Har du rätt musik i lurarna?

Vill du cykla snabbare, springa längre eller byta till de tyngre hantlarna? Ja då ska du lyssna på rätt musik medan du tränar.

Skriven av Johanna Eineryd 2016-09-14 | Fritid

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Rätt musik för din träning


Redan i början av 1900-talet konstaterade den amerikanske forskaren Leonard Eyres att cyklister trampade fortare då musik spelades än när det var tyst. Sedan dess har det genomförts en rad studier som visar hur musik påvekar vår prestation vid fysisk ansträngning. En studie som gjordes på Brunel University i London visar att musik under löprundan kan förbättra prestationsförmågan med hela 15 procent.

Artikelbild

Distrahera hjärnan


Musik? Vilken musik som helst? Ja faktiskt. Det visar sig att musik distraherar oss från att tänka på hur jobbigt det är och känna efter hur vi mår. Vår hjärna är programmerad till att hela tiden känna efter hur vi mår och meddela om något är fel. När vi börjar bli trötta, mjölksyran börjar komma, pulsen ökar och svettpärlorna börjar tränga fram i tinningen, då tycker hjärnan att det är dags att sluta. Om vi istället koncentrerar oss på vår fysiska aktivitet och på musiken uppfattar vi inte lika tydligt när kroppen säger till oss att stanna upp. På så vis orkar vi en armhävning till eller att trampa på lite hårdare.


Hur väl musiken lyckas distrahera vår hjärna beror på hur trötta vi är. Förutom att musiken ska ha ett passande tempo har även texten visat sig vara avgörande för prestationen. Musik med peppande text, som handlar om att kämpa eller övervinna hinder gör faktiskt att du kämpar lite hårdare.

Artikelbild

Rätt tempo


Det är inte bara texterna som är viktiga, utan även tempot. Forskare har kommit fram till att låtar som håller sig inom 120-145 bpm (beats per minute) har bäst effekt. Om du ska springa och vill ha rätt takt kan du räkna hur många steg du tar per minut och sedan välja en låt som har samma slag per minut. Springer du väldigt snabbt, eller vill ha långsammare låtar kan du välja låtar med hälften så många slag per minut men ta två steg per slag. På så vis får du ett väldigt jämnt löpsteg och orkar troligtvis lite mer.

Exempel på låtar som håller ett bra tempo är:
Coldplay - Viva La Vida (138 bpm)
Ke$ha - TiK ToK (120 bpm)
ABBA - Voulez-Vous (127 bpm)
Robin Thicke - Blurred Lines (120 bpm)
Eagle Eye Eherry- Save Tonight (120 bpm)
Whitney Houston- I wanna dance with somebody (119 bpm)
Bon Jovi- Livin’ on a prayer (123 bpm)
Boney M - Daddy Cool (131 bpm)

Artikelbild


Skapa ett eget spinningpass
Du kan enkelt komponera ihop ditt eget spinningpass genom att skapa en spellista med väl utvalda låtar.

1. Börja med två medeltempolåtar där du helt enkelt värmer upp benen. J.R. Atwood på Power 10 Spinning att du använder Counting Crows låt Hanging Around.

2. Nu ökar du tempot. Lägg in 2-3 låtar med högt eller varierande tempotakt. Gör några passager där du sitter ner och trampar väldigt fort, i takt till musiken. När låten växlar tempo kan du ställa dig upp och trampa, för att sedan byta till att stå framåtlutad och trampa tills tempot växlar igen.

3. Lägg in en långsamt låt där du ökar motståndet på cykeln och får musklerna i benen att jobba ordentligt.

4. Avsluta med en eller två låtar med omväxlande tempo igen.

5. Varva ner till en skön ballad.

Exempelpass:

Uppvärmning:
Hanging Around - Counting Crows
One - Swedish House Mafia

Intervaller:
Dance with somebody - Mando Diao
Call me maybe - Carly Rae Jepsen
Black Betty - Ram Jam

Tung låt/backlåt:
Poison - Alice Cooper

Växlande tempo:
Vart jag mig i världen vänder - Den Svenska Björnstammen

Avslutning:
Din bästa ballad eller favorit låtPå hemsidan songbpm.com kan du själv söka upp låtar med rätt tempo, och musiktjänsten Spotify har mängder med spellistor med låtar i olika tempo.
Det kanske kan vara ett kul experiment, utför ett fysiskt moment så som armhävningar, löpning, cykling eller styrketräning – upprepa sedan exakt samma moment fast med musik dunkades i öronen och se om det är någon skillnad?Referenser:
http://aktivtraning.se/traning/traningsmusik/musik-forbattrar-din-prestation
https://getbig.se/musik
https://songbpm.com


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration