Stora ytor tillgängliga i Arendal

Göteborg är Sveriges självklara logistikhuvudstad och hamnen är logistikstaden Göteborgs självklara hjärta. Inom kort kan Newsec erbjuda 15 500 kvadratmeter lager/logistikytor i hamnnära läge i Arendal.

Skriven av Nicklas Tollesson 2016-08-27 | Utveckling

Dela på linkedIn Skicka till e-post

Artikelbild

Newsec Asset Management förvaltar fastigheten på Förrådsgatan 18 i Arendal på uppdrag av ägaren Rheef.

8 000 kvadratmeter blir tillgängliga under årets sista kvartal och resterande ytor i början av 2017.

– Närheten till hamnen gör det här till ett optimalt logistikläge. Tidskriften Intelligent Logistik utser årligen Sveriges bästa logistikläge. I flera år i rad har Storgöteborg ohotat legat högst upp. En förklaring är att växande handel med Sydostasien gör Nordens största hamnstad allt viktigare. Andra orsaker är ett starkt fordonskluster, god infrastruktur och aktiva regionala nätverk, säger Ulf Birk, uthyrningschef för Newsec i Göteborg.

– Det har länge varit stor efterfrågan på den här typen av lokaler nära hamnen.

Fastigheten uppfördes på 1990-talet och innan nya hyresgäster flyttar in kommer Newsec att göra om golvytorna helt och hållet så att de håller för dagens belastningskrav.
Artikelbild

Ulf Birk på Newsec.
Bild: Newsec


Ni konkurrerar med nyproducerade logistikytor i det här området, varför ska företag välja befintliga lokaler framför nya?


– Det finns fördelar med båda alternativen. Här kan man framför allt få väldigt snabbt tillträde till lokalerna. I princip kan nästa hyresgäst flytta in i de första delarna redan i slutet av året. Vi kan dessutom erbjuda kortare kontraktstider än man kan göra när det gäller nyproduktion. I övrigt är fastigheten i bra skick, den är bra designad med 17 portar, vilket innebär drygt en port per 1 000 kvadratmeter, vilket motsvarar det flöde man strävar efter i moderna logistikfastigheter. Dessutom finns det bra access till järnvägsnätet – ett stickspår går hela vägen in till fastigheten. En annan faktor som märks mer och mer är att hyresgästerna kräver god tillgänglighet med kollektivtrafiken. Detta läget är särskilt starkt då staden har förstärkt busstrafiken i området tack vare Volvos etablering i Arendal. Flertal direktbussar går kontinuerligt under hela dagen direkt till Centralstationen. Detta är särskilt viktigt för våra hyresgäster då många har skiftgång och deras personal behöver komma fram även kvällstid vilket kan vara svårt i många andra industriområden.

Vad för slags företag tror du kommer att flytta in här?


– Det är framför allt två typer som de här lokalerna passar bra för och vi har intressenter från båda grupperna. Dels är det tredjepartslogistiker, alltså företag som sköter externa aktörers lagerhållning, samt slutanvändare som behöver eget lager. Eftersom det är en långsmal byggnad med många portar skulle man även kunna använda den som terminal med U-flöde.

Många befintliga lagerfastigheter har stora kontor som ingår i lagerdelen, vilket oftast inte efterfrågas på dagens marknad. I den här fastigheten finns bara runt 400 kvadratmeter kontor vilket ger en effektiv lagerlösning utan krav att hyresgästen hyr onödiga kontors­ytor.

Hur många hyresgäster är fastigheten lämplig för?


– I dag är det två hyresgäster i fastigheten, vilket fungerar bra även framöver. Men det passar även med en större hyresgäst, säger Ulf Birk.


Dela på linkedIn Skicka till e-post


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration