"Vi är experter på att utveckla moderna arbetsplatser"

Det händer mycket på Skanska. Projektet Seaside är på gång att färdigställas, och tack vare en ny infrastrukturlösning är Solna på väg att blomstra till att bli än mer attraktivt.

Skriven av Anthon Näsström 2016-12-03 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Till årsskiftet står de två kontorshusen Sthlm Seaside och Sthlm 03 färdiga.
Bild: Skanska


Till årsskiftet står de två första kontorshusen Sthlm Seaside och Sthlm 03 färdiga och inflyttningar ska påbörjas, under projektet Stockholm New Creative Business Spaces.

– I Stockholm New händer massor av spännande saker på både lång och kort sikt. Skanska har varit på plats under flera år för att färdigställa den sista delen av Hammarby Sjöstad mot Gullmarsplan.

Har ni något mer intressant projekt just nu?


– I Solna alldeles intill Solna Station bygger vi Solna United. Med Stockholms nya pendeltågslösning som öppnar 2017 är man på centralen på sju minuter, om man inte redan klev av på Odenplan efter tre. Solna United är ett elegant hus som bjuder in besökaren i ett stort entrérum, lite som en lobby med bland annat restaurang och café. Uppe på taket tronar våra så kallade pods, häftiga rum med glasytor som hyresgästerna kan göra allt möjligt spännande i, som komplement till sin kontorsyta i huset.

Vad utmärker er, jämfört med de andra utvecklarna?


– Vi har en styrka att sitta i samma hus som våra ­byggare. Tillsammans kan vi hantera många frågor i ett tidigt skede och få till kontorshus som är både hållbara, snygga och funktionella. Det är precis vad våra kunder kräver, de förväntar sig kontorslokaler som får dem att må bra och prestera på topp. Vi driver fastighetsutveckling i hela Norden, delar av Europa och är på stark frammarsch i flera stora amerikanska städer vilket hjälper oss att tidigt snappa upp nya lösningar och inspireras av nya trender. Det hjälper oss också att utmana våra kunder att tänka i nya banor.

Skanska är ju en enormt stor koncern, hur drar ni på Fastigheter Stockholm nytta av de övriga områdena?


– Fastighetsutveckling i urbana miljöer är komplext. I de städer som nu växer fram är densiteten allt högre. Skanska köper sällan obebyggda tomter, mycket av det vi gör handlar om att tänka nytt, stöpa om och forma nya kvarter i städer under allt snabbare modernisering.

– För att driva utvecklingen måste vi, vid sidan av de komplexa tekniska utmaningarna vi traditionellt har varit starka på, delta i samhällsdebatten och förstå och driva frågor som handlar om ekonomi, politik, juridik och hållbarhet. På Skanska finns specialister inom dessa områden och tillsammans i koncernen kan vi anta häftiga utmaningar och se nya lösningar.
Artikelbild

Marcus Broberg och Fredrik Lantz.
Bild: Anthon Näsström


Vilka områden är mest attraktiva i Stockholm för tillfället?


– Vi ser en starkt ökande efterfrågan i Hammarby Sjöstad tack vare det unika läget vid Hammarby Kanal och närheten till kommunikationer. Tvärbanans station ligger 150 meter från Sthlm 03 och man går snabbt till både Gullmarsplans och Skanstulls tunnelbanestation.

Hur ser potentiella hyresgäster på att ni inte är en långsiktig fastighetsägare? Hur skapar ni för­troende?


– Självklart tar våra kunder upp denna fråga med oss under våra diskussioner om nya lokaler. Vi förstår deras funderingar men när vi förklarar hur vi ser på saken upplever vi att de känner sig trygga och att ­deras förtroende för oss består eller stärks. Vi är experter på att utveckla moderna arbetsplatser. Köparna av våra kontorsfastigheter är stora, stabila fastighetsbolag som i sin tur är experter på att förvalta dem. De har erfarenheten och bemanningen för att på bästa sätt ta hand om hyresgästen under byggnadens förvaltningsskede.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration