Stefan ­Odelberg – trollar med målsättning

Det började med ett trick med en tändare när han var 16. Nu 26 år senare står magikern och komikern Stefan Odelberg framför fjärde upplagan av sin talkshow på Trädgårn i Göteborg – för första gången i livet med ett tydligt mål. – Jag ska bli den – enligt mig själv – bästa program­ledaren som finns i Sverige när jag är 60 år, säger han.

Skriven av Axel Ohlsson 2016-10-28 | Porträtt

Dela på linkedIn

Artikelbild

Stefan Odelberg har målsättningen att bli Sveriges bästa programledare när han är 60 år gammal.
Bild: Axel Ohlsson


Stefan Odelberg sprudlar av energi när han slår sig ner vid bordet i hörnet av restaurang Trädgårn i Göteborg. I ett annan del av lokalen ska han snart ha premiär för fjärde säsongen av sin talkshow som är en blandning av magi, stand-up och, vad Stefan kallar, "roliga händelser med publik och gäster".

Karriären som magiker inleddes när han 16 år gammal visade ett trick med en cigarettändare. Den tog fart på allvar ett par år senare.

– Jag började med det tricket och körde det för ­vänner tills de tröttnade och sa åt mig att lära mig ­något nytt. Därifrån expanderade det på ett naturligt sätt, berättar Stefan Odelberg.

16 år låter ganska gammal för att lära sig trolla?


– Det är sent och det var dessutom bara på skoj. Men jag tror också att det har gjort att jag inte är en så inbiten trollare. Hade jag börjat när jag var sex år så tror jag att jag hade tävlat i magi nu, men det är inte lika underhållande.

– Jag blandar ju upp mycket av mitt material med stand-up och programlederi. Det är tack vare att jag inte hade tillräckligt med material från början utan jag blev tvungen att tjata mellan numren för att fylla ut tiden.

Efter att ha haft sina första regelbundna uppträdanden på Cabaret Lorensberg, och blivit kvar i sju år, har Stefan Odelberg på 26 år tagit sig den tio minuter långa promenaden genom Göteborg ner till Trädgårn.

I år kliver han in till fjärde säsongen av den talkshow han håller i lokalen. En talkshow som för första gången i livet gett honom ett tydligt mål.

– Jag har aldrig haft något mål tidigare utan gjorde bara det jag tyckte var roligt.

– Men så bestämde jag att jag behövde ett: Jag ska bli den – enligt mig själv – bästa programledaren som finns i Sverige när jag är 60 år. Det är 20 år dit, men det är skönt att ha ett mål.

– Så växte idén till Talk Talk Show fram. Jag tänkte att jag behövde utbildning i att vara programledare.
Artikelbild


Bild: Axel Ohlsson


Hur tycker du att det har känts på vägen?


– Det känns fantastiskt bra. Dessutom är det väldigt utvecklande för sin egen relation att göra en sådan här sak. Jag är väldigt van vid att folk lyssnar på mig när jag pratar, men när jag intervjuar någon är det jag som måste lyssna. Det har följt med mig in i min relation – där jag alltid har fått höra att jag inte lyssnar eftersom jag kommer in på något som hänt mig själv. Det är lite självrannsakan.

Hur bekväma är gästerna med att vara med i magidelen av showen?


– Om man inte ska vara så jante och försiktig så skulle jag vilja påstå att jag är väldigt bra på att ta hand om gäster på scenen.

– Det handlar om små grejer. Till exempel att man nuddar dem lite lätt, så fort jag ser att de är oroliga. Det är egentligen där själva magin händer. Tricken i sig är bara ett verktyg.
"Dessutom är det väldigt utvecklande för sin egen relation att göra en sådan här sak"
Han vänder sig mot bordet till höger och börjar syna gästerna.

– Om jag skulle gå till det bordet nu så skulle jag ­direkt känna på hans rygg så att han vaknar till, ­säger han och pekar mot en man i skjorta.

– Det låter enkelt men man måste hitta vilka man ska göra det på. Det är till exempel helt onödigt att göra det på hon i rosa, för hon kommer ändå vara uppmärksam. Det är samma sak under en show. Man ser direkt vilka som passar på scenen.

Trollade bort sig själv


Trots att hans bild finns i entrén kan Stefan Odelberg sitta tämligen obemärkt när han går igenom gästerna vid bordet intill. Mer uppståndelse var det kring ­honom när han 2011 trollade bort sig själv i tv-programmet Fenomen.

– Det var fruktansvärt roligt att försvinna i en direkt­sänd tävling där man i nästa avsnitt kunde vinna 250 000 kronor.

– Det bästa av allt i hela det där var att Gry Forssell, som var på programledare, på slutet sa: "Om inte Stefan kommer tillbaka till programmet innan det är över så kommer han tyvärr att bli diskvalificerad." Man är med i ett magiprogram, gör någonting som ingen fattar och så blir man diskad! Det är otroligt roligt.

– Tänk om Henrik Stenson hade samma upplägg. Ifall han sätter en putt så får han inte vara med mer.

Stefan Odelberg reser sig från bordet. När han går mot utgången stannar han till och trollar för ett lunchsällskap från Mölnlycke.

Är magin med dig även privat?


– Hemma är det extremt sällan. Däremot så är det ofta man får förfrågningar om att visa trick. Då får man vara beredd och visa upp ett par och improvisera lite. Det är väldigt sällan det är jobbigt men ibland kan man känna att man bara vill köpa sin pizza och gå. Men då får man bara göra det helt enkelt.

Lika brödrapar


Till sist slår Stefan Odelberg hål på en seglivad myt som han fortfarande får frågor om varje vecka: Han är inte bror till komikern Jesper Odelberg.

– Jag ska inte säga att det händer varje dag, men varje vecka kommer det upp. Dessutom har Jesper en bror som inte är handikappad, och jag har en bror som är handikappad och har en skada som påminner om en cp-skada som Jesper har – så vi är två väldigt lika brödrapar.

– Tidigare kunde jag aldrig säga i intervjuer att jag har en handikappad bror för då skulle alla direkt tro att det är Jesper. Men det blir fortfarande fel i tidningar där man blandar ihop oss. Jag och Jesper får väl göra en show ihop helt enkelt.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration