Corem ser ljust på framtiden i Järfälla

Liksom Järfälla kommun växer så växer Corem som en betydande aktör i kommunen strax norr om Stockholm. Fastighetsbolaget äger i dag flera lager- och logistikfastigheter i Järfälla – ett par av dem står nu vakanta och väntar på nya hyresgäster. – Vi har en större byggnad om 25 000 kvadratmeter och en mindre om 6 000 kvadratmeter, berättar Jesper Carlsöö, uthyrningschef på Corem.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-10-26 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

På Elektronikhöjden i Veddelta äger Corem flera fastigheter.
Bild: Corem


Corems bestånd i Järfälla omfattar totalt åtta lager- och logistikfastigheter och de flesta är belägna i Veddesta Industriområde. Vi tar en rundtur med bil i området, förbi bland annat Linas Matkasses nya distributionscentral för Stockholmsmarknaden. Lokalerna omfattar ytor om 4 400 kvadratmeter och hyresavtalet med Corem skrevs förra sommaren.

– De har vuxit otroligt mycket den senaste tiden, upplyser Jesper Carlsöö mig om i bilen som körs av Peter Hagsten, förvaltare på Corem.

Vi kommer fram till Postnords enorma paketterminal som stod klar 2013 och som Corem uppförde tillsammans med NREP. Samma år som den stod klar köpte Corem loss NREP:s del i projektet. Byggnaden är skräddarsydd för Postnords verksamhet och den är även den nordiska postoperatörens största och modernaste logistikarbetsplats. Bakgrunden till Postnords stora satsning i Järfälla är delvis de kraftigt ökade paketvolymerna i landet som i sin tur är ett resultat av den ständigt ökande e-handeln. Totalt arbetar 800 personer i olika skift i byggnaden. Vi går runt i de till synes ändlösa lokalerna som totalt rymmer 180 portar.

Järfälla i förvandling


– Det är typiskt för dessa paketterminalen med så många portar, säger Jesper Carlsöö och pekar upp på en skärm som visar dagens samlade paketleverans – 43 520 stycken.

– Om man räknar på en snittorder på tusen kronor så förstår man vilka stora värden som dagligen hanteras här, fortsätter han innan vi går in i hallen där pallar med mer skrymmande varor hanteras.

Väl inne i bilen igen berättar Jesper Carlsöö om den förvandling som Järfälla just nu befinner sig i och har så gjort i några år.
Artikelbild

Jesper Carlsöö.
Bild: Henrik Ekberg


– Det hände inte mycket här för några år sedan. Nu görs mängder av infrastruktursatsningar med bland annat tunnelbana och nya vägar för bättre kollektivtrafik. Och detta samtidigt som mängder av bostäder byggs. Det har blivit en bra mix av allt och det geografiska läget lagom nära centrala Stockholm är optimalt, säger han och tillägger:

– Utmaningen blir nog att även skapa tillräckligt många arbetstillfällen.

250 personer som mest


Inte långt från Postnords anläggning på Elektronikhöjden i Veddesta industriområde ligger den större av Corems vakanta lager- och logistikbyggnader. Hyresgäst är i dag Elfa Distrelec. Men teknikbolaget, som fick en ny ägare för några år sedan, ska samla hela lagerverksamheten i Holland och tvingas därför lämna lokalerna i Järfälla.

– Vi är cirka 70 personer kvar här i dag, som mest var vi runt 250 personer, berättar fastighetsansvarige Bengt Afzelius som visar oss runt i byggnaden som kan delas upp i tre olika delar: lager/produktion, kontor och höglager.

Lager– och produktionsdelen, som i dag gapar ganska tom, är 11 800 kvadratmeter stor och har en takhöjd på mellan 3,60 och åtta meter. De extrainsatta takfönstren gör utrymmena ljusa och det faktum att det är 16 meter mellan pelarna innebar att lokalerna är lätta att anpassa till olika typer av verksamheter. I direkt anknytning till dessa ytor finns kontorslokaler i två plan om totalt 8 200 kvadratmeter. Detta gör att byggnaden lämpar sig väl för ett region- eller huvudkontor.

– Den uppfattas i första hand som en logistikbyggnad, men möjligheterna är stora eftersom det finns så stora administrativa ytor, konferens- och mötesrum samt till och med rum som kan användas som övernattningslägenheter, berättar Jesper Carlsöö som även tillägger att kontorsytorna på bottenvåningen går att omvandla för lager- eller lättproduktionsverksamhet.

Vi går vidare in i det 3 000 kvadratmeter stora höglagret som är helautomatiserat och som sväljer totalt 16 144 lastpallar. Bengt Afzelius rabblar snabbt upp det exakta antalet.

– Vi har totalt åtta kranar och takhöjden är 22 meter som rymmer 15 pallnivåer. Arbetet blir otroligt effektivt med den här utrustningen, säger han.

Enligt Jesper Carlsöö så finns möjligheten att bygga om och till höglagret för den nya hyresgästen.

– Optimalt vore förstås att hitta någon som kan använda höglagret som det är i dag. Men skulle det inte funka så river vi det. Det finns även mark här utanför som möjliggör byggnation av ytterligare 8 000 kvadratmeter lokalyta.

I annexet på bottenvåningen finns fastighetens entré, reception och även en populär restaurang med storkök och uteplats. På fastighetens mark finns även en idrottshall med motionshall, kontor och gym.

Flexibel utan pelare


Corems andra vakanta lager- och produktionsfastighet finns på Fakturavägen i Veddesta. Byggnaden har en totalyta om cirka 6 000 kvadratmeter fördelade i två plan. I markplan finns ett höglager om cirka 2 000 kvadratmeter och ett plocklager om 2 100 kvadratmeter.

– Denna byggnad har inga pelare, vilket gör den mycket flexibel och anpassningsbar. Det är precis den här storleken som många företag efterfrågar i dag. Och att den ligger här i Veddesta, med närhet till både Arlanda och Bromma flygplats samt till centrala Stockholm, innebär att det inte ska bli några svårigheter att få den uthyrd.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration