En ny regional BAS skapas i Barkarby

Kvarteret BAS Barkarby blir en unik regional mötesplats i den fram­växande Barkarbystaden för utbildning, kultur, idrott och näringsliv. Järfälla kommun växer kraftigt och den här typen av multifunktionell mötesplats kommer att behövas, enligt Ulrika Hellström, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg, som tillsammans med Järfälla kommun står bakom satsningen. – Vi skapar en plats där människor vill träffas och utvecklas tillsammans. En plats för utforskande, upptäckande, upplevelser, möten och bildning, säger hon.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-09-15 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Byggstart sker under våren 2017.
Bild: Atrium Ljungberg


Länge gick det stora projektet under namnet Barkarby College. Men det är ett minne blott. Det gamla namnet skulle inte ge projektet en rättvis beskrivning, det skulle helt enkelt bli för snävt med dess antydan på enbart utbildning. För det är ju så mycket mer.

– Det är det verkligen. Vi vill skapa ett multikulturellt kvarter som bidrar till att stadslivet i Barkarbystaden lever under dygnets alla timmar. Här kommer kulturen, idrotten och näringslivet in i bilden. I ordet BAS har vi en historisk koppling till platsen, den gamla flygbasen i Barkarby, samtidigt som kvarteret kommer att bli basen – hjärtat, navet – för något helt nytt, förklarar Ulrika Hellström.

Två etapper


Hela BAS Barkarby ska byggas i två etapper. Den första etappen omfattar en gymnasieskola för kommunens alla högskoleförberedande gymnasieprogram, ett folkbibliotek, en multihall – som både kan användas för idrott, mässor och kongresser – projektverkstäder, danssal och konsthall.

– Kommunens verksamheter är en viktig grund för att fortsätta fylla på med spännande innehåll. Vi planerar nu för framför allt verksamheter inom högre utbildning och för kontor, berättar Ulrika Hellström.
Artikelbild

Ulrika Hellström.
Bild: Atrium LjungbergKontorshuset, som blir en separat del av kvarteret och byggs ut mot E18, blir 14 våningar högt med kontorsytor om 400 kvadratmeter per våningsplan.

– Det blir kontorslokaler för främst mindre företag, men det kommer även att gå att hyra ett helt våningsplan, säger Ulrika Hellström och fortsätter:

– I entréplan och i de nedre våningsplanen blir det mötesytor, restaurang, kafé, gym och en gemensam ­reception för hela huset – en öppen miljö som bjuder in till möten för alla och som länkar samman den planerade Veddestabron och torget.

Som referensobjekt som inspirerat till BAS Barkarby nämner Ulrika Hellström Atrium Ljungbergs egna projekt i bland annat Sickla och Kista. I Sickla har man Kunskapsgallerian M7 och Dieselverkstaden och slår man ihop dessa båda och lägger till näringslivsdelen får man ett BAS Barkarby. I Kista invigde Atrium Ljungberg så sent som 2014 Nod – en mötesplats för företagande, forskning och utbildning.

Klart sommaren 2019


Den första etappen omfattar totalt ytor om cirka 24 000 kvadratmeter LOA. Byggstart är våren 2017 och förhoppningen är att första etappen ska stå klar sommaren 2019.

Totalt kommer kvarteret att rymma ytor om 50 000 kvadratmeter som då även innefattar en andra etapp precis norr om multihuset.

– Den andra etappen kommer att bestå av ett hundratal bostäder i form av mindre lägenheter samt ett hotell. Det är något som kommer att komplettera den övriga verksamheten väl i området och skapa en dynamisk stadsmiljö, säger Ulrika Hellström.

– Byggstart för den etappen sker troligtvis vid årsskiftet 2020/2021, men än är inget datum klart.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration