"Det är oerhört inspirerande att se människor växa"

Att bli mentor är ett sätt att ta ansvar för branschens kompetensutveckling, ett sätt att hjälpa unga talanger att blomma upp – sam­tidigt som det är ett sätt att utveckla sig själv.<br /> – Det är oerhört inspirerande att se människor växa, konstaterar mentorgurun Charlotta Wikström.

Skriven av Nicklas Tollesson 2016-09-12 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Denna artikel har tidigare publicerats i Fastighetssverige
Artikelbild

Charlotta Wikström har lång ledarerfarenhet av främst försäljning och marknadsföring från ett flertal olika stora företag inom det svenska näringslivet. I dag arbetar hon som konsult främst inom talent management samtidigt som hon leder familjeföretaget Floréna Fastigheter. Hon är dessutom styrelseledamot i Kungsleden och Forsen.

Första gången hon blev tillfrågad om att vara mentor var när hon var marknads- och försäljningsdirektör på Stockholmsbörsen runt millennieskiftet.

– Jag tyckte att det var smickrande, adepten var en yngre kopia av mig själv från ett externt företag. Vi träffades under ett års tid. Hon blev jättenöjd, men jag var själv osäker på om jag hade gjort rätt. Jag försökte ta reda på vad som förväntas av en mentor, men hittade ingen bra litteratur. Då bestämde jag mig för att skriva en bok om det själv.

Det resulterade i "Vinnande mentorskap" som kom ut 2004. Boken har sedan blivit ett av de mest använda redskapen för mentorskap inom det svenska näringslivet och en sjätte upplaga är på väg ut.

Samtidigt har Charlotta Wikström utvecklats till något av en guru inom mentorskap. Hon tror att många erfarna ledare inom fastighetsbranschen både vill och kan bli bra mentorer, vilket ju också behövs i dessa tider då kompetensförsörjning och kompetens­utveckling är två av de mest diskuterade frågorna i branschen.

Vem kan bli mentor?


– Ordet kommer från en figur i den grekiska mytologin, Mentor var en äldre rådgivare till Odysseus. Jag skulle säga att det handlar om erfarenhet. Om du har erfarenhet och vill dela med dig av den kan du bli mentor. Mentorskap är en modern form av lärlingskap. En coach är en helt annan sak – man kan bli fotbollscoach utan att själv vara bäst på fotboll.

Varför ska man bli mentor? I de flesta fall får man ingenting betalt?


– Det finns undantag, det beror på vilken nivå det är, men vanligt­vis är det en helt ideell syssla.
Artikelbild

– Jag skulle säga att mentorskapet ger väldigt mycket tillbaka. Jag var en gång mentor för en kille som var chef på ett stort ingenjörs­tätt företag. Han var tekniknörd, men hade stora svårigheter med att leda andra. Han ville ha en kvinnlig mentor över 40 år som inte kunde något om teknik, jag passade perfekt! Efter ett år visade utvärderingar att han hade blivit den mest uppskattade chefen på hela företaget. Jag blev så oerhört glad, jag blev tårögd. Där kände jag att jag verkligen hade gjort skillnad.

– Det är kul och väldigt lärorikt att träffa människor med ­samma intressen men från en annan generation. Mentorskapet leder också till en speciell relation, man pratar om saker som de kanske inte pratar med någon annan om, det blir ibland lite terapeutiskt.

Vad säger den högsta chefen om att en chef på något lägre nivå är mentor och kanske lägger arbetstid på en person som inte jobbar på företaget?


– En bra chef tycker att det är jättebra, eftersom mentorskap är väldigt utvecklande och ger en speciell och värdefull erfarenhet. Självklart får det inte gå ut över arbetet, men det ska det inte behöva göra om det sköts rätt.

Hur tycker du att ett första möte ska gå till?


– Det viktigaste är att adepten har klart för sig; vad är ­syftet? Varför vill jag ha en mentor? Utifrån detta kan man sedan gå vidare. Det är viktigt att mentorskapet inte bara blir trevliga fikastunder.

– Men vanligtvis handlar mentorsamtalen om ungefär samma saker, olika situationer man hamnar i; ledarskapsfrågor, diskussioner med chefen, balans i livet, konflikthantering och så vidare.

Vilka är de vanligaste misstagen en mentor gör?


– Att prata istället för att lyssna. En mentor ska inte sitta och hålla föredrag, utan lyssna, ta in och komma med råd. Det kan vara svårt, många av oss gillar att prata mycket. Men man får inte glömma att det är adepten som står i centrum.

Hur många adepter har du själv?


– Jag har haft 15–20 genom åren. Just nu har jag tre. Vissa av de gamla hör av sig ibland, ofta när de är oroliga inför att de ska byta jobb. Det är väldigt roligt att följa sina gamla adepter genom karriären.

– Ofta kan det vara värt mycket för en ung talang att få höra av en äldre att "det ordnar sig". Jag har varit på KTH en del och eleverna har 14 olika inriktningar att välja mellan och där, just då, tror de att hela livet hänger på att de gör rätt val. Det är ju inte riktigt så …


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration