Magnentus Tower blir nytt landmärke

Med sin unika design inspirerad av möbelarkitekten Erik Chambert kommer det tio våningar höga Magnentus Tower att sticka ut i Norrköping. Just nu pågår byggnationen för fullt i M-kvarteren i Gamla Stan.

Skriven av Maria Olsson Äärlaht 2016-09-09 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Magnets Tower kommer att karakteriseras av sin bladbeprydda fasad.
Bild: ÅWL Arkitekter


Det nya kontorshuset ligger i kvarteret Tull­huset 10, i korsningen mellan Hospitalgatan och Gamla Rådhusgatan. Till en början var det tänkt att bli ett hus med fem våningar bostäder och lika många våningar kontor, men på grund av en tidigare stadsplan blev idéen inte godkänd. I stället satsar Magnentus nu på tio våningar med moderna kontor för­delade på totalt 5 000 kvadratmeter.

– Vi märker en enorm efterfrågan här i M-kvarteren och ser också att Norrköpings stadskärna flyttas mer och mer norrut. Det här kommer att vara stadens mittpunkt när Ostlänken och den nya centralstationen är på plats, säger Magnus Malm, vd för Magnentus.

Täcks med bladmönster


Delar av fasaden på Magnentus Tower kommer att täckas med ett särskilt bladmönster. Idén grundar sig i att platsen där byggnaden uppförs tidigare var en möbel­fabrik där den kände möbelarkitekten Erik Chambert arbetade.

– Vi har använt hans verk som inspiration och har velat göra en nytolkning av de mönster som han använde sig av. Vi tycker om att satsa på lite utstickande design och Magnentus Tower kommer att bli ett landmärke för området, säger Magnus Malm.

Byggnationen inleddes under våren förra året, och i början av augusti var stommen på plats. Några hyresgäster är redan klara. På de tre nedersta våningsplanen kommer Länsförsäkringar Östgöta att flytta in med sitt citykontor där de kommer att erbjuda bank- och försäkringsverksamhet samt fastighetsförmedling. Samman­lagt kommer deras nya kontor att omfatta c­irka 1 600 kvadrat­meter. Ytterligare tre våningar kommer att hyras av Sweco som har tecknat ett femårigt hyresavtal. Swecos ­lokaler blir ungefär 1 500 kvadratmeter stora. Både Länsförsäkringar Östgöta och Sweco kommer på plats i sina nya lokaler under våren 2017. För de övre fyra planen pågår det just nu förhandlingar med flera intressenter.

– Vi är ute efter bra och stabila hyresgäster med ­starka varumärken, säger Magnus Malm.

Anpassat efter hyresgästerna


I utformningen av Magnentus Tower har man satsat på medvetna materialval och försökt skapa kontor utefter hyresgästernas önskemål.
Artikelbild

Magnus Malm.
Bild: Magnetum


– Trenden är att hyresgästerna vill ha centrala, ­moderna och yteffektiva kontorslokaler. Det försöker vi uppnå, säger Magnus Malm.

Han menar även att det blir viktigare och viktigare för hyresgästerna att profilera sig genom var de etablerar sig – kontoret är inte längre bara en adress.

– Man vill kunna säga att man sitter i det där spännande huset, det är absolut en trend, säger han.

Magnentus Tower kommer att erbjuda en modern och funktionell kontorsmiljö med ett genomgående hållbarhetstänk. Målet är att miljöcertifiera byggnaden till Miljöbyggnad guld.

Mat, mode, mångfald och möten


Bortsett från det tio våningar höga kontorshuset byggs även tre våningar om totalt 2 000 kvadrat­meter på en befintlig, anslutande byggnad till Magnentus Tower. Där blir bland andra EY, Holistic, Revide och Structor nya hyresgäster. EY och Holistic finns redan på plats medan de andra två företagen beräknas flytta in i september/oktober.

Förutom miljö och Magnentus står bokstaven ’M’ i M-kvarteren för bland annat mat, mode, mångfald och möten. De senaste året har M-kvarteren, som består av fyra kvarter, utvecklats med både butiker, restauranger och hotell. Bland annat har det tillkommit flera nya restaurangkoncept som bland annat hamburgerrestaurangen Burgers & Bangers och Härlig Pasta. Även parkeringsmöjligheterna har förbättrats genom upprustningen av kvarteren. Magnus Malm berättar att hela området, allt från restauranger till kontor, har utvecklats efter en röd tråd.

– Vi skapar snygga och spännande byggnader som sticker ut, säger han.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration