Cykelpendla till jobbet!

Att cykelpendla till jobbet är toppen. Du sparar tid då du får motionerar på väg till jobbet, du sparar pengar och värnar om miljön. Här är åtta enkla tips för hur du kan börja cykelpendla till jobbet.

Skriven av Johanna Eineryd 2016-09-07 | Arbetsliv

Dela på linkedIn

Att börja:1. Undersök cykeln
Alla har inte en landsvägscykel eller en elcykel, men det bör inte hindra dig från att ta hojen till jobbet. Så länge du har en fungerande cykel så duger den bra i början, blir du biten av cykelflugan kanske en sportcykel kan vara en fin belöning framöver.

Se så att cykeln har luft i däcken, fungerande bromsar, lysen och ringklocka. Ibland kan det vara klokt att lämna in cykeln för genomgång på en verkstad - då kollas både växlar, bromsar, däck och allt därimellan.

2. Börja lugnt
Känns sträckan till jobbet lite väl mastig kan du börja med att cykla ena vägen och ta bussen andra vägen, nästa dag gör du tvärt om. Har du väldigt långt till jobbet kan du cykla till tågstationen eller liknande och åka kollektiv resten av sträckan. Har du hämtning och lämning på dagis som ställer till det kan du alltid ta bussen till dagis, ha cykeln stående där och cykla sista biten.

3. Rätt utrustning
Bor du inom 5 kilometers avstånd till jobbet behöver du troligtvis inte ha med ombyte, har du desto längre väg eller mycket backar längs vägen kan det vara skönt att ha med fräscha kläder.
Då är en bra ryggsäck att ha dina saker i ingen dum idé. En axelremsväska fungerar de första kilometerna och sedan kommer du ha fullt sjå med att fösa den på plats resterande kilometer.

Ett par överdragsbyxor och en vindtät jacka räcker gott i början. Vill du sedan investera i lite proffisgare cykelkläder så finns det en hel djungel med jackor, västar, byxor, dräkter, handskar, glasögon och skor.

Artikelbild


4. Hjälm
Den viktigaste utrustningen av dem alla får en egen punkt, så att den absolut inte glöms bort. Hjälm hjälm hjälm. Tycker du att hjälmen förstör frisyren eller att du inte känner dig bekväm med hjälm så finns Hövding. Hjälmen fungerar som en airbag, nerpackad i en krage som du fäster runt halsen. Krockar du löses airbagen ut och bildar ett skyddande hölje kring huvudet. Hövding är dyrare än en vanlig hjälm (cirka 2700 kronor) men samtliga av de stora försäkringsbolagen ersätter hjälmen om den utlöses i en olycka.

Artikelbild


Bild: http://www.hovding.com/
Att fortsätta:


5. Gör det till en kul grej
Dra igång en tävling på jobbet – för varje dag ni cyklar till jobbet lägger ni en liten slant i en burk, den som har cyklat till jobbet flest dagar, eller den som har cyklat längst sträcka efter 90 dagar vinner potten. Det finns säkerligen en mängd olika varianter på tävlingar ni kan starta på kontoret som uppmuntrar till att ta cykeln. Kolla med chefen om han eller hon kan bidra till någon tävling på kontoret som kan uppmuntra fler att ta cykeln.
Kanske någon kollega bor längs vägen – med sällskap en viss sträcka blir cyklingen roligare.

Vill du inte göra en gemensam grej av cyklingen kan du skapa en egen utmaning. Varför inte lova dig själv en liten belöning när du cyklat en viss sträcka?

6. Gör det till din egen stund
Om du vanligtvis brukar läsa nyheterna på bussen på väg till jobbet, äta frukost på pendeltåget eller strosa genom stan på morgonen på väg till jobbet kanske det kan få dig att inte vilja ta hojen – då du inte vill gå miste om dina härliga morgonrutiner.

Men då får du helt enkelt skapa nya rutiner. Plugga in en bra ljudbok, podcast eller radioprogram i öronen när du cyklar iväg och snart kommer det att vara den bästa stunden på dagen. Tänk dock på att ha tillräckligt låg volym så att du fortfarande kan höra trafiken, och om du cyklar där det är mycket trafik är det kanske säkrast att undvika hörlurarna helt.

Vill du motivera dig extra kan du se till att ha riktigt god frukost på jobbet när du kommer dit.
Artikelbild

7. Tillåt undantag
Öser regnet ner eller är det en sån där morgon när bara allt går fel? Tillåt dig själv att bryta din duktiga vana och ta bussen. Cyklingen ska inte kännas som något tvång eller något som ställer till det för dig – vissa dagar får vara undantag.

8. Hitta mer motivation
Första veckan kanske cykelpendlingen känns enkel och rolig, kanske andra veckan likaså. Men det kommer troligtvis att komma stunder där du tycker att det bara hade varit lättare att gå tillbaka till gamla vanor och ta bussen eller bilen. Fatta då papper och penna och räkna ut hur mycket pengar du tjänat vid månadens slut. Bensin, slitage, busskort, den där koppen kaffe på centralstationen i väntan på anslutande buss… När du inser hur mycket du tjänar på en månad, eller kanske på ett halvår ,så känns nog cyklingen mer motiverande igen.

Artikelbild


Har du fler tips på vad som kan göra cyklingen till jobbet roligare?
Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration