"Mitt i händelsernas centrum"

I januari lämnade advokatbyrån Gulliksson och patentbyrån Ström & Gulliksson Hansa för Glasvasen. Ett strategiskt val som kändes självklart. – När vi hörde talas om planerna för Södra Nyhamnen kände vi att där ska vi vara, säger Björn Andersson, senior partner på Ström & Gulliksson.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-09-27 | Utveckling

Dela på linkedIn

Artikelbild

Jernhusens Glasvasen stod klar förra året.
Bild: Henrik Ekberg


När Jernhusens Glasvasen stod klar förra året betydde det inte enbart att centrala Malmö fick ytterligare ett spektakulärt och högt miljöcertifierat kontorshus. Det betydde även starten för utvecklingen av Nyhamnen. Malmö stads vision för området är att stärka Malmös attraktivitet både som etableringsort för näringsliv och för boende i regionen. Fullt utbyggt kommer hela Nyhamnen att rymma cirka 6 000 nya bostäder och tillföra runt 13 000 arbetstillfällen.

– Efter Västra Hamnen och Hyllie är det nu Nyhamnen som gäller, säger Björn Andersson, vars företag var ett av många som flyttade in i Glasvasen vid årsskiftet.

– Det var mycket som lockade när vi fick nys om Glasvasen och satsningen i området. Det gröna tänket förstås, men också närheten till kommunikationerna. Det är ju enbart några meter till Centralstationen, något som är en fördel för oss som jobbar här, men även för våra utländska gäster.

Särskilda rum för olika behov


Advokatbyrån Gulliksson och patentbyrån Ström & Gulliksson hyr tillsammans 1 250 kvadratmeter kontorsyta på tredje plan i Glasvasen med 55 arbetsplatser. Totalt arbetar i Sverige 80 personer på de båda företagen som startades upp 1975, då som den gemensamma byrån Ström & Gulliksson. 1998 blev företaget en kombinerad advokat- och patentbyrå och tre år senare delades verksamheten upp i två separata bolag. Sprungna ur samma kärna har de båda bolagen ett samarbete och rent fysiskt delar de lokaler på flera platser runt om i Sverige. I Glasvasen har lokalerna utformats tillsammans med Kanozi Arkitekter. De runda formerna som syns på utsidan går igen även på insidan. Det är en mix mellan öppna landskap och cellkontor, berättar advokaten Karin Strandberg på Advokatbyrån Gulliksson.

– I Hansa, där vi hyrde 1 500 kvadratmeter, hade alla sina egna rum och korridorerna var långa. Här i Glasvasen har alla också sina arbetsplatser och vissa har egna rum eftersom de jobbar med känsliga ärenden som kräver det. Men det är ändå aktivitetsbaserat på så sätt att det finns särskilda rum för olika behov och till exempel ett bibliotek, säger Karin Strandberg.

Björn Andersson tillägger:

– Till skillnad från i Hansa har alla här också lika stora rum, oavsett befattning.

Managing Partner Jens Olsson på Gulliksson säger att de gjorde sin hemläxa väl vad gäller planeringen av lokalerna.

– Vi bildade tidigt en projektgrupp med en representant från varje avdelning. I den gruppen planerade vi allt från flödet i lokalerna till var skrivar-, mötes-, och fikarummen skulle vara. Där hade vi också en bra dialog med Kanozi.

En enorm puls här


I lokalerna finns fyra gemensamma konferensrum där det största har plats för 18 personer. Fikarummet rymmer 50 personer och behövs mer utrymme är det bara att sätta in fler stolar. Efter ett halvår i Södra Nyhamnen trivs man bättre än någonsin, inte minst med det geografiska läget.
"Det känns som att vi är mitt i händelsernas centrum"
– Det är en enorm puls här, det känns som att vi är mitt i händelsernas centrum, säger Björn Andersson.

Glasvasen är nu fullt uthyrd och förutom Ström & Gulliksson och Gulliksson sitter bland annat Ålandsbanken, Leimdörfer, IP Only, Capish och Novo Nordisk i huset. På markplan har redan S:t Jakobs Stenugnsbageri samt pastakedjan La Pasta Veloce öppnat och inom kort öppnar restaurangen In the Pink och frisörsalongen Metropolitan Hair.

Jernhusens Glasvasen är Breeam Excellent-certifierad, vilket enligt de tre kollegorna bland annat märks när det gäller sopsorteringen, materialvalet, de automatiskt styrda persiennerna och möjligheten att parkera cykeln i garaget och ta en dusch därefter. Men också på det gröna hyresavtalet som tecknats med Jernhusen.

Karin Strandberg har nyligen lämnat det ideella uppdraget som ordförande för Malmö Företagsgrupper – en paraplyorganisation med totalt nio företagsgrupper under sig. Hon är kvar i styrelsen och sitter även i styrelsen för Hamnens Företagsgrupp, en av de nio grupperna.

– Vi försöker påverka i olika frågor och jobbar framför allt mot Malmö stad. Just nu jobbar vi för en bättre struktur av stadens upphandlingar, berättar hon.

En viktig del i Malmö Företagsgrupper är att jobba för ett ökat nätverkande mellan företag, myndigheter och organisationer. I Glasvasen nätverkas det såväl i det rymliga trapphuset som i S:t Jakobs Stenugnsbageri i markplan. Och strax intill Glasvasen växer Jernhusens Foajén och Veidekkes Malmö Living fram – ett par projekt som kommer att följas av många fler framöver längs Södra Nyhamnen.


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration