Humlegården bygger Grow - 25 000 kvadratmeter kontor

Arbetsförmedlingen flyttar ­under 2019 sitt huvudkontor till ett nybyggt Humlegården-projekt i Solna strand. Arbetsförmedlingen hyr 18 000 av projektet Grows 25 000 kvadratmeter.

Skriven av Anthon Näsström 2016-10-14 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Grow i Solna omfattar 25 000 kvadratmeter. Arbetsförmedlingen kommer att hyra 18 000 av dem.
Bild: Tham & Videgård


I dag är Arbetsförmedlingens huvudkontor utspritt på fyra adresser. I och med flytten samlas 1 200 medarbetare under ett tak, i projektet Grow vid Solna strand.

– Huvudskälet till att vi flyttar är att vi behöver bättre anpassade lokaler för vår verksamhet. Att vi samlas på en adress bidrar dessutom till att vi kan gå ner i kvadratmeteryta och på så vis få en lägre hyreskostnad, säger Anders Persson, förvaltningsdirektör på Arbetsförmedlingen.

Byggstart sker nu i höst.

Näst största nybyggnation


Humlegården är den största privata fastighetsägaren i Solna strand, och etableringen av kontorsfastigheterna med namnet Grow är bolagets näst största nybyggnation genom tiderna, efter uppförandet av Swedbanks huvudkontor, invigt 2014.

– Vi är mycket glada över att välkomna Arbetsförmedlingen som hyresgäst i Solna strand, det är ett kvitto på att vår satsning når upp till de höga krav som ställs, i en tid där lokalerna förväntas bidra till verksamheten och varumärket på ett helt annat sätt än tidigare, säger Maria Lidström, chef för investering och utveckling på Humlegården Fastigheter AB, och fortsätter:

– Arbetsförmedlingen sitter hos oss i dag så vi är oerhört stolta och glada att vi kan få vara med i den förändringsresa de gör.

Grow, ritat av Tham & Videgård Arkitekter, kommer att miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld.
Artikelbild

Maria Lidström.
Bild: Humlegården


Byggnadernas totala lokalyta är cirka 25 000 kvadratmeter, här erbjuds förutom kontorslokaler även ett stort cykelgarage. Grow erbjuder stor flexibilitet och planlösningen har utformats för att främja samarbete och god kommunikation mellan människor. I entré­planet kommer det att etableras en restaurang, öppen för allmänheten, med möjlighet till en stor terrass ­under sommarhalvåret.

Första spadtaget


Nyligen togs det första spadtaget för Grow Hotel som med sina 170 rum och restaurang kommer att öka ­servicen i området då det slår upp sina portar ­under hösten 2018. Bakom arkitekturen står den danska arkitekt­firman 3XN. Våren 2016 invigdes ett parkeringshus med 870 parkeringsplatser, även det ritat av 3XN, där den cirkulära formen bidrar till en god närmiljö för de tillkommande kontorshusen och byggnaden har också blivit ett välkänt riktmärke. Samma arkitekt­byrå står även bakom den flerfaldigt prisbelönta fastighet som på drygt 45 500 kvadratmeter huserar Swedbanks huvud­kontor.

Strax intill de nya byggnaderna ligger Stora Blå, med över 67 000 kvadratmeter kontor, laboratorium och produktionsytor. Genom etableringarna av kontors­fastig­heterna Grow samt Grow Hotel kommer området som helhet att bindas samman.

– Med Grow skapar vi något som kommer att bidra stort till området både genom den service som tillförs men också tack var det arkitektoniska uttrycket och den utveckling av gångstråk och grönområden som också planeras, säger Maria Lidström.

"Vi är väldigt flexibla"


Arbetet med att hitta hyresgäster för de återstående 7 000 kvadratmeterna inleds runt årsskiftet.

– Vi är väldigt flexibla när det gäller återstående yta. Det kan komma att handla om både större och mindre hyresgäster, säger Maria Lidström.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration