The House - resultat av en lyckad dialog

I en intervju med Annika Mayer på Next Step och Lisa Robertz, inredare, får vi en mer detaljerad bild av kontoret The House. Hur fungerar de olika kontorsplatserna, vad är det absolut bästa med kontoret och vilka kopplingar finns mellan kontorets inredningsprofil och företagets filosofi?

Skriven av Johanna Eineryd 2016-10-12 | Arbetsliv

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Kan ni inte börja lite med att berätta om er själva och er relation till kontoret?

Annika: Jag är både hyresgäst i The House, men också hyresvärd då det är Next Step Group som äger fastigheten som The House ligger i.

Lisa: Jag har varit ansvarig för inredningen på The House. Vi alla har varit väldigt involverade från början till slut, hela teamet har varit engagerade.

Vad innebär det att ni är ett co-working-kontor?
Artikelbild

Annika: Just vårt co-workingkontor bygger på medlemskap där syftet är att ge alla tillgång till en kreativ miljö, bättre samarbeten och nya affärsmöjligheter. Men vi ger också egenföretagare tillgång till sådant som vanligtvis bara stora företag har råd med, allt från till bästa kaffemaskinen, exklusiva och funktionella kontorsmöbler och städning till takterass, bibliotek, bastu och sånt.
Artikelbild


Här kan du se The Houses nominering till Sveriges Snyggaste Kontor

Lisa: Vad lustigt att du tar upp allt som är praktiskt och konkret, jag tänker mest på de mjuka värdena. Jag tänker på att ett co-working kontor ger kollegor större möjlighet till spontana möten med folk man springer på om man är här i huset - möten som annars inte skulle ägt rum.
Det är väldigt bra energi i huset och jag tror att det är mycket tack vare att alla medarbetare i huset känner att vi arbetar enskilt, men ändå tillsammans och är en del av något större. Det ger verkligen energi!
Artikelbild

Ni går emot trenden en aning och har fasta skrivbordsplatser, men visst har ni även aktivitetsbaserade ytor? Hur fungerar den fördelningen?

Annika: Vi har tre olika medlemskap. Antingen kan du hyra en fast plats och då har du ditt skrivbord med din hurts och ditt skåp. Hyr du en öppen plats får du välja var du vill sitta varje gång du kommer, då har du en plats för dagen men är fri att byta plats nästa dag om du vill. Vi kan också erbjuda en helt egen zon, ett rum. I det rummet finns det plats för två till sex personer och passar bäst för de som vill kunna jobba bakom stängd dörr. I alla medlemskap är det fri tillgång till alla gemensamma ytor och vårt inspirationsprogram med föreläsningar, frukostmöten, after work osv.
Artikelbild

Lisa: Under själva byggprocessen och skapandet av kontoret gjorde vi en hel del workshops och undersökningar med folk på stan. Vi tog reda på hur de helst ville jobba. Det visade sig att många i vår målgrupp har en bit till jobbet och vill kunna hänga av sig sin jacka och kanske lämna en väska på sin plats över natten. Fasta skrivbord visade sig helt enkelt passa många.

I beskrivningen låter det som att ni har använt er av en hel del naturliga material och inslag från naturen. På vilket sätt har ni tagit hänsyn till miljön när kontoret togs fram?

Lisa: Vi var tidigt överens om att vi ville ha svensktillverkade möbler i så lång utsträckning det gick. Många av kontorsmöblerna är ritade av Pontus Lomar och tillverkade i Sverige av Steel by Göhlin och i svenskt skinn och stål till exempel. Så mycket är närproducerat.
Artikelbild

Hela huset har byggts i enlighet med kraven för Miljöbyggnad Guld. Det krävs en hel del för att ett hus ska nå upp till dit, både av byggnaden i sig men också inomhusmaterial och miljö. Det är något vi verkligen är stolta över!

Ni skriver att inte bara golv, väggar och möbler är valda med omsorg, utan varenda liten detalj är genomtänkt - vilken är den favoritdetalj ni tycker mest om?

Lisa: Jag måste nog säga marmorgolvet. Att komma in i byggnaden och mötas av det golvet - det är nästan magiskt. Riktigt pampigt! Men marmorgolvet hänger lite ihop med gradängen och utgången till takterrassen, så om jag säger marmorgolvet så får jag med alla mina tre favoritdetaljer, haha!

Annika: Den öppna brasan, absolut! När jag slår mig ner med min laptop framför de fladdrande lågorna i biblioteket med väggarna täckta av läderinbundna böcker - då kan jag verkligen slappna av och jobba bra.
Artikelbild

Har det nya kontoret förändrat stämningen eller kulturen på företaget?

Lisa: Vi är ju olika företag som hyr in oss på kontoret så det är inte ett och samma företag, men jag skulle ändå säga att det har påverkat stämningen positivt. Vårt kontor öppnar upp för transparens och bättre sammanhållning. Man hälsar alltid på folk man möter och trots att vi inte jobbar med samma saker så kommer man nära folk på ett helt unikt sätt, och det tror jag är tack vare vår öppna kontorsmiljö.
Artikelbild

Det är inga större grejer ni önskar ni tänkt på innan?

Nej, det tror jag inte. Men vi gör ju förändringar hela tiden, hänger upp gardiner där vi märker att solen stör och sånt. Sen kan jag inte sluta tänka på att trösklarna in till mötesrummen är i lackad ek, där skulle jag tagit ett annat beslut, haha!

Finns det några kopplingar mellan kontorsmiljön och er företagsfilosofi?

Lisa: Dialog, skulle jag säga. Vi har haft en otroligt öppen och välfungerande dialog genom hela byggprojektet när kontoret skulle skapas. Vi byggde upp ett “mini-The House" i en annan fastighet under byggtiden och hade det som labb. Där mötes alla hantverkare, arkitekter och ägarna och där hade vi våra kundundersökningar.
Det bästa med dialogen som uppstår är det inte finns nån hierarki där. Säger en skicklig hantverkare till mig att vore snyggare om gallret målades in istället för hur jag hade tänkt det från början - då gör vi så. Hela vår kontorsmiljö är ett resultat av en pågående öppen dialog, på så vis påminner byggprocessen väldigt mycket om hur The House blev och hur vi nu arbetar här.
Artikelbild

Annika:Jag håller med. Den öppna dialogen är en genomgående nyckelfaktor både i hur vi tog fram kontoret och i hur vi arbetar i alla våra fastighetsprojekt.

Klicka här för att se alla nomineringar i Sveriges Snyggaste Kontor 2016

Info:
Arkitekt: Lomar Arkitekter
Inredare: Lisa Robertz
Fotograf: Petra Björstad
Grafiskt program: Banker Wessel
Trädgårdsmiljöer: 02Landskap


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration