Läppstiftet får ny förpackning

I takt med utvecklingen kring Gullbergsvass tar nu Vasakronan ett nytt grepp om Läppstiftet – kontorsfastigheten som har blivit ett landmärke för staden. – Det är en fantastisk fastighet som har stått sig väl med tiden, men med dagens syn på kontor behöver fastigheten uppdateras, säger Kristina Pettersson Post, regionchef på Vasakronan.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-10-10 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Den nya entrén kommer att ligga i riktning mot operan.
Bild: Tomorrow


Ombyggnationen av huset, som ritades av Ralph Erskine i samarbete med White Arkitekter för cirka 30 år sedan, omfattar knappt 9 000 kvadratmeter lokalyta. I nuläget har byggnaden en struktur med ljusgård och kontor runt omkring. Visionen är att binda samman de olika sidorna mer, exempelvis med broar.

– Vi vill behålla Erskines känsla men också få en tydligare förbindelse med vattnet och verkligen utnyttja de styrkor som finns i fastigheten genom att öppna upp, använda mer glas och därmed skapa ett större ljusgenomsläpp, säger Kristina Pettersson Post.

Hon menar att fler och fler vill sitta på öppna ytor och att aktivitetsbaserade arbetssätt blir allt vanligare.

– Utifrån de perspektiven insåg vi att det behövde göras en del strukturella förändringar i flygeldelen av Läppstiftet, säger hon.

Som en del av ombyggnationen planeras en ny entré i riktning mot operan. Den nya entrén kommer att få markerade glaspartier utanför och fasaden, i anslutning till entrén, ska omformas och byggas ut. Den nya ingången kommer bland annat att användas av Collector Bank som med sin 6 000 kvadratmeter kommer att husera på ungefär två tredjedelar av ytorna.

Kontor precis vid vattnet


– Vi har sedan många år en väldigt bra relation med Collector. Sedan de flyttade in hos oss har de kontinuerligt vuxit och behövt expandera sina ytor flera gånger. Nu har de kommit till en punkt där de inte kan expandera mer i befintlig lokal, säger Kristina Pettersson Post.

– I Läppstiftet får de ett fantastiskt fint kontor precis vid vattnet. Collector är även duktiga designmässigt och 2015 vann deras nuvarande kontor tävlingen Sveriges Snyggaste Kontor. Så där blir också ett snyggt kontor ledigt när de flyttar, flikar hon in.
Artikelbild

Vasakronan vill förstärka kopplingen till vattnet.
Bild: Vasakronan


Än så länge är Collector Bank den enda klara hyresgästen, och det finns en del kontors­lokaler kvar att tillgå i huset. Arbetet med Läppstiftet pågår för fullt och kommer att fortgå i cirka ett år. Målet är att de flesta av lokalerna ska vara helt färdigställda i början av 2018.

Blir ett levande område


– Det är ett otroligt bra läge, du promenerar till centralstationen på mindre än tio minuter, det är nära till billederna och dessutom får Västlänken två uppgångar bara minuter härifrån, säger Kristina Pettersson Post.

Under de närmsta åren fortsätter förtätningen av området kring Gullbergsvass – något som kommer att stärka och utöka city samtidigt som stadskärnan förflyttas närmare älven.

– Det finns stora ytor mellan Nordstan och Gullbergsvass som är outnyttjade. När de utvecklas och det rör sig mer människor här kommer området att leva på ett helt annat sätt, säger Kristina Pettersson Post.

– Tillsammans med övriga fastighetsägare i området tar vi ett nytt grepp om området för att förverkliga och utnyttja den potential som finns vid vattnet.
Artikelbild

Kristina Pettersson Post.
Bild: Gustav Kaiser


Utvecklingen av området innehåller en rad etapper och flera olika typer av byggnation. Dels byggs det fler kontorsbyggnader, men det finns även planer för bostäder och hotell som bidrar till att skapa mer liv och rörelse under dygnets alla timmar. Dessutom ska Götaleden däckas över.

– Genom att minska det upplevda avståndet mellan centralstationen och Gullbergsvass kommer fler människor att röra sig i området. Det skapar trygghet och potential för staden – och i förlängningen för handeln – att utvecklas ytterligare, säger Kristina Pettersson Post.

Förutom Läppstiftet arbetar Vasakronan med utveckling av fastigheten Platinan som ligger på andra sidan Götaälvbrons fäste. Där ska huset bli tre gånger så stort och planen är att få till en fastighet med en blandning av kontors- och hotellverksamhet som ska stå färdig om cirka tre år.

– Vi tror att det blir ett bra komplement till det som finns i stadsdelen i dag. Dessutom får vi möjligheten att erbjuda marknaden större sammanhängande lokaler än vad som generellt erbjuds i dag.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration