Alla får plats i Allhemhuset

En Netto-butik, ett hunddagis och en kyrka i en före detta teaterlokal. Hyresgästerna i Fastpartners fastighet i Kirseberg verkar inom vitt skilda branscher. Det är också tjusningen med Sporren 4 eller det i folkmun mer kända Allhem-huset.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-09-28 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Största hyresgästen i fastigheten i dag är Sweco.
Bild: Henrik Ekberg


Det stora huset längs Norra Bulltoftavägen rymmer totalt 20 000 kvadratmeter. Men det började i en betydligt mindre skala, enligt Annika Sjöberg på Fastpartner.

– I början av 1900-talet byggde en redare en villa här. Bostaden blev sedan ett rederi och därefter har huset byggts om och till ytterligare ett flertal gånger. Det har jag fått berättat för mig, säger hon.

Renoveras efter hand


Någon gång i mitten av förra seklet köpte Allhems Förlag huset och det är nog som hemvist för förlagsverksamheten som fastigheten främst förknippas. Fastig­heten ingick i det stora fastighetsbestånd som Fastpartner förvärvade 2013 av Valad. Största hyresgästen i huset är Sweco som hyr 5 000 kvadratmeter och vars flaggor syns vaja utanför den pampiga huvud­entrén när Lokalnytt hälsar på i juni. Fastpartners Malmökontor är beläget ett par trappor upp i byggnaden – i ett kontorshotell.

– Vi har några lediga rum i kontorshotellet om någon är i behov, skrattar Annika Sjöberg och visar mig in i ett konferensrum.

Allhem-huset är beläget vid Norra Bulltoftavägen i Kirseberg, strax bredvid Beijers Park. Fastigheten renoveras efter hand som nya hyresgäster flyttar in.

– Detta ger hyresgästen stora möjligheter att vara med och planera sin yta och få det som de vill ha det. Just nu renoverar vi till Connect Marketing Vision AB som flyttar in under sommaren, berättar Annika Sjöberg.

Hyresgästerna i huset skiljer sig åt ganska mycket; i gaveln ut mot Beijers Park hyr Netto och bredvid butiken håller en kyrkoförsamling till i lokaler som tidigare bland annat inhyst Teater 23 – en av landets äldsta fria teatergrupper. Gruppen lämnade Kirseberg 1998 för sin nuvarande adress på Djäknegatan.

– Lokalerna som kyrkan nu hyr ska vara en kopia av Malmös gamla stadsteater, tillägger Annika Sjöberg.

Bra blandning av hyresgäster


Mellan Netto och kyrkan hyr Toughest, som arrangerar Nordens största och ledande hinderbanelopp. Lokalerna rymmer såväl testbana som kontor. Andra hyresgäster är ett hunddagis, Emmaus, Verket, som är en plats för kreativa verksamheter.

– Det är en bra blandning av hyresgäster, vilket beror på att det finns så många olika typer av lokaler här. Vi har enkla och relativt billiga ytor, men även mer påkostade. Detta är en fastighet med stor potential.

Stora planer för Kirseberg


Det finns en del vakanta ytor i fastigheten, stora som små, berättar Annika Sjöberg.

– Vi har till exempel ett helt våningsplan ledigt som vi anpassar efter hyresgästerna. Tidigare har vi haft en restaurangverksamhet här och det är något som skulle vara önskvärt igen eftersom det inte finns så många matställen i området. Lokalerna passar även bra för skolverksamhet, med en stor innergård som skulle kunna fungera som skolgård.

Malmö stads planer för Kirseberg är stora. Enligt den senaste översiktsplanen för Kirseberg kommer mycket att byggas i stadsdelen, såväl bostäder som kommersiella lokaler. Inte minst kring Östervärns station, som även kommer att bli en av hållplatserna i den planerade Malmöringen.

– Redan i dag sitter man geografiskt bra här med god access både åt söder och norr. Och kommunikationerna lär inte bli sämre efter att alla planer har verkställts för stadsdelen.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration