Från kriminalitet till folkrörelse

I regn och rusk är folk ute och joggar, och när solen skiner känns det som om hela stan är ute och springer. Trots att joggare idag är ett naturligt inslag i stadsbilden var det inte länge sedan jogging var nästintill kriminellt.

Skriven av Johanna Eineryd 2016-08-24 | Fritid

Dela på linkedIn

Brottsligt att jogga


Löpning betraktades i början av sextiotalet som något som bara riktiga atleter ägnade sig åt – det var ingenting för vanligt folk. Trots detta fanns det en liten skara människor som ägnade sig åt löpning på fritiden. Under slutet av sextiotalet hade löpningen börjat få spridning och den lilla skaran löpare växte sig sakta men säkert större. Dock var den allmänna synen på löpning oförändrad och de fåtalet löpare drog till sig uppmärksamhet för sitt märkliga beteende.

I en artikel som publicerades 1968 i the Chicago Tribune har en av de joggande männen i staden intervjuats. Han berättar att löpningen var tvungen att ske på morgonen eftersom polisen blev misstänksam om någon var ute och sprang på natten. Även den amerikanske politikern Strom Thurmond vittnar om polisens syn på löpning under sextiotalet. Han blev själv stoppad av polisen en gång och anklagades för att ha uppträtt misstänksamt. Strom Thurmond hade bara varit ute och joggat.



Löpningen sprider sig


Exakt vad som startade löparvågen är svårt att säga. Däremot pekar mycket på att Bill Bowerman bidrog till löpningens växande popularitet under sextiotalet i USA. Bill Bowerman var friidrottstränare på Oregon University, där han ledde lagets löpare till stora framgångar. Under en resa till Nya Zeeland fick han upp ögonen för löpning som motionsform, vilket senare resulterade i boken "Jogging" som såldes i över en miljon exemplar. Bokens budskap spred sig och likaså intresset för löpning.

Bill Bowerman skapade senare en ny typ av sko– så avskalad och lätt som möjligt, med våffelmönstrad sula för bästa möjliga grepp. På bekostnad av sin frus våffeljärn hade Bill Bowerman just skapat det första paret Nike-skor. Löpningens popularitet växte snabbt och på bara några år hade det gått från att vara något kriminellt till en vitt spridd motionsform.


Artikelbild

Svenskarna och löpningen


Även i Sverige spred sig en löparvåg under sjuttiotalet och sedan dess har löpningen vuxit stadigt varje år, för att explodera totalt under de senaste åren. Nils Lodin, chefredaktör på tidningen Runners World, berättar i en krönika i tidningen Fokus om hur deras tidningar tydligt återspeglar hur synen på löpning har förändrats. Tidningarna från tidigt åttiotal, då löpningen fortfarande var en sport som borde tas på allvar, var strikt utformade och innehöll intervjuer med proffslöpare och artiklar om disciplinerad löpning. I dag är tidningarnas innehåll utformat för att inspirera alla till att springa, i sin egen takt och enbart för sin egen skull.

Artikelbild

Loppen


Löpningens ökade popularitet avspeglas tydligt i utbudet av löparlopp. På löparportalen Spring, Löpning för alla, visar statistik att tydligt på hur populärt det har blivit att anmäla sig till olika typer av lopp:

- Under 2013 anordnade svenska idrottsföreningar 320 nationellt godkända lopp och i år finns det över 500 lopp att anmäla sig till.

- En ny trend bland löparloppen är upplevelselopp så som Color Run där åskådarna kastar färgbomber på löparna under loppet så att löparna vid målgång är helt täckta i kulörta färger.

- Ett annat lopp som har blivit populärt på kort tid är hinderbanelopp (så kallade OCR-lopp) där löparna ställs inför en rad svåra hinder de måste ta sig över under banans gång. Oftast tävlar löparna i lag.

Artikelbild


Världens största halvmaraton


Göteborgsvarvets utveckling är också en tydlig avspegling på hur löpningen har ökat i popularitet och numer riktar sig till hela befolkningen. När Göteborgsvarvet gick av stapeln för första gången 1980 var det 1 800 löpare anmälda, året efter hade siffran ökat till 2 500. Därefter ökade antalet stadigt varje år för att 1984 öka drastiskt till 14 000 anmälningar.

År 2009 blev Göteborgsvarvet med sina 40 523 deltagare världens största halvmaraton. Under de senaste åren har antalet anmälningar legat stadigt runt 60 000.
Under slutet av nittiotalet började Göteborgsvarvet erbjuda alternativa sträckor, så som Lilla varvet för barn och Minivarvet för de allra minsta.

Artikelbild

http://www.mynewsdesk.com/se/goteborgsvarvet/images/goeteborgsvarvet-496065
Bild: Foto: Henrik Sandsjö


Löpning för alla


I dag finns det inte mindre än sju olika lopp inom Göteborgsvarvet att välja mellan. Specialvarvet är till för löpare med intellektuell funktionsnedsättning och under 2016 var det 1 800 löpare som anmälde sig till Specialvarvet. Idag är det alltså lika många personer med funktionsnedsättning som ägnar sig åt löpning som det fanns totalt i början på åttiotalet –det är vad man kan kalla en folkrörelse.

Löpning har gått från att vara något för enbart atleter, till en att bli en motionsform alla kan ägna sig åt. Kanske är löparboomen ett symptom på den allt mer individualistiska livsstil vi lever idag, där vi finner gemenskap med de vi möter på grusade elljusspår eller i startfållan till ett lopp. Kanske är det som Christopher McDougall skriver i sin bok Born to Run;


Artikelbild

Citat av Christopher McDougall
Bild: https://quotefancy.com/quote/44282/Christopher-McDougall-The-reason-we-race-isn-t-so-much-to-beat-each-other-but-to-be-with






Hur du börjar jogga:


Lägg upp träningen så att du börjar försiktigt. Investera i ett par bra skor och ha roligt.

Så här kan ett bra startschema se ut:


- 10 min löpning + 10 min gång + 10 min löpning
När du känner dig redo ökar du delen löpning och minskar delen gång.

- 15 min löpning + 10 min gång + 5 min löpning

Sedan kan du försöka springa 20, 25 eller kanske 30 minuter utan att stanna, men låt ökningen ta tid och gå när du känner att det behövs.

Bra skor
Du behöver inte gå till en sportaffär och köpa de dyraste skorna på hyllan, men att springa i tygskor eller i tio år gamla gymnastikskor kan leda till skador i både rygg och knän. Prisvärda skor finns i de flesta sportbutiker. Prata med någon i personalen så får du hjälp att ta fram en bra sko att börja med.

Artikelbild


Mer läsning om ämnet:


Born to run, Christopher McDougall
Den internationella bestsellern som låter oss komma närmare den mytomspunna mexikanska stammen Tarahumara-indianer, folket som kan springa i dagar utan att bli trötta eller sänka tempot. Boken tar läsaren med på en fantastisk resa genom löpningens teorier, historia och framtid samt en rad häpnadsväckande människoöden.

Vad jag pratar om när jag pratar om löpning - Haruki Murakami
Det här är ingen instruktionsbok för att nå det perfekta löpsteget, utan en resa in i en löpares sinne. Haruki Murakami delar med sig av sina egna personliga reflektioner kring vilken roll löpningen har haft i hans liv och hur hans tillvaro formats efter den. Boken är både inspirerande och innehåller mycket tänkvärda texter. För vad händer egentligen med hjärnan när vi springer?


Spring dig fri - Lennart Gysing
Den här boken innehåller inga löparscheman, kosttabeller eller tips på stretchövningar, eller heller några tips på hur du förbättrar din hållning, eller klarar milen på under en timme. Den här boken handlar om ren och skär löparglädje och hur du hittar den. Lennart Gysing, en av Sveriges mest framstående löparexperter, visar dig hur löpning kan vara roligt, kravlöst och hur du kan springa dig fri från vardagens krämpor och bekymmer.



Källor:
Phil Edwards, When running for exercise was for weirdos, 2015-08-15, Tidningen VOX
http://www.vox.com/2015/8/9/9115981/running-jogging-history

Hal Higdon, Jogging Is an In Sport, New York Times, 1968-04-14, http://query.nytimes.com/gst/abstract.html?
es=9804E7DA143BE73ABC4C52DFB2668383679EDE&legacy=true

Bill Bowerman: Nike's Original Innovator, 2015-09-15, http://news.nike.com/news/bill-bowerman-nike-s-original-innovator

Ahlström, Gabriella, 2008, 09-05, Folkrörelse på fötter, http://www.fokus.se/2008/09/folkrorelse-pa-fotter/

Göteborgsvarvets historia, http://www.goteborgsvarvet.se/om-oss/goteborgsvarvet-historia/

Spring, löpning för alla, statistik, http://springlfa.se/loparkalendern-2015/


Dela på linkedIn


Prenumerera på Lokalnytts nyhetsbrev


Lokalnytts nyhetsbrev skickas ut en gång per vecka och innehåller artiklar inom kontor, arbetsliv, fastigheter och evenemang.

Prenumerationen är helt gratis och ni kan avbryta den när som helst.

Klicka här för att påbörja er prenumeration