"Det är ett strategiskt läge"

Sedan i februari hyr NTG Logistics en 17 000 kvadratmeter stor lokal av Catena i Viared. – Borås ligger mig väldigt varmt om hjärtat, inte bara för att jag är boråsare, utan för att det händer någonting här hela tiden, säger Stefan Pettersson, delägare i NTG.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-11-26 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

NTG flyttade in i februari i år.
Bild: Catena


NTG bildades 2011 och växer snabbt som transportföretag i Norden. Moderbolaget har 36 dotter­bolag, ett av dem är NTG Logistics som har etablerat sig i Viared strax utanför Borås.

Att de valde att etablera sig just här beror på flera saker, bland annat närheten till Göteborgs hamn och Landvetter flygplats.

– Om du ritar en blomma med Borås i mitten når du både Norge och Danmark på under en dag, så det är ett strategiskt och bra läge, säger Stefan Pettersson.

Han menar att fastigheten är en AAA-fastighet, vilket han förklarar med att den har allt som behövs för att kunna sköta logistik så bra som möjligt.

– Faktum är att den till och med har mer då den är kamerabelagd och har stängbara portar med kod, säger Stefan Pettersson.
Artikelbild

Johan Franzén och Stefan Pettersson.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Byggnaden är cirka 17 000 kvadratmeter stor med elva meter i takhöjd och har 25 portar fördelade runt fastigheten för att skapa ett så bra flöde som möjligt. Det finns även ett entresolplan som framför allt används för e-handelsgods.

– Entresolplanet gör att vi kan utnyttja ytan till max, menar Stefan Petterson.

Catena köpte fastigheten av Itella hösten 2015 och hade, enligt regionchef Johan Franzén, NTG i tankarna redan i förvärvningsprocessen.

– Vi äger fastigheten bredvid och ser Viared som ett intressant logistiskt nav. Kan vi bilda kluster i sådana lägen är det såklart fördelaktigt exempelvis när det gäller förvaltning, säger han.

Borås allt mer en konkurrent


Han menar att det finns gott om mark i staden och att man som investerare ges bra möjligheter från Borås stads sida.

– Borås blir allt mer en konkurrent till Göteborg, med bra infrastruktur, tillgänglig industrimark och kollektivtrafik.

Enligt Johan Franzén blir det också allt viktigare för fastighetsägare att vara flexibla i sina hyresavtal och –processer. Det har man även försökt vara med NTG.

– Vi har försökt anpassa hyresavtalet för att matcha NTG:s tillväxt. Istället för att ha en relation hyresvärd-hyresgäst tänker vi oss att det ska vara ett samarbete. Det är viktigare att skapa långvariga relationer än att ha långvariga hyresavtal.

En nackdel som både Johan Franzén och Stefan Pettersson lyfter med byggnaden är att det finns större kontorsyta än vad NTG Logistics har behov av.

– Så är det ofta i lagerlokaler som är byggda för ett antal år sedan. Även om det är 20 000 kvadratmeter stort är det ofta inte fler än tio personer som arbetar på kontoret här, säger Johan Franzén.
Artikelbild

Fastigheten omfattar totalt 17 000 kvadratmeter.
Bild: Catena


I byggnaden finns det i dagsläget cirka 1 000 kvadratmeter kontor – fast det hade räckt med 200. Därför tittar Catena och NTG gemensamt på att hitta en till hyresgäst till huset. Eventuellt skulle det kunna bli ett kontorshotell eller ett lagerhotell.

NTG vill gärna växa i Viared i framtiden – men än så länge är man nöjd med den nuvarande lagerlokalen.

– Men när vi har ekonomi i att utveckla så ringer jag Johan och säger "bygg 60 000 kvadratmeter till oss". Jag tror inte att vi kommer att lämna Borås, säger ­Stefan Pettersson.

Även Catena vill växa i Borås. I dag har man fyra fastigheter om totalt cirka 45 000 kvadratmeter här.

– Borås är helt klart ett av de mest intressanta områdena i Göteborgsregionen. Det blir allt mer ett alternativ till Göteborg och hyrorna är konkurrenskraftiga, säger Johan Franzén.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration