Het logistikmarknad blir ännu hetare

Många företag sitter i dag på rivningskontrakt i Västberga/Årsta. Ett faktum som betyder att en redan het marknad blir ännu hetare. – Det gör marknaden spännande, det är många som letar lager- och logistiklokaler i Stockholmsregionen, säger Linda Persson på JLL.

Skriven av Henrik Ekberg 2016-08-25 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Linda Persson på JLL.
Bild: JLL


Enligt Linda Persson löper många rivningskontrakt snart ut i Västberga/Årsta, vilket skapar en dominoeffekt på lager- och logistikmarknaden.

– Hyresgästerna har vetat om detta länge, men har haft is i magen och hoppats att det kommer att lösa sig. Ett undantag där är DHL som nu uppför sin nya terminal i Västberga om 13 000 kvadratmeter. De företag som har rivningskontrakt får söka sig längre ut från staden. Ett naturligt steg blir att flytta till Jordbro där vi också ser att trycket på lokaler har ökat. Andra attraktiva områden är Eriksberg, som får ett bra läge när Förbifart Stockholm står klar. I Brunna har det också hänt otroligt mycket de senaste åren, liksom i Rosersberg som fortfarande är ett hett logistikområde, inte minst tack vare den nya kombiterminalen Stockholm Nord som invigdes i slutet av förra året.

Trycket ökar


Situationen i Västberga/Årsta gör att trycket ökar ytterligare på en redan het Stockholmsmarknad. Detta har även spridit sig till Mälardalen där Eskilstuna, Västerås och Enköping sticker ut särskilt på logistiksidan.

– Det hårda trycket i kombination med att det inte byggs så mycket på spekulation har resulterat i att jag nu även tar uppdrag som berör byggrätter. För några år sedan fanns det inte något intresse alls för det. Jag letar alltså efter hyresgäster åt fastighetsägare som vill bygga. I dag har jag totalt 60 000 kvadratmeter byggrätter fördelade på fyra orter runt om i Stockholm, berättar hon.

Viktigt se över logistikflödet


I Stockholm och Mälardalen är det endast Catena som i år har byggt på spekulation och det i Katrineholm. Byggnaden stod klar i våras och rymmer totalt 10 000 kvadratmeter.
"Det är viktigt att tänka på var kunderna finns"
För logistikföretag som letar lokaler i Stockholm är det viktigt att tänka på var kunderna finns. Men lika ­viktigt är att se över logistikflödet, säger Linda Persson.

– Om ett företag till exempel har en distribution av något slag och distributionen sker på dagtid, då är det bra att etablera sig västerut eftersom det går ganska lätt att via E18 ta sig in till Stockholm på morgonen. Det gäller alltså att se över när på dygnet distributionen sker och hur trafikflödet ser ut då.

Får många synergieffekter


Den planerade hamnen i Nynäshamn kommer att betyda mycket för området runt Haninge. Där växer nu till exempel Albybergs företagspark fram. Hela projekt­et omfattar en markyta om 830 000 kvadratmeter och totalt räknar man med att runt 3 000 nya arbetsplatser kommer att skapas i den nya företagsparken. Något som kommer att få många synergieffekter.

Vilka projekt skulle du lyfta fram som mest intressanta?


– Även om vi inte är involverade i detta så tycker jag det är intressant att Martin & Servera väljer att bygga sitt nya lager- och distributionscenter i Enköping. Det blir en byggnad om 36 000 kvadratmeter som Logistic Contractor bygger. Sen bygger till exempel Skanska i Jordbro och NCC i Brunna.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration