sam­tidens mest angelägna regionala och globala utmaningar. Titeln, som är tagen från inskriptionen på frihets­gudinnans sockel, slår an ett humanitärt anslag. Förslaget adresserar migration och befolkningsökning men problematiserar framförallt nationsgränserna."

Bredda debatten


Imagine Open Skåne 2030 är ett initiativ av Sveriges Arkitekter och Region Skåne. Tävlingsuppgiften innebar att identifiera en samhällsutmaning samt hur den påverkar Skåne, för att sedan presentera en lösning. Syftet är att bredda debatten om hur regionen ska utvecklas i framtiden.

Bakom förslaget står arkitekterna Urban Skogmar, studiochef på Sweco, och Beryl Boonzaaier.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration