Har upptäckt Mölndal på nytt

För drygt 15 år sedan lämnade Lisa Östman Mölndal för att arbeta på andra sidan landet. Nu är hon tillbaka som planchef på Mölndals stad och berättar här om hur hon återvände till en förort som blivit stad.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-11-07 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Lisa Östman, planchef på Mölndals stad.
Bild: Maria Olsson Äärlaht


Lisa Östman har arbetat i byggbranschen sedan hon var 15 år och har hunnit med en rad olika roller. Exempelvis har hon varit stadsarkitekt och byggnadsantikvarie när hon på uppdrag av riksantikvarieämbetet senast jobbade i Mölndal i slutet av 1990-­talet. I Mölndals kommunhus har hon bara huserat i drygt två månader.

– Det som lockade mig tillbaka var de tydliga ambitioner som finns att bygga stad. Mölndal känns som en oslipad diamant med väldigt stor potential, säger hon.

Hon tycker också att potentialen syns i arkitekturen som har vuxit fram i Mölndal.

– När jag var verksam här för 15–20 år sedan upplevde jag Mölndal som en förstad som man bara passerade. Nu har staden så mycket egenvärde, säger hon och fortsätter:

– Det är roligt att se alla projekt som har blivit förverkligade, företag har verkligen uppfattat Mölndals attraktiva läge.

Speciellt läge


För just läget är något som är speciellt med Mölndal, med 15 minuter med pendeltåg till Kungsbacka åt ena hållet och 15 minuter med spårvagn till Korsvägen åt det andra. Lisa Östman cyklar varje dag till jobbet från Kungsladugård och menar att det finns en känsla av närhet till staden.

I Mölndal drivs just nu en mängd olika detaljplaner i varierande storlek. Stora profilföretag har etablerat sig i och kring innerstaden, och även i Kållered och Lindome finns stora planer.

– Mölndal är en lagom stor stad, här drivs många spännande projekt men det är ändå ett begränsat sammanhang där man kan ha en överblick. Till skillnad från en kommun med liten efterfrågan där det viktiga är att det byggs överhuvudtaget, kan vi här även diskutera hur det byggs, säger hon.

Skapar ett mervärde


Hon är positiv till den profilering som företagen tar till genom utformningen och kvaliteten på arkitekturen – något hon menar fick sitt startskott när Astra Zeneca med hjälp av Wingårdhs använde den äldre industri­miljön i sin utveckling.

– Det skapar ett mervärde både för företaget, fastighetsägaren och för stadsbilden, menar hon.

– Som arkitekt tycket jag att det är väldigt roligt att välrenommerade profilföretag använder sig av arkitektur för att profilera sig, och de gör det med avstamp i platsen. Detta sker exempelvis på Pedagogen Park, där de tidiga 70-talsbyggnaderna både känns igen, men ändå upplevs som helt nya.

Största utmaningen


Som det största projektet, och den största utmaningen, nämner hon Forsåker som är en kombination av att bygga ut innerstaden, ta till vara på en äldre kultur­miljö med industri och vattendrag och skapa nya kopplingar över dagens barriär i form av E6:an.
"Vi har en stad med självförtroende där människor trivs"
– Där finns en väldigt spännande gammal miljö. Jag tycker att det är viktigt att inte bara bevara den typen av miljöer, utan att både bevara och utveckla. Att ta fram det som är unikt som inte går att skapa igen i nya miljöer, säger hon.

Över Söderleden planeras en så kallad ekodukt, som med grönska ska överbrygga vägen på ett miljövänligt sätt.

– Jag tycker att det är viktigt att arbeta med de gröna frågorna på ett kreativt och trovärdigt sätt, säger Lisa Östman.

Hon berättar även om ett intresse för att skapa mer verksamhetstomter i Fässbergsdalen, som är ett intressant och attraktivt läge längsmed Söderleden. Men det är också betydelsefullt att värna om de miljöer som inte ska bebyggas.

– Det ska finnas alternativ till att bo i bostadshus med fem eller sju våningar för dem som vill ha en hästgård eller bo lite mer lantligt. Det är också ett värde för dem som bor i innerstaden att ha det sammanhanget runt omkring sig.

I framtiden tror hon att de stora företag som har valt att etablera sig i Mölndal även kommer att locka med sig mindre serviceföretag.
Artikelbild


Bild: Maria Olsson Äärlaht


Vad innebär det för Mölndal när utvecklingen är färdig?


– Att vi har en stad med självförtroende där människor trivs på ett sätt som också märks i stadslivet mellan husen. Min första dag på väg till jobbet gick jag över stadsparken och möttes av en massa gosedjur i träd och lyktstolpar, delar av en utställning på fina Mölndals museum. En härlig kreativ lekfullhet som gav mig en positiv förväntan inför mitt nya jobb, gärna mer sånt.

Vad är viktigt för att det ska fungera?


– Det är nödvändigt att inte bara tänka kvantitet utan även kvalitet, både vad gäller husen och trafik. Vi vill att ännu fler ska stiga av cykeln eller pendeltåget här, på väg hem eller till jobbet, till ett Mölndal där det är nära till det mesta. Men då måste vi planera för mer ­cykel och kollektivtrafik än för bil.

Överlag ser Lisa Östman det som sin roll att lyfta fram goda exempel och konkretisera stadens utveckling.

– Jag skulle gärna vilja vara med och ta fram en ny arkitektguide där man visar på miljöer i Mölndal som är värda att uppmärksamma. Då tror jag att ännu fler kommer att upptäcka Mölndal så som jag har upptäckt Mölndal på nytt.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration