Så fortsätter Simonsland växa

Mycket har hänt på Simonsland under de senaste åren. Nu är det dags för nästa etapp – som kommer att rymma både kontor, hotell, bostäder och verksamheter.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-11-25 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Mellan 150 och 200 rum planeras i det nya hotellet.
Bild: Krook & Tjäder


Utvecklingen av Simonsland började med ombyggnationen av den ena huvudbyggnaden där bland andra Textilhögskolan och Textilmuseet flyttade in i augusti 2013 och skapade Textile Fashion Center. Nyligen hyrdes de sista kvadratmetrarna i ­huset ut.

Och nu är det alltså dags att ta nästa steg.

– I början av vintern började vi fundera på nästa etapp, då hade vi hämtat andan och började känna oss sugna på att ta tag i nästa del av utvecklingen, säger Hanna Lassing, vd för Simonsland Förvaltning.

Det som nu ligger på bordet är en stor fabriksbyggnad som ligger i anslutning till den ena huvudbyggnaden. En mindre del av denna byggnad är redan ombyggd och huserar i dag hyresgäster som bland annat Navet Science Center och EY. Resten av denna huvudbyggnad, cirka 9 000 kvadratmeter, vill Kanico nu bygga om och hyra ut på samma sätt som i de tidigare projekten – på ett varsamt sätt för att skapa moderna lokaler med en industriell känsla.

– Men när vi genomförde visionsarbetet under vintern tillsammans med arkitekterna och lyfte blicken lite upptäckte vi att det fanns mycket mer att göra här på Simonsland än att bara bygga om de befintliga kvadratmetrarna, säger Hanna Lassing.

Studentbostäder


På taket planeras nu två våningar studentbostäder – vilket innebär cirka 40 nya lägenheter. I bottenvåningen vill man öppna upp för kommersiell verksamhet. I nuläget arbetar Kanico med att få in Kulturskolan, just nu väntar man bara på ett beslut från kommunen.
Artikelbild

Hanna Lassing.
Bild: Maria Olsson ÄärlahtLeda till ett mervärde


– Vi tror att det skulle leda till ett mervärde och bra synergieffekter med Navet, Textilmuseet och alla andra kreativa verksamheter i området, säger Hanna Lassing.

Om Kulturskolan flyttar in kommer de att hyra unge­fär 4 000 kvadratmeter – och då drar uthyrningen igång av de resterande ytorna i huset, vilket är cirka 1 500 kvadratmeter verksamhetsyta och 3 500 kvadratmeter kontor. I det nya kontorshuset är en av intressenterna ett gym och Hanna Lassing skulle gärna komplettera med en aktör inom mat och dryck.

– Vi kan tänka oss en juicebar eller liknande, något som aktiverar bottenvåningarna.

"Staden behöver ytterligare ett hotell"


Men det är inte bara den gamla fabriken som finns bland Kanicos planer. I andra änden av området ­ligger ett hus som kallas Tystnaden som i dag rymmer en del kontorsverksamhet, men som också delvis står tomt. Där har man – med det framtida kongresshuset och den puls som finns i området i ­åtanke – valt att satsa på ett hotell, gärna kompletterat med bostäder.

– Vi tror stenhårt på att staden behöver ytterligare ett hotell och det skulle vara alldeles perfekt att för­lägga det här på Simonsland, säger Hanna Lassing.

Hotellet kommer enligt plan att bestå av 150 till 200 rum fördelade på sju eller åtta våningar.

Den tredje delen av de kommande projekten berör innergården, som i dag är en parkeringsplats.

Artikelbild

På innergården skapas ett nytt torg och ett bostadshus.
Bild: Krook & Tjäder


– Först ville vi göra det till ett rent evenemangstorg, men sedan insåg vi att det finns möjlighet att bebygga den. Så där har vi lagt in ett fjorton våningar högt bostadshus, gärna med hyresrätter, säger Hanna Lassing.

I planen är bostadshuset satt på pelare för att man inte ska tappa vattenkontakten med Viskan som flyter precis bakom huset.

Planprocessen för samtliga delprojekt har nu dragit igång – kontorshuset ligger i nuvarande plan och bostadshuset och hotellet ska det tas fram nya frimärksplaner för. Projekten beräknas vara färdigställda kring 2022–2023.

Vad betyder det för området när utvecklingen är klar?


– Det innebär att vi har en fullt utvecklad stadsdel och att innerstaden har vuxit. Avståndet mellan citykärnan och Knalleland har minskat, campusområdet har fått sig ett lyft och får vi hit bostäder och hotell blir det mer liv och kraft i området. Det ska bli jättespännande att få allt på plats.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration