Riktar in sig på centralt belägna fastigheter

Långsiktigt, flexibelt och lyhört. Så beskriver Ole Bang Pedersen fastig­hetsbolaget Öresundsporten som han startade upp 1994. – Dessa egenskaper krävs också när man har ­hyresgäster inom den offentliga sektorn, säger han.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-11-16 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Öresundsportens fastighet på Rodergatan.
Bild: Öresundsporten


Ole Bang Pedersen flyttade från Norge till Lund för att studera på universitetet. Efter studierna följde ett par år inom dagligvarubranschen, men sedan 1994 är det fastigheter som gäller.

– Dagligvarubranschen är en tuff bransch där man måste vara lyhörd gentemot kunderna. Den erfarenheten har jag haft stor nytta av i fastighetsbranschen, som jag alltid har varit intresserad av, säger han på sin ganska välbevarade norska och fortsätter:

– Men jag började helt från noll, därför har det också tagit lite tid att växa, fastighetsbranschen är en ganska kapitalkrävande bransch.

Öresundsporten har sitt kontor vid bryggan på Strandgatan i Limhamn. Där arbetar totalt nio personer. Den första fastigheten som förvärvades ligger i Lund och hyrs av Lunds universitet. Beståndet har i dag växt till 19 fastigheter, alla belägna i centrala Malmö och Lund.

– Vi riktar in oss på centralt belägna fastigheter. De är dyra att förvärva, men de är alltid eftertraktade, förklarar han.
Artikelbild

Ole Bang Pedersen.
Bild: Öresundsporten


Öresundsportens fastighetsbestånd består till 65 procent av bostäder, 25 procent av vård-, omsorg- och skollokaler, resterande är bland annat butikslokaler och restauranger. Totalt handlar det om cirka 330 bostäder och cirka 15 000 kvadratmeter kommersiella lokaler. Att det blev en inriktning mot den offentliga sektorn var mest en slump, enligt Bang Pedersen. Men en positiv sådan.

– Vi köpte den första i Lund av Region Skåne och det var egentligen en tillfällighet. Men vi har fortsatt på det offentliga spåret och blivit duktiga på det. Det ­kommer att bli ett stort behov av den här typen av fastig­heter i framtiden, vilket betyder att satsningen var helt rätt.

Hur skulle du beskriva er som hyresvärd?


– Vi är långsiktiga, lyhörda och flexibla, vilket också krävs när man jobbar med den offentliga sektorn som hyresgäster. Personalen besitter en hög kompetens och vi är bra på att tillgodose hyresgästernas behov.

Öresundsporten har inte mindre än 184 lägenheter i produktion som alla ska vara klara under 2017 och 2018. Kvarteret Måsen i Lund är ett samarbetsprojekt tillsammans med Veidekke som omfattar 110 bostadsrätter. På Skarpskyttevägen i Lund ska 53 hyresrätter byggas och i en befintlig fastighet i Malmö kommer upp till 25 nya vindslägenheter att skapas. I maj köpte Öresundsporten Hyllie Gård i Hyllie om 1 600 kvadrat­meter som kommer att konverteras till förskola.

– På Skarpskyttevägen i Lund har vi dessutom köpt en industribyggnad som vi kommer att konvertera till handel och kontor. Totalt handlar det om 3 000 kvadratmeter. Projektutveckling är en viktig del i vår verksamhet, betonar Ole Bang Pedersen.

Hur ser er framtidsvision ut?


– Vi kommer att fortsätta satsa på att utveckla bostäder och fastigheter inom vård, skola och omsorg i centrala Malmö och Lund.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration