"Frälst från första stund"

Sitt hemma i vardagsrummet och kolla in dina nya kontorslokaler. Nu är tekniken här. Och i Kista kommer tekniken att fokuseras via drönare. – Man förstår att det är framtidens sätt att gå på visningar, säger Alex Greidinger, vd för Fastout som utvecklat tekniken.

Skriven av Anthon Näsström 2016-12-06 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Med hjälp av drönare ska man kunna få en överblick av lediga fastigheter i Kista.
Bild: Fastout


I mars i år inledde drönarbolaget Fastout utvecklingen av en ny tjänst som bygger på virtual reality (VR) – en teknik som växer kraftigt över hela världen.

Nu presenterar Fastout ett första exempel som bygger på den senaste tekniken från Facebooks nya Oculus Rift-glasögon. Tillsammans med Vasakronan har en virtuell upplevelse skapats där användaren via drönarvyer kan navigera mellan olika områden och fastigheter i Kista.
Artikelbild

Alex Greidinger.
Bild: Fastout


Kommer närmare


För att kunna se lediga lokaler i Kista, behöver man inte ens åka ut till Kista. Det kan ge möjlighet att öka inflyttningar till området.

– Drönarna gör att vi kommer ännu närmare fastigheterna. Vi har satellit- och helikoptervyer men med drönarteknik får man en överblick samtidigt som man kommer längre ner, säger Peter Östman, kommunikationschef på Vasakronan.

Blir en konsumentprodukt


I de virtuella glasögonen kan man bara med sin blick styra var man ska kolla in i lokalerna. Det kommer också gå att se lokaler möblerade eller omöblerade. För att navigera mellan vyer riktar man blicken mot en utsatt punkt som då tar besökaren vidare i den virtuella miljön, som är så nära att vara där utan att geografiskt vara på plats.

– Den som testar den här typen av VR-upplevelser är i princip frälst från första stund. Man förstår att det är framtidens sätt att gå på visningar, säger Alex Greidinger och fortsätter:

– Inom några år tror jag att vi ser att detta blir en konsumentprodukt och att många då kommer erbjuda virtuella visningar. Istället för att trängas och passa tider när man till exempel ska gå på en lokalvisning så kan man börja med en visning i sitt eget vardagsrum.
Artikelbild

Peter Östman.
Bild: Anthon Näsström


För Vasakronan handlar det inte om att vara först med tekniken, utan att visa på alternativ för lokalsökande företag.
– Nu har vi kommit till en teknik som är gynnsam för konsumenterna. Tidigare har det varit för dyrt och tekniken inte tillräckligt bra, säger Peter Östman.

Anställda och besökare kan sedan en tid tillbaka testa tjänsten vid en särskild VR-station i lobbyn på Vasakronans huvudkontor i centrala Stockholm.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration